Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOSline#12: Dvojitý zámek víka lišty (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.02.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOSline#12: Dvojitý zámek víka lišty


KOPOSline#12: Dvojitý zámek víka lišty
Žádná lišta není trezor, ale mohla by občas být ..., říká údržbář městského parku. Každý úložný prostor má své konstrukční vlastnosti pro zajištění správné funkce uloženého vedení. Jaký byl důvod vývojářů KOPOS Kolín vyvíjet těžší způsob otvírání lišt? Jaká je správná síla držení víka a jak se testuje? Pamatujete, když školáci při čekání na výtah v panelových domech jen tak z dlouhé chvíle zjišťovali, co je uvnitř lišt? Stačilo lehce ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.02.2020



Kopos seriál se vrací s dalším dílem. Dnes  si řekneme o dvojitém zámku víka lišty.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

... stačilo lehce zmáčknout boky a víko bylo dole. Dnes s dvojitým zámkem víka lišty to tak snadné není a je potřeba použít nástroj, nebo hrubou sílu. Pojďme se podívat do výroby a zjistit, proč je tuhost výrobku tak velká.

  • Zdeněk Havlík, mistr výroby KOPOS Kolín
    Ze dvou stran spodku lišty, zacvaknete a drží zvenku i zevnitř stěn. Proto je dvojitý. Dřív byl jen zvenku a to šlo otevřít jednoduše. Byl problém s tím, že musela být silnější stěna, aby to drželo. V rámci odlehčení lišt se udělal dvojitý zámek, který se zaklapne zvrchu dvojitou příčkou. Venkovní a vnitřní.
Jaké byly hlavní argumenty, proč vyrábět dvojitý zámek, prozradil Pavel Pospíšil.
  • Pavel Pospíšil, konstrukční oddělení KOPOS Kolín
    Tam je několik věcí u lišt. Když instalujete lištu na zeď, držení víka není zas až tak problematické. V momentě, kdy máte lištu na stropě, ono vám víko po týdnu spadne na hlavu i s kabeláží, tak to není nic příjemného. Druhá věc je ta, když jsme měli lišty LV, kde dvojitý zámek v podstatě nebyl, musely se hodně používat rozpěrky, protože při instalaci bylo potřeba si kabel nějak přidržet a právě zabezpečit, že se lišta nepovolí a kabely nevypadnou. Díky víku, který drží pevněji, rozpěrky se téměř nepoužívají a odpadl další výrobek, který by elektrikář musel instalovat a nosit po kapsách.
Bavíme se zde o pevnosti držení. Jaká je ale vlastně správná síla držení víka a jak se testuje?

  • Jana Dejmková, představitel vedení KOPOS Kolín
    Zkouška se provádí tak, že se zavěsí na víko 3 kg závaží a po určité definované době, pokud závaží nespadne, tak držení víka je v pořádku. Zákazníci to používají pro různé účely, někteří to musí otvírat, aby tam dali více kabelů. Ne vždy instalaci provádí jedna montážní firma. Takže občas je potřeba víko otevřít, něco doplnit. Když je to více naplněné, lépe to drží. Někomu pevnost víka vyhovuje, někdo říká, že je to už moc. Míra toho, jak moc to má držet je potřeba volit. My volíme pokud to drží na 3kg, je to v pořádku.

Zdena Mensová prozradila po kolika kusech se lišty s dvojitým zámkem skladují.
  • Zdena Mensová, hlavní odbytový sklad KOPOS Kolín
    Lišty jsou po celých kartonech, jsou dvoumetrové. Převážná část produkce ve 2 metrech, je to po kartonech, pokud ne po celých paletách.


Tolik o dvojitém zámku víka lišty, věříme že většina montérů s takovým výrobkem již přišla do styku a pokud ne, můžete to brát jako inspiraci pro další montáž.


Příště se podíváme na dvojitou stěnu u parapetních kanálů!

Katalogy KOPOS online k prohledávání v redakční knihovně zde!
Více dílů o praktickém sortimentu KOPOS naleznete v tomto seriálu KOPOS line#.
 





JAK ŘEŠÍTE 
NEDOBYTNOST
ELEKTROINSTALAČNÍ LIŠTY VY?
Diskutujeme o tom v níže uvedené diskusi!











TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.