Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KOPOS: Ochrana inženýrských energetických sítí


Document Actions
KOPOS: Ochrana inženýrských energetických sítí
V průmyslových a silničních stavbách, u železničních tratí, letišť, elektráren, zkrátka při návrzích trasování energetických a sdělovacích vedení se setkáváme s podzemním uložením kabelů. Jak ale zajistit jejich účinnou a dlouhotrvající ochranu? Které chráničky navíc umožní i dodatečnou ochranu zemních inženýrských sítí? Vhodným řešením jsou dělené chráničky a zemní kanály. Obojí vyrábí Kopos Kolín.
ze dne: 10.09.2012

 

Dělené chráničky KOPOHALF prakticky řeší podzemní pokládku kabelů a šetří čas i peníze. Vyrábějí se z bezhalogenového polyetylénu HDPE, který patří do třídy hořlavosti C 3. Podle typu snesou chráničky stlačení 450 nebo 750N. Kopos Kolín je vyrábí ve dvou průměrech: 110 a 160mm.

Chráničky se dodávají v rozloženém stavu. Jedním běžným metrem chráničky se rozumí jeden metr spodního i vrchního dílu, které jsou totožné. Při pokládce se do spodního dílu vkládá kabelové vedení a vrchní díl se tlakem zaklapne do spodního dílu. Pro spojování není potřeba zvláštní spojku - spojení se provádí překrytím napojovaných spodních dílů dílem vrchním v délce cca 30cm. Dělení chráničky lze provádět běžnými nástroji. Při pokládce je dle místních podmínek vhodné, aby spodní díl byl uložen do pískového lože.

Systém dělených chrániček KOPOHALF má pro svou vysokou užitnou hodnotu velmi širokou škálu použití Je vhodný především pro ochranu podzemního ukládání kabelů v průmyslových a silničních stavbách, u železničních tratí, při stavbách letišť a elektráren a při trasování energetických a sdělovacích vedení. Systém je možné také použít při pokládce kabelů v betonových konstrukcích a ochraně kabelů a ostatních inženýrských sítí v mostních stavbách. Mohou být též použité jako záložní ochranné trubky pro pozdější vložení kabelů.


KOPOHALF

Systém dělených chrániček je možno použít i pro dodatečnou ochranu již nainstalovaných zemních kabelů.

Systém lze trvale používat i za extrémních teplot od –45°C do +75°C, instalovat jej lze do +5°C. Skladování chrániček je možné na volném zpevněném prostranství, avšak je třeba chránit před dlouhodobým působením přímého slunečního světla.

Systém dělených chrániček má své místo nejen v průmyslovém stavitelství, ale pro svou vysokou odolnost proti agresivním látkám má svoje opodstatnění i v chemickém průmyslu.

Zemní kanály KOPOKAN jsou určeny k mechanické ochraně rozvodů inženýrských sítí ložených v zemi. Svými technickými parametry plně nahrazují dříve používané betonové žlaby. Jejich použití je možné i pro dodatečnou ochranu již nainstalovaných inženýrských sítí.
Zemní kanály se dodávají ve více rozměrech (š x v: 100 x 100mm, 120 x 100mm, 130 x 140mm, 200 x 125mm), včetně víka opatřeného červeným potiskem (s výjimkou u šíře 200 - KOPOKAN 4, kde je víko černé). Ke spojení kanálů se používají spojky vyráběné pro každý rozměr zemního kanálu.


KOPOKAN

Zemní kanály KOPOKAN se vyznačují dobrými vlastnostmi: životností min. 30 let při uložení v zemi; pevným a rozebíratelným spojením víka a těla žlabu; teplotním rozsahem pro manipulaci - 25°C až 70°C; stálostí rozlišovacího popisu po celou dobu životnosti. Dalšími vlastnostmi je nenasákavost, nesnadná hořlavost (třída B3), fyziologická netečnost a plná recyklovatelnost.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost zažádat si o více informací o
chráničkách KOPOHALF
a kanálech KOPOKAN

níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933