Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Konstrukční příručka SENSIT


Document Actions
Konstrukční příručka SENSIT
Téma? Odporové snímače teploty. Informační materiál nejen pro mladé projektanty, ale také pracovníkům montážních firem. Pokud se dostáváte před rozhodnutí jaký typ teplotního čidla, snímače teploty zvolit, potřebujete základní informace. Někdo s tímto sortimentem pracuje každý den, jiný občas a někdo téměř vůbec. Koho zajímá jakými způsoby se teplota měří a jaké chyby se často dělají, rád sáhne po tomto sešitu. Autoři zde uvádí mnoho svých zkušeností, pravidel a zásad, které doporučují při aplikace snímačů teploty dodržovat. Tak nahlédněme pod pokličku SENSITu ...
Slávek Patera, ze dne: 7.06.2023
reklama


V učebnicích se dozvídáme, omlouvám se, dozvídali jsme se obecné informace, často hodně zastaralé. Dnes učebnice prakticky neexistují. Vídávám elektronická skripta, chcete-li formát pdf a pak různé datasheety, katalogy výrobců. V takových materiálech mnohdy chybí objektivita a bývají osazeny superlativy nebo informačním zkreslením oddělení marketingu. Bohužel jde o jediné zdroje informací, blížících se aktuálnímu stavu na trhu. 


Pro více informací kliknout!


Odborné příručky jsem vždy vítal. Ne vždy však o příručku opravdu šlo. Příručku musí vytvořit praktik, ne pracovník propagace, to je pak často spíše tragédie. Ale někde jsem četl, že je prý v reklamě povoleno ledacos. Samozřejmě se nesmí zapomínat na financování každého dokumentu, který dostáváme bez zaplacení. Socialismus je pryč a na druhé straně daru je odvedená práce, kterou někdo zaplatit musí.



Konstrukční příručka SENSIT, kterou teď listuji, mě zaujala poznámkou "Trocha teorie nikoho nezabije (tuto kapitolu je možno přeskočit)". Což je právě to, co dělá "kořením" každého žádaného informačního materiálu. Někteří autoři nemají "slov" ani pro úvody, natož pro související informace. Autor tohoto materiálu si čas našel ...




Co v příručce hledat?
  • stručně o teorii
  • základní rozdělení snímačů teploty Sensit
  • teplotní rozsahy
  • názvosloví
  • rozdělení odporových snímačů teploty
  • zapojení odporových snímačů teploty
  • provedení čidel teploty
  • vlastnosti snímačů teploty
  • převodníky teploty na definovaný výstupní signál
  • digitální integrovaná čidla teploty
  • kalibrace snímačů teploty
  • poruchy snímačů teploty a jejich příčiny
  • montáž, obsluha a údržba snímačů teploty
  • stupně ochrany krytem (krytí — IP kód)
  • specifikace snímače teploty
  • segmenty aplikací odporových snímačů teploty Sensit

Po pozorném přečtení váhám, zda jde pouze o příručku! Možná když je to komerční obsah, nemůže jít o učebnici. Udělal jsem malý pokus. Požádal jsem některé své kolegy ve firmě, především ty, kterých se tato část technického spektra bezprostředně týká, o vysvětlení některých výrazů v této příručce uvedených.

Na koho tento technicý titul míří? Samozřejmě na příznivce měření a regulace, či automatizace. Ovšem z praxe vím, že oboroví "srdcaři" zhltnou každý detail, související s jejich prací. Určitě to využijí studenti, kteří do oboru vstupují a pátrají po vysvětlení terminologie. I když nejde přímo o titul instalační elektrotechniky, musím zvednout palec za praktickou informační výživnost!

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

SENSIT s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933