Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

KOPOS: Parapetní kanály - jednoduché a systémové řešení


Document Actions
KOPOS: Parapetní kanály - jednoduché a systémové řešení
Nevyhovuje vám současný rozvod sítí, telefonních a počítačových linek a dalších rozvodů ve vašich kancelářích? Chcete mít jednotlivá vedení uspořádaná, snadno přístupná a přitom na první pohled neviditelná?
ze dne: 15.09.2005

Na rozvody s parapetními kanály!
Nevyhovuje vám současný rozvod sítí, telefonních a počítačových linek a dalších rozvodů ve vašich kancelářích? Chcete mít jednotlivá vedení uspořádaná, snadno přístupná a přitom na první pohled neviditelná? Nechcete nebo nemůžete sekat do zdí?

Velmi jednoduché a přitom systémové řešení přinášejí parapetní kanály, které vyrábí společnost Kopos Kolín a.s.
Parapetní kanály slouží pro uložení silových vodičů, telefonních a anténních rozvodů nebo počítačových sítí šetrným způsobem, aniž by bylo nutné sekat do stěny.
V současné době společnost Kopos dodává čtyři modely s dvojitou stěnou - dvoukomorový PK 120X55 D a tři jednokomorové PK 110x70 D, PK 140x70 D, PK 170x70 D. Typy se vzájemně liší především rozměry, které jsou součástí názvu výrobku, a vnitřním úložným průřezem kanálu (od 5500 do 9300 mm2). Dvojitá stěna kanálů zaručuje jejich vysokou mechanickou pevnost a tuhost. Samozřejmostí je odolnost proti nadměrnému teplu a hoření.


Obr. 1 – Ukázka montáže (1Kparapet celek ukázka montáže)

Novinkou letošního roku je dvoukomorový parapet PK 120X55 D, který umožňuje vložit různá vedení, silové a datové, do oddělených prostor. Navíc lze tato vedení odstínit před vzájemným elektromagnetickým působením, a to vložením stínicího kanálu (SK 40x20 nebo SK 40X33). Vkládací dělicí příčka pomáhá zpřehlednit uložené vedení. Odnímatelné víko a výklopný bok parapetu zajišťují snadnou montáž vodičů. Parapet lze osadit moderními přístroji (modul 45) od všech výrobců. Variabilní kryty se snadno nasadí až na konec montáže a překryjí i větší nepřesnosti řezu. Konstrukčně nové řešení vnějších a vnitřních volně stavitelných rohů dovoluje přizpůsobit montáž parapetu na libovolný úhel rohu stěny. Kromě umístění pod okenní parapet se u tohoto typu nabízí i položení k podlaze.


Obr. 2 –Možnosti odstínění silového a datového vedení ve dvoukomorovém parapetním kanálu. (2Kparapet detail)

Jednokomorové parapetní kanály PK 110x70 D, PK 140x70 D, PK 170x70 D nabízejí rovněž možnost vložit stínicí kanál pro elektromagnetické odstínění obvodů. Dělicí příčka zabezpečí přehledné uspořádání kabelů uvnitř kanálu. Vyjímatelné víko zpřístupňuje komoru při montáži a případném rozšíření instalace.
Ke všem jednokomorovým modelům je v nabídce i příslušenství, které zabezpečuje variabilní použití kanálů podle konkrétní potřeby. Jde o koncový, ohybový, odbočný a spojovací kryt a pevný vnitřní a vnější roh, díky kterým jde bez problémů napojovat jednotlivé díly kanálů do uceleného systému.


Obr. 3 – Prostřednictvím krabic lze do jednokomorových kanálů zabudovat přístroje. (obr. 1Kparapet)

Prostřednictvím krabic lze do jednokomorových kanálů zabudovat přístroje (obr. 1Kparapet). Do tělesa jednokomorových kanálů lze také přímo zabudovat přístroje, a to prostřednictvím krabic. Ty umožňují buď montáž samostatného přístroje nebo přístrojů se společným rámečkem (ve vodorovném nebo svislém směru). Do kanálů typu PK 140X70 D a PK 170X70 D je možné montovat i dvojzásuvku.

Pokud pracujete v oboru a máte zájem o další informace, máte možnost si o ně zažádat níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933