Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: Podlahová krabice pro 12 modulů 45x45mm (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.05.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: Podlahová krabice pro 12 modulů 45x45mm


KOPOS: Podlahová krabice pro 12 modulů 45x45mm
Potřeba počtu zásuvkových obvodů v bytových i admnistrativních budovách roste přímo úměrně počtu nových zařízení, které potřebují síťové napájení. Pohled do normy na minimální počty zásuvkových obvodů je v praxi spíš úsměvný než abychom se podle toho řídili. Aneb jak říká klasik: "zásuvek není nikdy dost, aby jich nakonec nebylo málo". Jak to zařídit jednoduše? V případě podlahových krabic by to šlo. Ostatně to je právě předmětem novinky kolínského výrobce ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.05.2018



Na brněnském veletrhu AMPER 2018 Koposu Kolín představil novinku, 12 modulovou podlažní krabici. Co konkrétně je na ní nového, nám prozradil Jiří Němeček.



Textový přepis rozhovoru:


Jiří Němeček
Zásadní novinkou pro letošní rok, je podlahová krabice, která umí 12 modulárních přístrojů.

Jaké kombinace jsou možné?
Jiří Němeček
Krabici je možno osadit přístroji jak silovými, tak datovými. Můžou tam být přístroje s clonkami, datové přístroje jako jsou RJ, HDMI, telefonní konektory… v tom není žádný problém. Musí to splňovat modulární přístroje 45x45mm, nebo poloviční.

Jak je vyřešené prostorové oddělení obvodů mezi nízkým napětím a malým?
Jiří Němeček
Ano. Tady to není vidět, seshora to nevidíme, ale zespoda, kde probíhá instalace, tak jsou příčky, které oddělují jednotlivé okruhy.

Vidím, že je tady větší plocha. Když vidím větší plochu, tak mě napadá, je konstrukce dostatečně silná, že to vydrží, když na to šlápnu?
Jiří Němeček
Ono to trošku zkresluje. Plocha je de facto pořád stejná, nám se podařilo do stejného rámu, který nazýváme KOPOBOX 80, dostat 12 modulů, takže zatížení je stejné. Zatížení může být maximálně 150kg na krabici.


Co se týká zatížení, do jakých druhů podlah? Máme 3 druhy podlah a do kterých se to hodí nebo nehodí?
Jiří Němeček
Celý systém našich podlahových krabic je koncipován tak, aby šel použít univerzálně. Buď použijeme základní podkladovou krabici a tím pádem se to používá do litých podlah, betonových. Nebo rámy a tam se to používá do zdvojených dutých podlah.

Krabice je asi poměrně nesnadno zpecifikovatelná, jak ji pořídím? Jaký je postup pořízení krabice?
Jiří Němeček
To máš pravdu, standardně se tyto krabice v regálech velkoobchodu nevyskytují, je to spíš na základě projektů, ale stejně se prodej realizuje přes velkoobchody, takže určitě takto.






Pokud máte v plánu realizovat na nějaké stavbě přívod podlažním systémem, řekněte nám o tom.
Jak se nová krabice instaluje,
uvidíte v dalším článku!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.