Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kontrola spotřebiče podle ČSN 33 1600 ed.2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.06.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kontrola spotřebiče podle ČSN 33 1600 ed.2


Kontrola spotřebiče se skládá z prohlídky a zkoušky jeho chodu. Prohlídkou se zjišťuje neporušenost a stav vnějších viditelných izolací spotřebiče, především síťového přívodu, krytů a držadel. Zkouška chodu pak prověřuje, zda spotřebič funguje tak, jak se od něj očekává, zda má pravidelný chod a zda ovládací prvky plní svoji funkci. Kdo kontrolu spotřebiče provádí?
Leoš Koupý, ze dne: 24.06.2016



Kontrola se, podle ČSN 33 1600 ed.2, skládá z prohlídky spotřebiče a zkoušky jeho chodu.

Prohlídkou se zjišťuje neporušenost a stav vnějších viditelných izolací spotřebiče, především síťového přívodu, krytů, držadel apod. Je třeba si uvědomit, že zhoršení izolačního odporu izolace může způsobit i nadměrné znečištění povrchu, zvláště při používání ve vlhkém prostředí.  

Zkouška chodu prověřuje, zda spotřebič funguje tak, jak se od něj očekává, zda má pravidelný chod a zda ovládací prvky - vypínače, regulátory a podobně - plní svoji funkci.

Kontrolu spotřebiče provádí uživatel, tedy pracovník, který se spotřebičem pracuje, nebo je provozovatelem (majitelem) spotřebiče jeho kontrolami pověřen (například pracovník výdejny nářadí). O způsobu provádění a četnosti kontrol by měl být uživatel provozovatelem prokazatelně poučen.

Poznámka: Jednou z možností je například provádět poučení v rámci pravidelných školení zaměstnanců o bezpečnosti práce. Uživatelem, tj. zaměstnancem, by mělo být písemně potvrzeno, že byl poučen o povinnosti provádět kontroly spotřebičů, a jakým způsobem a jak často je má vykonávat (viz ČSN 33 1600 ed.2 -  kapitola 7.1.). Poučen by měl být i o tom, jak se zachovat v případě zjištění závady na spotřebiči (její nahlášení nadřízenému pracovníkovi, vyhotovení zápisu o závadě). Lze doporučit, aby součástí zápisu o rozsahu poučení bylo i výslovné potvrzení pracovníka, že školení nejen absolvoval, ale že mu i porozuměl. Stejné poučení by měl pracovník absolvovat i při přebírání spotřebiče do svého užívání.


Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Sborníky L.P.Elektro - Nad Přehradou 1372/2, Brno - 515 535 900 - info@lpelektro.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.