Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: Dvojité dvouvstřikové krabice do dutých stěn (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.11.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: Dvojité dvouvstřikové krabice do dutých stěn


 KOPOS: Dvojité dvouvstřikové krabice do dutých stěn
Kopos představil na AMPERU 2016 novou dvojitou dvouvstřikovou krabici KPL 64-50/2LD určenou do dutých stěn. Krabice se hodí pro nízkoenergetické a pasivní domy. Její vstupní otvory jsou z pružného materiálu, ve kterém jsou předznačeny průchody pro utěsnění trubek. Toto provedení tak zajišťuje vzduchotěsnost prostupu s instalovaným kabelem nebo trubkou.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.11.2016


Vlastnosti nové krabice do dutých stěn nám detailně popsal Jiří Němeček.



Rozhovor si můžete přečíst i v textové podobě:
 
Elektrika.tv:

Máme tady druhý veletržní den a přišel k nám pan Jiří Němeček ze společnosti KOPOS ukázat nějaké novinky, které připravili pro instalaci do dutých stěn. Takže já mu předávám slovo, aby nám krátce řekl něco o tom, co je nového.

Jiří Němeček:
Tak novinek máme samozřejmě více. Nicméně když se budeme bavit o krabicích do dutých stěn, tak navazujeme na řadu dvouvstřikových krabic. Tuto novinku již určitě znáte z loňského roku, kdy jsme ji rozjížděli. A úplně novinkou je tato dvojitá krabice. Když trošku nahlédnu do budoucnosti, tak asi tak do měsíce budeme mít ještě trojitou krabici, trojnásobnou, takže se nám ta rodina těch dvouvstřikových krabic takto pěkně rozrůstá.

Elektrika.tv:

Dobře, říkáte dvouvstřiková. Můžete trochu na té krabici ukázat, jak je to udělané ta dvouvstřiková technologie, co to přineslo, co tam na tom je zajímavého?

Jiří Němeček:
Určitě. Ten dvouvstřik v podstatě je daný tím, že ta krabice je složená vlastně ze dvou materiálů. Také se tomu říká dvoukomponentní výroba, kdy vlastně ta pevnost krabice je zajištěna pevným materiálem a potom ty vstupy jsou realizovány pomocí měkkého materiálu, my tomu říkáme vlastně membránové vstupy. Ty membránové vstupy jsou navíc opatřeny ještě takovými, dá se říci okroužky, které vlastně slouží k dobrému utěsnění těch vložených trubek a těch vložených kabelů.

Elektrika.tv:

Takže se dá říci, že když tam bude kulatý kabel v kulatém otvoru, tak to bude těsnit, nebude tam vnikat prach? Nebude to možné, že by se z jedné místnosti do druhé třeba přenášel nějaký zápach a něco podobného?

Jiří Němeček:
Myslím, že jste právě narazil na ten celý problém, proč my ty dvoukomponentní krabice děláme. Je to z důvodu toho, že o nich tvrdíme, že jsou vlastně vzduchotěsné. Je to z důvodu toho, že ten vložený kabel je opravdu utěsněn. Já to tady mohu ukázat na nějakém vstupu. Třeba tady, takhle propíchnu tužkou. Tak, vložím tužku, použiji tady vodu, kterou jste mi připravili k pití a vidíte, že z té krabice, i když vevnitř je voda, nevím, jestli to je vidět v detailu, tak nic nevytéká.


Elektrika.tv:

Já to dosvědčím, že tam ta voda je.

Jiří Němeček:
Je to ten důvod, aby právě od těchto krabic je očekáváno, že budou držet tu energii. Dnes se bavíme o nulových domech, ziskových domech, pasivních domech. Všechny tyto stavby jsou zatěžovány tím nebo vlastně zkoušeny na to, aby ta energie neutíkala. Tato krabice vlastně se postará o to, aby i tou elektroinstalací neproudil žádný nějaký vzduch, který by mohl odnášet vlastně tu energii z toho domu pryč.

Elektrika.tv:

Takže to, co se někdy stávalo, kde byly starší elektroinstalace v trubkách, že člověk měl takový pocit, že mu to tam fouká.

Jiří Němeček:
Že táhne od těch zásuvek.

Elektrika.tv:

To jste vyřešili?

Jiří Němeček:
To už tady se nestane.

Elektrika.tv:

Dobře, když tedy se vrátíme k té dvojité krabice. Jak je to s montáží, s přesností montáže nebo s dostupností nějaké šablony, jak si připravit nějaké otvory?

Jiří Němeček:
Šablona jako taková pro tuto krabici neexistuje. Ona je totiž přímo na té krabici integrovaná. Ta krabice je opatřena dvěma body, které se vlastně vtlačí například na desku sádrokartonu, označí vám vlastně dva body, ve kterých potom vrtáte. A aby i ten montážník věděl, jakým průměrem, jakým vrtákem ten otvor vyrobit, tak tady to má napsané přímo na krabici. Takže konkrétně pro tuto krabici je ten standardní průměr 68 mm. Takže stačí označit, vyvrtat dvě díry, spojit je tečnou, nějakým řezákem sádrokarton doříznout a otvor je připraven pro montáž této krabice. Já jsem tady zmiňoval, že chystáme i trojnásobnou krabičku. Jestli naše produkty znáte, tak ty původní jednovstřikové měly ten tvar trošku jiný a musela se vrtat každá z těch pozic. U těch vícenásobných dnes už budeme vrtat jenom ty krajní a vlastně ten prostředek se vyřízne už vcelku.

Elektrika.tv:

Dobře. Řekněme, že montážníkovi se něco nepodaří úplně přesně na milimetr. Jak přesné ty otvory musí mít? Nebo řešíte, když ta díra je trošku šišatá, aby to tam šlo?

Jiří Němeček:
Tak samozřejmě něco jiného je vytvářet si otvory někde v kanceláři a opravdu dělat laboratorní podmínky a něco jiného je to potom na té stavbě. My jsme vlastně vyslyšeli naše zákazníky, kteří nám připomínkovali celkem malý lem, takže jsme ho rozšířili a navíc jsme na tom lemu udělali ještě takové uši v rozích, které potom překryje ten přístroj. A ty uši, to je taková ta poslední záchrana, když už ten otvor není úplně přesně vyvrtán, tak aby vlastně ta krabice tam zůstala zachycena alespoň za ty uši, než tam potom přijde přístroj, který už to rozepře mezi tu krabici a stěnu.

Elektrika.tv:

Takže to je určitě pro praxi docela dobrá vlastnost, docela dobré vylepšení. Můžete nám ještě trošku tedy přiblížit nebo ukázat při té montáži, jak se to připevní nebo čím se to přitáhne? Jaké jsou tam omezení, do jakých stěn to jde dát?

Jiří Němeček:
My jsme u těchto nových krabic zvolili trošku jiné šrouby. Doposud jsme používali kovové patky a metrický závit. Tady u těch krabic už je použitá plastová patka se samořezným závitem dvouchodým, který je dokonce rychlejší, než ten trojchodý metrický. A ta plastová patka je vyrobena z kvalitního plastu, do kterého přidáme ještě příměsi skla. Takže bát se třeba toho, že se ten plast strhne, tak toho se bát nemusíme, ten utahovací moment je úplně stejný jako u těch kovových patek. Jinak ta montáž tedy probíhá klasicky, to znamená označení děr, vyvrtání, proříznutí těch tečen mezi tím. Ve chvíli, kdy se ta krabice vloží dovnitř, začne se šroubovat tyto montážní šrouby, tak patka se na druhé straně stěny takto odjistí a je vlastně přitahována tím šroubujícím pohybem k tomu lemu. Obrovskou výhodou je, že ta patka je vlastně po celé své dráze vedená, tady to možná bude vidět v tom průřezu. Nevím, jestli to je dostatečně na detailu vidět. Kdy ta patka vlastně, nikdy nemůže dojít k jejímu odklonu. Někdy se stávalo u těch starších krabic, že když se montovala takto krabice, tak ta spodní patka se vlastně trošku jako vyklonila při té montáží. Tady už se to nestane.

Elektrika.tv:

Dobře, jaký je tam omezení pro jaké asi tloušťky materiálu? Předpokládám od běžného sádrokartonu až po trošku silnější.

Jiří Němeček:
Klasický sádrokarton 12,5 mm bez problému. Ten snížený sádrokarton těch 9 mm taky bez problémů. Dvojitý záklop kartonový taky bez problému a teď pozor i deskové materiály na bázi dřeva s větší hořlavostí taky bez problému. Je tam omezení asi 35 mm, to znamená, kdyby to byla deska už 40 milimetrová, tak tam už by nějaký problém samozřejmě nastal, tam už by se to muselo řešit trošku jinak. Já jsem tady nakousl tu hořlavost. Ta hořlavost dneska v podstatě je už vyřešena tím, že jednak jsme udělali tu krabici totálně utěsněnou a jednak máme tyto krabice schválené vlastně pro materiály třídy reakce na oheň A1 až F. To znamená, až do těch nejhořlavějších materiálů. Takže bát se tuto krabici instalovat do nějakých kuchyňských desek nebo dřevěného obložení už není potřeba. Už se tam může tato krabice v pohodě dát.


Elektrika.tv:

Dobře, to je předpokládám, že když to říkáte takto oficiálně, tak na to máte i nějaké atesty.

Jiří Němeček:
Máme na to samozřejmě papír. Ten je dokonce volně ke stažení na našich internetových stránkách.

Elektrika.tv:

Dobře. To jsou určitě zajímavé informace o moc zajímavém výrobku. Chtěl byste ještě závěrem to nějak shrnout nebo něco vzkázat, jak divákům, tak návštěvníkům veletrhu?

Jiří Němeček:
Já bych se ještě chtěl tak trochu za KOPOS pochlubit tou příčkou, kterou tady máme. Ta příčka je tentokrát tvořena taky dvouvstřikovým materiálem nebo je dvoukomponentní. Máme na to dokonce průmyslový evropský patent nebo vzor. A těm montážníkům to usnadní tu práci tím, že vlastně dříve ty příčky se musely demontovat pomocí nějakých kleští a poměrně velkou silou. Dneska to vlastně stačí jenom propíchnout tužkou, šroubovákem, naříznout řezáčkem, protáhne si ten kabel ve chvíli, kdy tam jsou dva stejné okruhy, a instalace je v podstatě hotová. Jinak zákazníkům našim bych chtěl poděkovat za to, že se nám i občas ozvou a máme od nich zpětnou vazbu, čehož si moc vážíme a všem návštěvníkům Ampéru bych chtěl popřát hezkou výstavu a ať se vám tady líbí a určitě vás rádi přivítáme i na našem stánku.

Elektrika.tv:

Já vám děkuji za informace, za rozhovor a věřím, že diváci si najdou cestu k vašemu stánku, protože jak tady říkal včera váš kolega, vaše firma má i nějaké výročí.

Jiří Němeček:
Ano, máme výročí 90 let. Myslím si, že u nás si můžete zahrát i nějaké hry, dostat dárky, můžete se u nás občerstvit nebo jenom přijít pobýt, prostě, abychom si promluvili a tak.

Elektrika.tv:

Děkuji.

Jiří Němeček:
Taky děkuji.

O společnosti KOPOS Kolín
Společnost KOPOS Kolín patří mezi tradiční české elektroinstalační firmy. Na českém trhu působí již řadu desetiletí. Do jejího portfolia patří elektroinstalační krabice a příslušenství, elektroinstalační lišty, kanály a příslušenství, elektroinstalační trubky a příslušenství, upevňovací materiál, kabelové chráničky, pomocné nářadí, samolepicí pásky a kabelové nosné systémy.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu produktů KOPOS

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.