Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KOPOS: Kam mizí elektrikáři?


Document Actions
KOPOS: Kam mizí elektrikáři?
Kam nám mizí elektrikáři? Široké řady elektrotechniků nám postupně řídnou. Co lze udělat pro jejich rozšíření? Je to otázka pouze škol? Co proto můžeme udělat my sami? Co mohou udělat firmy z oboru? Jaké praktické zkušenosti má dnešní učeň či student o výrobě nebo montáži? Máme se smířit, že dnešní doba je tabletová a skutečnosti budeme pozorovat ve videoklipech? Na toto téma jsme na brněnském veletrhu hovořili s Vlastimilem Volejníkem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 13.07.2017


Kam nám mizí elektrikáři? Mám zde Vlastimila Volejníka z Koposu Kolín. Dnešní téma bude o tom, kam nám mizí elektrikáři, jestli nám mizí, nebo přibývají. Jak to vidíme? Z tvého pohledu, je jich dost? Je jich míň?






Textový přepis:

Vlastimil Volejník

Já jsem elektrikář a můj táta byl elektrikář, já jsem vystudoval elektroprůmyslovku, mám vyhlášku 50, takže si dokážu ledacos zapojit sám, takže jsem na trhu nikdy nepoptával, abych zjistil kolik elektrikářů je nebo není, ale stárnou nám. Stárnou, protože možná školství dává na trh elektrikářů stále míň a míň.

Elektrika.tv

Z mého pohledu, co jsem jezdil s OEZ po Česku, jsem viděl na seminářích, že to jsou už obličeje známé, že se s nimi kamarádím,  už přesně vím, kdo odkud je, jsou to pořád ti stejní. Postupně stárnou, ale nejsou tam ti noví, mladí. A teď je otázkou, co dělají školy, nebo kdy přichází ten nový elektrikář? Nevím, v který je to okamžik.

Vlastimil Volejník
My máme podobnou zkušenost, také pořádáme několik seminářů Kopos a taky už hodně projektantů, revizních techniků známe. Chodí na přednášky, jsme rádi, že chodí, ale jsou to stejné tváře. Na druhou stranu je pravda, že máme pracovníka, který spolupracuje se školami, učilišti, průmyslovkami a děláme přednášky, snažíme se se školami navázat kontakt, aby studenti viděli výrobky v reálu, aby se s nimi při praxi setkali a viděli, že Kopos nemá špatné výrobky a aby je používali.

Elektrika.tv

A jaká je reakce? Co školy? Jak na to reagují učitelé a jak žáci?

Vlastimil Volejník
Tak různě. Učitelé většinou kladně, protože my jim nabízíme možnost, aby se studenti seznámili s výrobky v praxi. U studentů je to různé, záleží na každém, už když jsme byli ve škole my,  tak někteří spolužáci to studium „žrali“ víc, někteří míň, takže vidíme, když u nás mají exkurzi, že některým je to úplně jedno, mají tam svůj mobil a tam si honí nějaká videa a někoho to skutečně zajímá. A my jsme rádi, že ti kluci, kteří přijdou, které to zajímá, jim všechno řekneme a jsme rádi, že máme aspoň nějaké vyhlídky, že budeme mít nové elektrikáře, že doroste generace, která bude dělat pro lidi instalace, ať už drobnosti nebo větší instalace.

Elektrika.tv

Já jsem o tom mluvil včera s jedním kamarádem a naznali jsme, že je to otázka odpovědnosti, uvědomělosti vlastní. Mezi námi, dokážeš si vzpomenout jaké myšlenky se ti honily hlavou v 17-19 letech? Já bych řekl, že jsme měli takové zájmy jako alkohol, sex, cigarety a hlavně nic nedělat. Byla tam nějaká budoucnost, jako odbornost, upřímně, byla tam?

Vlastimil Volejník
Jakoby ano, my jsme o tom tak nepřemýšleli. Když se člověk rozhodoval kam půjde, tak něco doporučili rodiče. Vždycky jsem říkal, že na střední školu bychom měli jít ve 20 a pak na výšku, abychom měli představu, co vlastně chceme dělat a stejně se ti to v životě často obrátí a děláš něco jiného.

Elektrika.tv
Nebylo to třeba tím, že jsme byli tenkrát motivovaní? Že jsme měli nějaký vzor, třeba já jsem chodil do školy a viděl jsem, že na konci vypadnu ze školy a budu člověk pro firmu, kterou jsem se učil a studoval. A dnes to vidí? Máme nějaké vzory? Máme v médiích nějaké vzory? Motivační vzory jsou?

Vlastimil Volejník
Nevím, to už jsme hodně v akademické diskuzi ...

Elektrika.tv
No jsme, ale kam kluk má vlastně jít? Kdo je vzorem?

Vlastimil Volejník
Říkám, já jsem strašně rád, když u našich exkurzí u nás vidíme kluky, kteří o to mají zájem. A já věřím, že to budou ti, kteří si udělají malou firmu o 3-5 lidech. Budou to řemeslo dělat poctivě a mají velkou šanci se tím dobře živit. Protože řemeslo, jsou to fráze, že má zlaté dno. Ale můžeme diskutovat, dělat jen výkresy, revize atd., ale musí být vždy někdo, kdo tu instalaci udělá. To nenahradíme ničím, žádným softwarem, automatem.

Elektrika.tv
Je pravda, že se teď mluví o Průmyslu 4.0 a digitalizaci, tak všichni zapomínají to, že není možné, že by to řemeslo vymřelo. Kdyby nějaká digitalizace mohla nahradit toho, kdo to namontuje. Někdo to musí nejdřív namontovat, zapojit a potom to může digitálně fungovat. Není možné, aby to čidlo tam digitálně vyrostlo samo. To je pravda, ale to není vzor, média to nedávají jako vzor, média dávají Průmysl 4.0 a říkají buďte právníci, nebuďte řemeslníci, to není IN. Ale potom nebudou řemeslníci vůbec? Je to možné, že by nebyl řemeslník? Dovedeš si představit, že bychom neměli zedníka, koupil bych si software a samo by se to postavilo?

Vlastimil Volejník

Ne, tak to nebude. V dohledné době ne, těžko, není málo na druhou stranu. Já vlastně dostávám skoro každý den aspoň jednu žádost o tom, abychom dali nějaký materiál na výuku. Vycházíme vstříc těm mistrům odborného výcviku nebo ředitelům, kteří o to píší a vždycky se setkávám s kladnou odezvou. My vyhovíme a vidíme zpětnou vazbu. Vidíme, že to ti kluci používají v rámci odborného výcviku. Já prostě věřím, že ten, kdo ten zájem má, si cestu k dobrému vzdělání v tom praktickém najde.

Elektrika.tv
Teď mě napadla taková věc, co kdybych využil toho, pokud ty máš někoho, nebo ty víš o škole, která má tento zájem, nechceš nám říct jaká škola to je? Že bychom o ní napsali? Protože já o nich nevím.

Vlastimil Volejník
Je jich víc.

Elektrika.tv
Já vím o třech.

Vlastimil Volejník
Je jich řádově v desítkách, neříkal bych sto, to ne. Je samozřejmě možné, aby se na nás, na mě e-mailem, kontakt na internetových stránkách najdou, ti mistři výcviku obrátili. Kontakt předám, můžeme tu reportáž udělat, pochopitelně můžeme udělat exkurzi u nás, aby studenti, učňové viděli, jak se výrobky dělají, je to poučné, protože získají náhled z druhé strany. Jak výrobek vzniká než ho oni používají dál. My ho vyrobíme, tím to pro nás končí. Ale potom je druhá fáze, instalace a používání. Takže jsou vítáni.

Elektrika.tv
Já nechám svých pesimistických nálad nad školstvím, možná to bude lepší než to vypadá.




POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog
produktů KOPOS Kolín
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KOPOS Kolín a.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933