Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.02.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu


Kontroly a zkoušení svařovacích zařízení v provozu
Ve všech členských zemích CENELEC platí národní podoba normy IEC 60974-4, která stanovuje postupy pro kontrolu zajištění elektrické bezpečnosti zdrojů svařovacího proudu během provozu a po opravách. Z jakých kroků se skládá takováto kontrola? Jaké jsou dovolené hodnoty unikajících proudů?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.02.2010


Nejpozději od 1. 9. 2007 platí ve všech členských zemích CENELEC národní podoba normy IEC 60974-4, která stanovuje postupy pro kontrolu zajištění elektrické bezpečnosti zdrojů svařovacího proudu během provozu a po opravách. Vzhledem k tomu, že ověřování bezpečnosti provozu této skupiny elektrických spotřebičů nebylo dosud žádnými předpisy podrobně definováno, bude jistě tato norma přínosem pro pracovníky, zabývající se kontrolami a opravami svařovacích zařízení.

Obecná ustanovení
Norma EN 60974-4: Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu je částí souboru IEC 60974: Zařízení pro obloukové svařování. Platí pro zkoušení zařízení konstruovaných podle EN 60974-1: Zdroje svařovacího proudu a musí být používána ve spojení s touto normou. Neplatí pro zkoušení nových zdrojů svařovacího proudu (při výrobě) a neelektrických zdrojů.

Zkoušky bezpečnosti zdrojů podle EN 60974-4 musí provádět odborný pracovník v oboru elektrických oprav obeznámený se svařováním. Zkoušky se musí provádět v odpovídajícím prostředí (teplota okolí 10°C - 40°C) vhodnými měřicími přístroji splňujícími požadavky normy.

Při zkouškách je nutno dodržet pokyny výrobce uvedené v návodu k použití a o provedených zkouškách se musí vyhotovit protokol.

Předepsané zkoušky
Kontrola elektrické bezpečnosti zdroje svařovacího proudu se skládá z normou předepsaných zkoušek, přičemž je třeba dodržet jejich pořadí tak, jak je uvedené v normě.

Při kontrole elektrické bezpečnosti se provedou následující kroky:


Příklad praktického provedení měření primárního unikajícího proudu pro jednofázovou svářečku

Prohlídka
Prohlídka, tedy vizuální kontrola, se provádí podle podmínek používání a pokynů výrobce. Seznam částí svařovacího zařízení, kterým by se měla věnovat pozornost, je uveden v příloze A normy. Prohlídkou se kontroluje stav především následujících částí svařovacího
zařízení:

Spojitost ochranného obvodu
Spojitost ochranného obvodu se ověřuje měřením mezi přípojným místem PE obvodu síťového přívodu kontrolovaného zařízení, obvykle kolíkem ve vidlici a různými dotyku přístupnými vodivými částmi svařovacího zařízení. Při měření je třeba kabely pohybovat, aby se zjistilo případné narušení PE vodiče.

Maximální povolený odpor PE obvodu může být 0,3Ω pro délku PE vodiče do 5m; 0,1Ω se připočítává na každých dalších 7,5m délky. Odpor PE vodiče však nesmí překročit 1Ω.

Použitý měřicí přístroj musí odpovídat požadavkům EN 61 557-4.

Izolační opor
Izolační odpor se měří mezi jednotlivými částmi zkoušeného svařovacího zařízení a jeho hodnota nesmí být menší než níže uvedená:

Měřicí zařízení musí odpovídat požadavkům EN 61 557-3.


Příklad praktického provedení měření primárního unikajícího proudu pro trojfázovou svářečku

Unikající proud
Měřením unikajícího proudu se ověřuje stav izolací měřeného zařízení. Lze jím tedy nahradit měření izolačního odporu v případech, kdy použití měřicího zdroje DC 500V není z technického hlediska možné. Vzhledem k tomu, že převážná část moderních svářeček obsahuje elektronické obvody, je často měření unikajícího proudu jedinou možností, jak stav izolací svařovacího zařízení ověřit.

Primární unikající proud
Měří se proud tekoucí ze zkoušeného zařízení jeho ochranným obvodem do uzemnění. Tento proud lze zjistit buď přímo – miliampérmetrem zapojeným do obvodu PE vodiče nebo nepřímo měřením rozdílu proudů tekoucích pracovními vodiči zkoušeného zařízení.

Během měření je třeba dodržet následující podmínky:

Velikost unikajícího proudu nesmí přesáhnout níže uvedené hodnoty:

Měřicí zařízení musí být zkonstruováno tak, aby jeho parametry byly totožné s obvodem znázorněným na obr. Obvod má za úkol odfiltrovat vyšší harmonické frekvence unikajícího proudu než cca 1kHz, aby bylo možno u svářecích zařízení vybavených elektronikou dosáhnout opakovatelných výsledků.


Ing. Leoš Koupý

Více informací z oblasti naleznete zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.