Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: Kopos Kolín dodává od roku 2003 na náš trh ucelený systém podlahových instalací (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.06.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: Kopos Kolín dodává od roku 2003 na náš trh ucelený systém podlahových instalací


KOPOS: Kopos Kolín dodává od roku 2003 na náš trh ucelený systém podlahových instalací
Podlahové instalace jsou nadčasovým řešením elektroinstalací pro moderně pojaté a řešené velkoprostorové obchody, kanceláře, administrativní centra apod. Umožňují variabilitu připojovacích míst na podlahové ploše bez ...
ze dne: 27.06.2006

Podlahové instalace
Podlahové instalace jsou nadčasovým řešením elektroinstalací pro moderně pojaté a řešené velkoprostorové obchody, kanceláře, administrativní centra apod. Umožňují variabilitu připojovacích míst na podlahové ploše bez viditelného vedení elektrických instalací na stěnách, stropě nebo podlahách.
Používají se dva systémy podlahových elektroinstalačních systémů: do betonových podlah a do zdvojených podlah.

Betonové podlahy a podlahové kanály PIK, PIKI, PIKL a PIKLI
Podlahové kanály se používají pro rozvod instalace v betonové podlaze, vyrábějí se ve třech výškových provedeních 28, 38 a 48mm. Dle výšky kanálu se poté vybere i příslušný typ podlahové krabice PANDORA. Podlahové kanály se dodávají pozinkované, tloušťka kanálu je 1mm, tloušťka víka u kanálů PIK/PIKI je 1,50mm, u PIKL/PIKLI 1,00mm. Dle množství instalovaných kabelů je možné zvolit šíře 170, 250, 350 a 370mm, provedení dvou nebo tří komorové. (PIK: podlahový instalační kanál, PIKI: podlahový instalační kanál s integrovanou spojkou, PIKL: podlahový instalační kanál lehčený, PIKLI: podlahový instalační kanál lehčený s integrovanou spojkou)


Klik pro větší náhled.
Obr.1 Ukázka podlahové instalace před zalitím do betonu

Podlahové krabice
Podlahové krabice PANDORA jsou opatřeny čtyřmi upevňovacími otvory. Kanály se při instalaci zasouvají asi 10mm do krabice až po zarážku. Tím je zaručena optimální elektrická vodivost. Krabice PANDORA jsou prodávány pod obchodním označením PANDORA 28, PANDORA 38 a PANDORA 48. V případě, že je výšku nutné regulovat, lze použít zvyšovací rám ZR. Vystrojení krabic je vhodné pro systém Tango od firmy ABB (max. 9 přístrojů) nebo pro modulové přístroje 45mm rovněž ABB (max. 12 přístrojů). Instalace krabic PANDORA je velmi intuitivní a zaručuje optimální kvalitu elektroinstalace v podlaze.


Obr. 2 Ukázka uložení přístrojů v podlahové krabici PANDORA

Zdvojené podlahy a podlahové kanály
Pro zdvojené podlahy se místo výše popsaných podlahových kanálů používají drátěné žlaby, umístěné na distančních podpěrách. Jako podlahové krabice se používají podlahové krabice TPCL bez plechové základny.


Obr. 3 a, b Ukázka podlahové instalace po položení podlahové krytiny

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.