Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KOPOS line#7: Přístrojové krabice místo dvou, se šesti otvory


Document Actions
KOPOS line#7: Přístrojové krabice místo dvou, se šesti otvory
Vychytávky bývají často skryté v detailech. Jednu z těch kolínských, "Koposáckých" popíšeme. Prakticky jde o šest otvorů místo původních dvou! Možná namítnete, že to přece není nic nového, ovšem jiní se ptají, proč tomu tak kdy vzniklo. Investor ani projektant si takové drobnosti nevšímají, ovšem ti, kterým přístrojové krabice prochází rukami, mají reálné požadavky. Proto jsme se s kamerou a mikrofonem vydali nejen do továrny, kde se tyto krabice vyrábí, ale i za praktiky, kteří mají s přístrojovými krabicemi své zkušenosti. A otázka zní, co jsou u těchto podomítkových přístrojových krabic tzv. kapličky?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 19.03.2019


Prakticky neexistuje domovní elektroinstalace bez použití přístrojových krabic pod omítkou. Právě naopak. Množství těchto prvků bývá značné a velká část práce elektroinstalatéra je zaměřena na jejich usazování a následné připevnění přístrojů. Tedy především zásuvek a vypínačů. Kdo kdy tuto práci vykonával, ví, že to vyžaduje určitou zručnost. Zda vyšší či nižší záleží na konstrukci používaných krabic. V tomto článku hrají hlavní roli čtyři otvory navíc.

Pro větší náhled kliknout!


K přichycení montážní desky (vypínače, zásuvky ...) potřebujeme otvory dva. Proč jich je tedy šest? Pozorný čtenář může namítnout, že se k upevnění používají upevňovací rozpěrné drápky, ale to je alternativa, která není u každého z přístrojů.



Z uživatelského pohledu nás vůbec nemusí napadnout, jaká může být kvalita originálních produktů a jak a co se kontroluje. Po zkušenostech s levnými produkty (zpravidla ze zemí mimo EU) víme, že přesnost dodávaného zboží nebývá vždy prioritou. A protože vedení akciové společnosti KOPOS Kolín nám umožňuje bez omezení nakouknout kamerou do výrobních prostor, ptali jsme se odborníků přímo v provozu.


Pro větší náhled kliknout!


Pro ty, kteří nepamatují pouze dva otvory pro připevnění, přináší tato reportáž bližší podrobnosti z úst odborníků z praxe.


Pro větší náhled kliknout!


Textový přepis reportáže

Kde se vzaly ty čtyři otvory navíc. Nic přece není samosebou. Pro odpověď jsme se vydali mezi projektanty.
  • Pavel Pospíšil, konstrukční oddělení KOPOS Kolín
    Vždycky to vychází z potřeb zákazníků. Vychází to z toho, že jedna díra je v ose. V momentě, kdy by tam byly dvě díry, museli bychom celý přístroj posunout nahoru nebo dolů, takže tři jsou z hlediska symetrie lepší, protože jedna díra v ose pořád zůstává a dvě jsou jen na kříž.

Nyní se přepněme přímo do výroby v Kolíně a na to jak se tyto přístrojové krabice vyrábí.
  • Jaroslav Basl, mistr ve výrobním provozu KOPOS Kolín
    Defacto je to konstrukční úprava. Co se týká vstřikování krabičky, tam další nároky nejsou, jenom z pohledu kontroly výroby finálního výrobku, tzn. obsluha musí kontrolovat dírku, krabičku, jestli nedošlo k zalití, jestli je dírka průchozí a jestli splňuje podmínky pro šroubek, který tam má být na montáž přístroje.

S jakou přesností děr lze v případě kolínského výrobce počítat? Mohlo by při výrobě něco negativně ovlivnit výsledný tvar krabice?

  • Ladislav Wágner, seřizovač strojů KOPOS Kolín
    Jedině by se dalo změnit chlazení. Tím pádem, by se krabička mohla víc stáhnout nebo ochladit a otvor by se změnil v rámci setinek, ale milimetrů určitě ne.

Zajímalo nás, co se na instalačních krabicích před expedicí kontroluje.

  • Jana Vencovská, oddělení výstupní kontroly KOPOS Kolín
    Vzhled, jestli je všechno jak má být. Aby bylo vše dolité, kapličky musí být v pořádku, nesmí být napálené…

A nyní skok do hlavního odbytového skladu. Po jakých množstvích se krabice expedují?

  • Zdena Mensová, hlavní odbytový sklad KOPOS Kolín
    Elektroinstalační krabice jsou artikl, který hodně často vydáváme po celých kartonech, většinou.

A jak komentují praktici krabici obyčejnou se dvěma a po té se šesti otvory?

  • Miloslav Dvořáček Elektroinstalace, MaR, automatizace, Brno (602 738 484)
    Když se krabička stočila v protisměru hodinových ručiček, tak to vyšlo na velké otvory a musel jsem tam dávat podložky.
  • Zdeněk Hejčl Elektroinstalace, průmyslové váhy, Týniště nad Orlicí (602 475 943)
    Se třemi dírkami se to dá posunout nahoru/dolů a pomocí podložky, když to vyjde na dírku v rámečku, tak pak to jde srovnat.
  • Miloslav Sopr Elektromontáže, Most www.reimont.cz
    Když krabičky nespojuješ, dáváš je samostatně. Když jsi měl 2 krabičky a dáváš je samostatně, utekly ti o centimetr, to je hrozné teda, ale dohnal jsi to.

Tak končí naše osobní pátrání za šesti otvory přístrojových elektroinstalačních krabic, jejich funkcí a spolehlivostí.

V dalším díle vychytávek kolínského KOPOSu se pod lupou podíváme na spojování instalačních krabic.
Světe div se!
Těm předcházely hřebíky a dřevěné prkénko!





Katalog přístrojových krabic KOPOS Kolín zde.
Více reportáží z KOPOSu Kolín zde.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933