Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektrická zařízení pracující ve ztížených klimatických podmínkách. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.03.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektrická zařízení pracující ve ztížených klimatických podmínkách.


korozi1.jpg
Norma se vztahuje pro navrhování , konstrukci, výrobu a provoz elektrických zařízení určených pro práci ve ztížených klimatických podmínkách. ČSN 33 2350 Schválená 10/82 s účinností 12/83
Milan Bureš, Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.03.2003

Předpisy pro elektrická zařízení pracující ve ztížených klimatických podmínkách.
Elektrická zařízení určená pro provoz v dané makroklimatické oblasti musí být vyrobena z takových materiálů , které odolávají ztíženým klimatickým podmínkám a způsobu umístění po celou dobu provozu. Konstrukce, výroba a užití těchto elektrických zařízení musí být provedena s ohledem na makroklimatickou oblast, předpokládanou kategorii umístění , typ sdružené korozní atmosféry a speciální provozní podmínky. Označení druhu klimatické odolnosti se provádí znakem, který se skládá z označení z označení makroklimatické oblasti, z kategorie umístění
a sdruženého typu korozní odolnosti. Tento znak smí být vyznačen jen tehdy, pokud proběhly na zařízení patřičné klimatické zkoušky doložitelné atestem příp. protokolem. U rozměrově velkých zařízení musí vzhledem k jejich charakteru dojít k posouzení. Veškeré tyto údaje musí být uvedeny v průvodní dokumentaci. Obal nebo balení musí odpovídat způsobu dopravy a skladování. Délka trvanlivosti obalu nebo balení, musí být stanovena v průvodní dokumentaci.

Základní požadavky na elektrická zařízení rozdělená podle jednotlivých makroklimatických oblastí: (druhy klimatických provedení v ČSN 03 8805)

1) Makroklimatická oblast s mírným klimatem - označení písmenem /N/ příp. číslicí /0/ Elektrická zařízení musí odpovídat požadavkům podle ČSN 33 2000-5-51.

2) Makroklimatická oblast s chladným klimatem /F/ příp.1
Elektrická zařízení musí odolávat s ohledem na kategorii umístění především působení jinovatky, námrazy, náledí, sněžení a sněhovým bouřím, dešti, mlhám a zejména nejnižším teplotám ve kterých mají pracovat Použité materiály nesmí časem křehnout a měnit své mechanické a elektrické vlastnosti.

3) Makroklimatická oblast s vlhkým klimatem /TH/ příp. 2 Elektrická zařízení musí odolávat s ohledem na kategorii umístění především působení vysoké teploty, častému orosení, silným lijákům, biologickým činitelům, účinkům přímého slunečního záření a zejména nejvyšší teplotě a vlhkosti ve které mají pracovat. Použité materiály nesmí být navlhavé, měnit svůj objem a musí být chráněny proti korozním účinkům prostředí.

4) Makroklimatická oblast se suchým tropickým klimatem /TA/ příp. 3
Elektrická zařízení musí odolávat s ohledem na kategorii umístění především působení vysoké teploty, intenzivnímu s slunečnímu záření, rozdílům teplot vzduchu v průběhu 24h, vysokému obsahu písku a prachu ve vzduchu, krátkodobé vysoké vlhkosti vzduchu, srážkám, případnému působení biologických činitelů a zejména nejvyšší teplotě ve které mají pracovat. Použité materiály nesmí ztrácet své mechanické a elektrické vlastnosti vlivem vysoké teploty a účinku intenzivního slunečního záření

5) Makroklimatická oblast se suchým i vlhkým tropickým klimatem /T/ příp. 4 Elektrická zařízení pro tuto oblast musí splňovat všechny podmínky uvedené v TH a TA.

6) Všechny makroklimatické oblasti na souši /U/ příp. 5 Elektrická zařízení pro tyto oblasti musí splňovat všechny podmínky uvedené v F a T(TH,TA).

7) Makroklimatická oblast s mírným mořským klimatem /M/ příp. 6 Elektrická zařízení musí odolávat s ohledem na kategorii umístění především působení vysoké vlhkosti vzduchu a vysokému obsahu soli ve vzduchu. Použité materiály nesmí ztrácet své mechanické a elektrické vlastnosti vlivem vysokého obsahu soli ve vzduchu a vysoké vlhkosti vzduchu.

8) Makroklimatická oblast s tropickým mořským klimatem /MT/ příp. 7 Elektrická zařízení pro tuto oblast musí splňovat všechny podmínky uvedené v T (TH,TA) a M.

9) Makroklimatická oblast s mírným, chladným a tropickým mořským klimatem /MU/ příp. 8 Elektrická zařízení pro tuto oblast musí splňovat všechny podmínky uvedené v F, T (TH,TA) a M

10) Všechny makroklimatické oblasti na souši i na moři /W/ příp. 9 - všeobecné klimatické provedení Elektrická zařízení pro tyto oblasti musí splňovat podmínky všech výše uvedených oblastí.

Tabulka umístění elektrických zařízení:

Kategorie umístění v dané makroklimatické oblasti (stanoveny v ČSN 03 8805) Označení
Na vnější atmosféře 1
Pod přístřeškem kde nedopadá přímé sluneční záření a atmosférické srážky (volný přístup vnějšího ovzduší a nepatrné rozdíly oproti vnějšímu prostředí)  2
V uzavřené místnosti (objektu) s přirozeným větráním, bez uměle regulovaných klimatických podmínek 3
V uzavřených místnostech (objektech) s uměle regulovatelnými klimatickými podmínkami 4

Související normy:
ČSN 03 8203 - Klasifikace korozní agresivity atmosféry;
ČSN 03 8206 - Rozdělení zemského povrchu na klimatické podmínky pro technické účely;
ONA 30 1002 Klimatická odolnost silničních motorových vozidel;
ČSN 03 8820 Klimatické zkoušky odolnosti výrobků;
ČSN 34 5681 - Klimatické a mechanické zkoušky odolnosti elektronických přístrojů a součástek.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.