Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KOPOS: Dodavatel pro CERN (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.10.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KOPOS: Dodavatel pro CERN


KOPOS: Dodavatel pro CERN
Jaká česká firma spolupracovala s výzkumným střediskem Evropské organizace pro jaderný výzkum CERN? Čeho se tato významná spolupráce týkala a jaký přínos má? Více informací zde...
Komerční sdělení, ze dne: 9.10.2008


Výzkumné středisko Evropské organizace pro jaderný výzkum CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire) uvedlo v září 2008 do zkušebního provozu obří urychlovač částic. Na výrobě odstiňovacího systému pro největší světový urychlovač částic LHD (Large Hadron Collider) se podílela také česká firma Kopos Kolín a.s.

Ve výběrovém řízení vypsaném CERN na vyřešení jaderného odstínění zvítězil Kopos Kolín a.s. se svým nejúčinnějším řešením. Zakázku na vývoj a výrobu odstiňovacího systému získala společnost Kopos na jaře roku 2004.

„Vyrobili jsme jakési cihly, plněné speciální chemickou náplní na bázi bórovaného polyetylénu. Důležité bylo vedle absolutního odstínění i řešení tvaru a vzájemného překrývání,“ uvedl MUDr. Jiří Vavrouch, obchodní ředitel Kopos Kolín a. s.


Pro větší náhled kliknout.
Ukázka odstiňovací tvarovky Neutrostop

V srpnu téhož roku byla v Koposu výroba podstatné části odstínění dokončena. Neutrostopové tvarovky byly později připevněny na litinové části stínicího systému a zakryty ocelovým pláštěm. Celé zařízení bylo dopraveno do Ženevy na podzim roku 2005.

Tato prestižní zakázka upevňuje postavení Koposu na světových trzích. „Kromě výroby elektroinstalačního materiálu se naše společnost již řadu let věnuje i výzkumu v oblasti odstínění jaderných reaktorů a radiace v lékařství,“ dodává MUDr. Vavrouch.

Společnost Kopos Kolín a. s. byla založena v lednu roku 1996 a navázala na předchozí existenci společnosti s ručením omezeným Kopos Kablo Kolín. Ta vznikla privatizací státního podniku Kablo Kolín. Vyrábí převážně elektroinstalační úložný materiál a také investuje do výzkumu a vývoje. V současné době zaměstnává 420 lidí.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KOPOS Kolín a.s. - Havlíčkova 432, Kolín IV. - 321 730 111 - kopos@kopos.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.