Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Krabice KOPOS s průvanovým krytím IP


Document Actions
Krabice KOPOS s průvanovým krytím IP
Druhů podomítkových krabic známe zcela určitě mnoho, v různém provedení, ale obvykle neřešíme krytí IP. Respektive utěsnění jejich vstupů. Proč také? Krabice je přece pod omítkou a sádra kolem ní ... Proč tedy přichází KOPOS s krabicí pod omítku vybavenou membránami? Nějaký důvod to bude mít! Zeptali jsme se produktového manažera KOPOS. Kde byste využili tuto krabici pod omítku s membránou v praxi vy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.06.2022


... přepis mluveného slova reportáže ...

Jiří Němeček, produktový specialista KOPOS Kolín
KOPOS nabízí krabice jak s membránou, tak vylamovací. V tomhle tvaru a ty s membránou jsou důležité pro stavbu pasivních domů. Když jsou pasivní domy stavěné z cihlových bloků, které jsou dnes plné dutinek. Když se dutinky dají na sebe, tak působí jako komínový efekt a když narušíš skladbu hrany cihly, tak tam táhne vzduch. Proudění vzduchu je nežádoucí. My nechceme, aby nám od zásuvky nebo od vypínače utíkalo teplo a nebo naopak tam táhnul chladný vzduch z venku. Proto jsou utěsněné.

Jak se bude nová krabice chovat například při montáži pro vícenásobné rámečky?
Právě nový tvar, který je kombinací kulatého a hranatého tvaru U možné spojení mnohem kvalitnější. Spojení krabic, když je potřeba vytvořit sestavu pro více nebo pro sdružené rámečky, tak to spojení je pevné. Zatím se to původní bylo taky v pohodě, vytvořilo správnou mezeru 170mm, ale krabice při zasádrování se daly částečně ohnout nebo promáčknout a po zatuhnutí sádry se to špatně spasovalo.


Pro větší náhled kliknout!

V tomto případě toto spojení je tak pevné, že se to nepovede.  Perfektně to pasuje s vícerámečkem, sdruženým rámečkem a není žádné omezení, že bychom řekli "spojíš tři krabice a dost, pak už jedině opatrně". Tady opravdu není potřeba se bát sestavit z jednotlivých krabic, například pětimíst pro pětirámeček. Co se týká uchycení přístrojů šrouby ... klasická krabice KU měla jeden, jednu dírku na přístrojový šroubek. V těchto krabicích jsou již tři. Pokud dojde k nějakému kolapsu, nějakému roztržení sloupku nebo špatně zasádrované jednotlivé krabici, tak se využijí jiné protilehlé otvory a vyrovná se přístroj.

Co prostor? Neubírá širší sloupek pro šrouby místo v krabici?
To důležité v prostoru krabice je, že sloupky nevedou až dolů a že je pod nimi ještě prostor. Plochy dosedají na sebe, takže pod nimi se dá vytvořit tunel bez jakéhokoliv potřeby tam něco dávat. Nějaký kus trubky nebo něco takového a zároveň pod sloupky a díky tomu tvaru kombinace kulatého a hranatého tvaru se navíc uvnitř krabic dosáhlo obrovského prostoru.


K měření úniku vzduchu ... existuje již zmiňovaný pojem průvanové krytí IP?
Průvanové krytí IP neexistuje. Pokud se někdo ptá na krytí IP dvoustřikových krabic, tak nějaké krytí IP mají, ale průvanové krytí IP neexistuje! Jak jsem říkal, že proudí vzduch nebo že my nechceme, aby proudil vzduch, tak to se testuje zkouškou. Pasivní domy se nafukují, natlakují a pak se hledá kudy utíká vzduch. Takže žádné průvanové krytí, ale hledá se únik tepla, který je potencionálním vniknutím i studeného vzduchu.

Je potřeba pro protržení těsnící membrány nějaký nástroj?
Není potřeba nic pouze své ruce. Ve středech membrán jsou části, které se vytrhnou prstem. A pro orientaci je vyznačeno pro jakou velikost jsou vstupy určené. Pokud si montér pomůže vytržením některé části šroubovákem OK, ovšem určitě nepoužívat nůž! Pokud nožem nařízne membránu do kříže, tak poškodí membránu natolik, že se nepřilne ke kabelu a celou výhodu krabice jsme ztratili.

Konec přepisu mluveného slova reportáže. Originál poslouchejte níže!









Kde byste využili krabici pod omítku
s membránou v praxi?
Dejte vědět v níže otevřené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933