Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: Kabelové nosné systémy se zachováním funkčnosti při požáru (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.08.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: Kabelové nosné systémy se zachováním funkčnosti při požáru


KOPOS: Kabelové nosné systémy se zachováním funkčnosti při požáru
Elektrické instalace musí zabezpečovat stavební objekty z hlediska ochrany před požárem. V případě požáru musí vybraná elektrická zařízení zajišťovat funkce záchranných prostředků. Prostřednictvím kabelových nosných systémů funkčních při požáru jsou zachovány dodávky elektrické energie po stanovenou dobu. Při tom kabelovým systémem se rozumí nosný systém kabelových žlabů a lávek včetně příslušenství a montážních prvků spolu s uloženými kabely a vodiči.
Komerční sdělení, ze dne: 7.08.2015



A přesně takto jsou systémy i zkoušeny, tedy společně s vloženými kabely. Zkouška patří k těm nejnáročnějším, kterým musejí být kabely i nosné systémy podrobeny.

Kabelový nosný systém odolný při požáru vyráběný v KOPOS Kolín, splňuje požadavky dané normou DIN 4102 článek 12, českým předpisem ZP 27/2008 a slovenskou normou STN 920205. Kromě standardních kabelových žlabů Kopos nabízí i kabelové lávky, systémy kovových trubek, drátěných žlabů, dále také plastových elektroinstalačních lišt a parapetních kanálů, které byly všechny úspěšně vyzkoušeny při požáru. Významnou skupinu systémů tvoří elektroinstalační krabice funkční při požáru (obrázek 1).


Obrázek 1. KSK 175 PO16 - krabice pro systémy se zachováním
funkčnosti při požáru pro kabely až do průřezu 16mm2

Existují i specifičtí zákazníci se speciálními požadavky. Jedním z nich je např. Dopravní podnik hl. města Prahy, který vyžaduje provedení speciálních zkoušek pro následnou možnost instalovat systémy do pražského metra. Pracovníci společnosti Kopos k těmto zkouškám přistoupili a nyní je možné nabídnout systémy klasifikované podle působení konstantní teploty 750°C po dobu 120 minut, které získaly klasifikaci ZP 27/2008 750°C/120/136-R. Je to další ukázka kvality a spolehlivosti kabelových nosných systémů vyráběných ve společnosti Kopos.

Systémy se zachováním funkčnosti při požáru, běžně označované jako požárně odolné lze v hlavním členění rozdělit na:

Normové (standardní) konstrukce
Požárně odolné systémy, které odpovídají specifikaci pro normové nosné systémy podle již uvedených norem a předpisů (obrázek 2). Jsou to např. kabelové žlaby Jupiter KZ s plechem tloušťky 1,5mm nebo kabelové lávky s příčkami ve vzdálenosti 150mm, příchytky kabelů, nosné lišty a také skupinové držáky kabelů, speciálně navržené právě jako normové nosné konstrukce.


Obrázek 2. SD2 - skupinové držáky splňující podmínky pro normovou nosnou konstrukci

Nenormové (nestandardní) konstrukce
Jsou to systémy, které se odchylují od požadavků - byť v jediné technické vlastnosti. Vycházejí tak vstříc zákazníkům ohledně ceny. Nižších nákladů na pořízení požárně odolné trasy je dosaženo použitím plechu menší tloušťky, než stanovuje norma, menším počtem podpěr apod. Norma umožňuje prozkoušet tyto trasy, které jsou potom označeny jako nenormové, nestandardní. Všechny systémy prošly zkouškami s velkým množstvím kabelů různých výrobců a jsou certifikovány.


Obrázek 3. Nenormová nosná konstrukce - PK 110x70 D HF

K nenormovým trasám patří trasy tvořené kabelovými žlaby s integrovanou spojkou Mars i Jupiter s plechem tloušťky 1,25mm, trasy kabelových lávek s příčkami ve vzdálenosti 300mm, dále nosné kovové lišty, sestavy s kabelovými příchytkami, trasy tvořené ocelovými trubkami, parapetními kanály a další.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.