Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KOPOSline#10: Nástavný rámeček instalačních krabic


Document Actions
KOPOSline#10: Nástavný rámeček instalačních krabic
Přestože jsou stavební prvky dnešních budov stále přesnější, budou přetrvávat určité nepřesnosti, ať zapříčiněné jakýmkoliv důvodem. Jedním z příkladů může být špatně usazená elektroinstalační krabice. Pokud by šlo o snadné napravení, patrně by se nad tím nikdo nepozastavoval. Praxe však potvrzuje, že mohou vznikat situace, které si vyžádají nečekané vícenáklady. Snížení takto vynakládaného času a prostředků lze docílit různě. Například nástavným rámečkem. Podívejme se na malý plastový kroužek z více úhlů pohledu ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.08.2019


Nástavné rámečky na krabice, to je téma, kterému se budeme věnovat v seriálu o vychytávkách Kopos.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Pojďme se podívat na praktické pohledy elektrikářů.
  • Miloslav Dvořáček Elektroinstalace, MaR, automatizace, Brno (602 738 484)
    Výborné. Když je krabice hodně utopená a není tam mezikruží a omítka různě odstupuje do stěny, takže to potom ani nepřekryješ přístrojem.
  • Miloslav Sopr Elektromontáže, Most www.reimont.cz
    Rámečky vymezovací kvůli zedníci, jak jsou šikovní zedníci, vyplývá z toho rámeček 6-10 mm atd.
  • Zdeněk Hejčl Elektroinstalace, průmyslové váhy, Týniště nad Orlicí (602 475 943)
    Občas je potřeba, když jsou zedníci nebo obkladači, když do zdi dám krabičku, pak si vzpomene domácí, že tam chce dát obklady a v ten moment tam vznikne díra. Buď to obkladači udělají na přesno, nebo udělají díru větší… když je díra větší, strojek tam pak nedrží. Ten pak plave v luftě, tak pam musím dát rámeček, tím to vycentruji a není problém.

Nyní míříme do výroby. Jaké postřehy má za léta v Koposu mistr Jaroslav Basl?

  • Jaroslav Basl, mistr ve výrobním provozu KOPOS Kolín
    Nástavné rámečky máme buď na krabice univerzální nebo přístrojové, na zásuvky, vypínače, nebo máme řadu na lištové krabice, kde lištovky si můžeme vymezit výškově, když do toho potřebujeme třeba hlubší vypínač, zásuvku. Musím zmínit, že jsem byl na několika výstavách a tam jsem se setkal s tím, že lidi to neznají a když jim to ukážeme, tak jsou překvapení, jak jednoduchá věc tento praktický problém vyřeší.

Ani tentokrát jsme nevynechali konstrukční oddělení Kopos Kolín.
  • Pavel Pospíšil, konstrukční oddělení KOPOS Kolín
    Nástavné rámečky děláme v různých výškách, 6 a 10 mm s tím, aby se to dalo různě kombinovat podle potřeb zákazníka. Montáž, kterou máme teď, je trochu omezená tím, že musíte mít dostatečně dlouhý šroubek, protože montujete přístroj přes všechny rámečky, ale přišroubováte přístroj až do krabice.

Nakonec míříme do expedičního skladu za Zdenou Mensovou.
  • Zdena Mensová, hlavní odbytový sklad KOPOS Kolín
    Měli jsme donedávna balení po jednom kuse, teď jsme některé druhy nechali zabalit po desítkách, protože je vidět, že se prodávají víc, už se prodávají i celé desítky.

V dalším díle se podíváme na  prodlužovací trny pro víčka instalačních krabic.

Více dílů o praktickém sortimentu KOPOS naleznete v tomto seriálu KOPOS line#.




Nástavný rámeček je praktická věc,
která může často ušetřit spoustu nervů.

Jaké máte zkušenosti vy?





 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 22)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933