Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: Nový přístup k elektroinstalaci (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.11.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: Nový přístup k elektroinstalaci


KOPOS: Nový přístup k elektroinstalaci
Také jste se při své práci setkali s nutností použití hlubokých elektroinstalačních krabic? Jaké jsou vlastnosti těchto krabic? Kopos Kolín představuje své dvě novinky v tomto směru. Více informací zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 18.11.2008


Moderní doba vnáší do našich domovů komfort a pohodlí, jako je automatické ovládání osvětlení, žaluzií a rolet, markýz, topení a klimatizace nebo venkovního zavlažování. Nemusí se přitom jednat pouze o „inteligentní“ domy plné moderních prvků od samého začátku. „Inteligenci“ je možné dodat při rekonstrukci elektroinstalace do všech staveb. Ovšem systém datových sběrnic (tzv. BUS systémů) vyžaduje pro své aktivní prvky použití hlubokých elektroinstalačních krabic.


Krabice KUH 1/L

Pokud neplánujete okamžité využití moderních „inteligentních“ prvků, je přesto prozíravé při stavbě nebo přestavbě instalovat tyto hluboké krabice jako rezervu pro možné budoucí vložení aktivních prvků.

Kopos Kolín přináší hned dvě nové elektroinstalační krabice, vhodné pro instalace přepěťových ochran, stmívačů, spínačů nebo aktivních prvků BUS systému. Jsou rovněž vhodné pro montáž svorkovnice klasické i bezšroubové.


KPR 68/71/L

Elektroinstalační univerzální krabice do sádrokartonu KUH 1/L přináší zásadní konstrukční změnu: krabice je obdélníková s klasickým kruhovým výstupním otvorem. Tvar těla umožňuje použít standardní přístroj včetně dvojzásuvky. Zároveň lze vložit pod přístroj i za přístroj přepěťové ochrany, stmívače nebo aktivní prvky BUS systému. Krabice s dostatečně velkým vnitřním prostorem usnadňuje montáž a práci s vodiči. Skládá se ze dvou částí - vrchního a spodního dílu a montuje se z rubové strany sádrokartonových desek tloušťky 12,5mm.

V sádrovém lůžku je možné krabici použít i pod omítku.

Novinkou, která rovněž umožňuje používat moderní elektroinstalační prvky, je krabice do dutých stěn KPR 68/71L s montážní hloubkou 70mm. Umožňuje vkládat přístroje s přepěťovou ochranou, svorkovnice S-66, bezšroubové svorky a aktivní prvky BUS systému. Na vnější straně dna krabice je hrot, který po přitlačení na stěnu předznačuje vrtací bod.

Jednotlivé krabice lze spojit v souvislou vodorovnou řadu s osovou vzdáleností 71mm. Úchyty dovolují vzájemné spojení i s krabicí KU 68/71L1. Spojené krabice je možné propojit vylomením průchodu v plášti krabice a vzniklým tunelem následně protáhnout vodiče.

Krabici lze použít jako rozvodnou, a pro zakrytí použít víčko V 68.

Odstraní-li se upevňovací šrouby s patkami, je možné krabici použít pod omítku.

Další informace o výrobcích společnosti Kopos Kolín lze získat na adrese:
Kopos Kolín, a.s.
Havlíčkova 432
280 94 Kolín IV
tel.: +420 321 730 111
fax: +420 321 730 811
e-mail: kopos@kopos.cz
http://www.kopos.cz

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.