Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kontrola a revize elektrického spotřebiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.09.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kontrola a revize elektrického spotřebiče


Norma stanovuje, že u každého spotřebiče je nutné provádět pravidelné kontroly a revize. Při kontrole se posuzuje technický stav spotřebiče, tedy jeho provozuschopnost a funkčnost posouditelných bezpečnostních prvků. Při revizi se potom posuzuje spotřebič především z hlediska elektrické bezpečnosti. Hodnotí se jeho technický stav a především se ověřuje funkčnost a kvalita prvků zajišťujících elektrickou bezpečnost.
Leoš Koupý, ze dne: 16.09.2016



Podle ČSN 33 1600 ed.2 je třeba u každého spotřebiče provádět pravidelné kontroly a revize. Při kontrole se posuzuje technický stav spotřebiče, tzn. jeho provozuschopnost a funkčnost posouditelných bezpečnostních prvků.

Při revizi se potom posuzuje spotřebič především z hlediska elektrické bezpečnosti. Hlavním účelem revize spotřebiče je, mimo posouzení jeho technického stavu, především ověření funkčnosti a kvality prvků zajišťujících elektrickou bezpečnost.

Které spotřebiče jsou předmětem kontrol a revizí
, to stanovují příslušné normy.
ČSN 33 1600 ed.2 platí pro revize a kontroly elektrických spotřebičů během jeho používání. Do této kategorie spadají spotřebiče a ruční nářadí definované v kapitole 1 normy, a naopak se nevztahuje na spotřebiče podléhajících zvláštním předpisům a normám, jako jsou například zdravotnická a důlní zařízení, strojní zařízení a svářečky apod.

Kontrolám a revizím podléhá jakýkoliv elektrický spotřebič, tedy zjednodušeně řečeno cokoliv, co se připojuje k elektrickému napájení nízkého napětí a existuje tedy možnost, že na dotyku přístupné části pronikne nebezpečné napětí. Z hlediska ČSN 33 1600 ed.2 se ovšem jedná pouze o spotřebiče připojené k síti pohyblivým přívodem. Spotřebiče napevno připojené k elektrické instalaci se považují za součást instalace, revidují se společně s ní a nespadají do působnosti výše zmíněné normy.

Poznámka: Je třeba upozornit, že do evidence spotřebičů podléhajících kontrolám a revizím je třeba zahrnout i prodlužovací přívody, rozdvojky, napájecí a nabíjecí adaptéry (například k mobilním telefonům) i měřicí přístroje jsou-li při své činnosti napájeny ze sítě.

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde).
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.