Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

ŽSE: Konference ELTECH 2022 o Nařízení vlády k zákonu 250/2021 Sb.


Document Actions
ŽSE: Konference ELTECH 2022 o Nařízení vlády k zákonu 250/2021 Sb.
K blížícímu se datu konci vyhlášky 50/78 Sb. se stále více debatuje o tom, co vše přinese prostřednictvím očekávaného Nařízení vlády jako prováděcího předpisu Zákon 250/21 Sb. Živnostenské společenstvo elektrotechniků pořádá 12. května 2022 v Praze konferenci. Stěžejním tématem bude Nařízení vlády odborné způsobilosti v elektrotechnice a vyhrazených technických zařízení, respektive k tomu dnu známé podrobnosti. Proč se účastnit konference osobně?
Autorský článek, ze dne: 19.04.2022
reklama


XVIII. celostátní konference elektrotechniků Eltech 2022
věnovaná Nařízení o požadavcích na odbornou způsobilost k výkonu činnosti na elektrických zařízeních a na odbornou způsobilost v elektrotechnice. Nařízení vlády ke zbývajícím ustanovením zákona 250/2021 Sb. týkající se vyhrazených elektrických zařízení. Vydání oprávnění k montáži, opravám, revizím, vyhrazených technických zařízení.

12. května 2022
PRAHA, Kongresové centrum Olšanka

Proč si přijít poslechnout podrobnosti osobně?
Obě očekávaná Nařízení vlády jsou úzce propojená se Zákonem 250/2021Sb. a z běžného čtení nemusí být podrobnosti a návaznosti zcela zřejmé. Přednášející této konference jsou vysvětlení nejblíže.



Za pozornost stojí, že u Nařízení vlády k odborné způsobilosti v elektrotechnice například ...
  • dochází ke změně kvalifikace
  • ke změně zkoušek revizních techniků na TIČR, kdy bude předseda někdo z TIČR, viz §12
  • Zkoušky pro RT dle názoru ŽSE budou těžší
  • Platnost Osvědčení RT bude i nadále 5 let 
  • Zrušení kvalifikace §5, studenti a vyučení elektrotechnici tedy již neobdrží jako součást maturitního vysvědčení odbornou způsobilost v elektrotechnice (viz dříve §5 vyhlášky 50/78 Sb.)

Oprávnění pro montáž, opravy a revize elektrických zařízení bude nově platit 10 let, ale pozor, tam, kde se jedná o zaměstnanecký poměr, je nutno nahlásit změnu v osobě revizního technika, pokud skončí jeho pracovní poměr. V Zákoně 250/2021 Sb. provázané na Nařízení vlády, je tato povinnost hlásit změny na Odpovědnou organizaci uvedena. (Mělo tomu tak být i dosud, ale je velký počet firem, které tuto povinnost nesplnily a prošlo to jen díky tomu, že nebyly dostatečně kontrolovány.) Nyní bude mít Pověřená organizace k dispozici přehledy o tom, kdo je Odpovědný u činností prováděných dodavatelským způsobem, a bude se jí snadněji provádět kontrola tohoto Nařízení vlády v návaznosti na Zákon 250/2021 Sb. Nově přichází povinná Evidence revizních techniků do databáze Pověřené organizace.



Podrobnosti, známé k datu konference, k oběma Nařízením vlády, okomentuje Radek Roušar (prezident ESČ, předseda sekce VTZ u Hospodářské komory ČR, a člen prezídia Hospodářské komory).


Na konferenci očekávejte:
  • 9:00 – 10:00
    InSite, aneb jak připojit, plně osazený, podružný rozvadeč k internetu
    Jiří Vašinka, produktový manažer ABB
  • 10:00 – 10:15   
    Ochrana před účinky blesku a přepětí z pohledu projektanta, provozovatele a revizního technika
    Daniel Anděl, společnost DEHN
  • 10:15 – 12:00   
    Měření při revizích RCD podle ČSN 33 2000-6 ed.2 část 1
    Leoš Koupý, společnost ILLKO
  • 12:00 – 13:00   
    Nová legislativa pro vyhrazená technická elektrická zařízení účinná od 1.7.2022. Odborná způsobilost v elektrotechnice účinná od 1.7.2022
    Lucie Kyselová, vrchní ministerský rada, vedoucí oddělení inspekce a bezpečnosti práce MPSV
  • 13:30 - 14:10   
    Nová legislativa pro vyhrazená elektrická zařízení účinná od 1.7.2022
    Radek Roušar, prezident ESČ
  • 14:10 – 15:00   
    Odborná způsobilost v elektrotechnice účinná od 1.7.2022
    Radek Roušar, prezident ESČ
  • 15:00 – 16:00   
    Úvod do koncepce a problematiky měničů obecně, nasazení frekvenčních měničů v průmyslovém podniku
    Josef Konečný, aplikační inženýr, spolčnost Danfoss
  • 16:00 – 17:00   
    Pohled revizního technika na stará elektrická zařízení instalované podle tehdy platných předpisů
    Štefan Chocholáček, RT elektrických zařízení E1A, E1B

Pavel Hála, odborný a oganizační garant, tel. 778 008 250, hala@elektrotechnici.cz, www.elektrotechnici.cz
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTRO MANAGEMENT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933