Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kontrola dimenzování osvětlovací soustavy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 3.06.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kontrola dimenzování osvětlovací soustavy


Kontrola dimenzování osvětlovací soustavy
Jak dopředu odhadnout správný výkon osvětlovacích těles? Čím lze eliminovat případné předimenzování osvětlovací soustavy? Výsledné hodnoty osvětleností na srovnávací rovině nebo v místech pracovních úkolů jsou při zahájení provozu osvětlovací soustavy vždy vyšší, než jsou hodnoty uvedené v normách. Hlavním důvodem je, že požadované normativní parametry osvětlení musejí být dodrženy po celou dobu života osvětlovací soustavy.
Petr Žák., ze dne: 3.06.2011


Výsledné hodnoty osvětleností na srovnávací rovině nebo v místech pracovních úkolů jsou při zahájení provozu osvětlovací soustavy vždy vyšší, než jsou hodnoty uvedené v normách. Hlavním důvodem je, že požadované normativní parametry osvětlení musejí být dodrženy po celou dobu života osvětlovací soustavy. Vzhledem k tomu, že v průběhu provozu dochází ke stárnutí osvětlovací soustavy, je třeba, aby osvětlovací soustava byla předimenzovaná.


Dalším důvodem větších hodnot světelně technických parametrů než jsou normativní, je skutečnost, že se světelné zdroje a svítidla vyrábějí v určitých výkonových řadách. Při návrhu osvětlení zpravidla nelze vybrat takový typ svítidel, který by přesně zajistil požadované světelně technické parametry, ale je třeba zvolit nejbližší vyšší výkonový stupeň. V praxi se také vyskytují prostory s flexibilním dispozičním uspořádáním.

Například velkoprostorovou kancelář lze změnit na řadu buňkových kanceláří a naopak. U takovýchto prostorů je třeba osvětlovací soustavu navrhnout na nejnepříznivější situaci. Pokud se prostorové uspořádání liší od této nejnepříznivější situace, dochází ke zvýšení hodnot světelně technických parametrů, a tím k dalšímu "předimenzování" osvětlovací soustavy.

Popsané předimenzování osvětlovací soustavy lze eliminovat použitím stmívatelných svítidel připojených na řídicí systém osvětlení, který je schopen průběžný pokles světelného toku vyrovnávat postupným zvyšováním příkonu svítidel nebo umožňuje nastavit světelný tok svítidel podle aktuálního dispozičního uspořádání prostoru.

Žák P., ČVUT – FEL, Praha

Toto je ukázka sborníku přednášek č. 41.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.