Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KOPOS: Katalog systémů se zachováním funkčnosti při požáru


Document Actions
KOPOS: Katalog systémů se zachováním funkčnosti při požáru
Některé z nás oslovuje řešení systémů, které odolají při požárech po stanovené časy. Při výběru z možných ukládacích kabelových systémů se počítá i s českým výrobcem KOPOS Kolín. Pro použití těchto systémů je potřebné, aby výrobce nejen tyto systémy uváděl v katalozích, ale také podpořil trh odbornými semináři a kvalifikovanými poradci.
Jaroslav Borovec, ze dne: 14.06.2010
reklama


KOPOS Kolín, výrobce kabelových tras přichází s novým katalogem systémů se zachováním funkčnosti při požáru. Při výběru z možných ukládacích kabelových systémů se počítá i s českým výrobcem KOPOS Kolín. Pro použití těchto systémů je potřebné, aby výrobce nejen tyto systémy uváděl v katalozích, ale také podpořil trh odbornými semináři a kvalifikovanými poradci, což KOPOS Kolín úspěšně realizuje již několik roků.

Mezitím, co jsou normy nezávazné, pracovní návody závazné jsou. Pokud realizátor instalace volí jiný způsob, než který doporučuje výrobce, pak sám přebírá odpovědnost za případné škody při požáru. Proto je určitě vhodné se s doporučeními dobře seznámit.


Pro větší náhled kliknout!

A co nalezneme v tomto sešitu?
Na skoro devadesáti stranách nalezneme podrobné obrázky, popisy, kótované rozměry sestav kabelových lávek, žlabů, žebříků a příslušenství. Po podrobném studiu textu objevíme popis užití zmiňovaných materiálů do posledního "šroubku". V zadní části objevíme vysvětlení technických pojmů (např. elektrolyticky pozinkované výrobky – zinkochromát, žárové zinkování Sendzimir, žárové zinkování ponorem, nerez AISI 304, neelektrolytické pokovení, ...) nebo také tabulku pěti stupňů korozní agresitivity.
Kromě tohoto katalogu připravil KOPOS Kolín také podporu na adrese www.pozarniodolnost.cz.


Pro větší náhled kliknout!

Co bych zde přivítal příště?
I přesto, že jde o katalog materiálu pohledem toho, kdo potřebuje pomoci, bych rád viděl obsah více do podrobné nápovědy. Možná jsem poznamenán katalogy s obrázky typu "krok za krokem". Ale to je pouze můj pohled. S největší pravděpodobností kolegové zkušenější v projektování těchto zařízení by nenamítali nic.

Co se mi líbí?
Přesto, že zásadně preferuji papírová vydání katalogů, v tomto případě vítám i verzi pdf. Není to zas tak častý sortiment, aby musel být v mé knihovně. Tématicky souvisí tato přednáška!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933