Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Komu se vyplatí fotovoltaika? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Komu se vyplatí fotovoltaika?


Komu se vyplatí fotovoltaika?
Velmi rozporuplné názory v odborných kruzích zaznívají na adresu obnovitelných zdrojů elektrické energie. V současnosti je i přes "stop stav" největším trendem z této oblasti fotovoltaika, která zažívá nevídaný rozvoj, narozdíl od ostatních alternativních zdrojů. Je tento boom oprávněný? Komu se vlastně FV vyplatí a kdo na ní nejvíce vydělává? Sem směřovali naše otázky a odpovědi vyznívaly až překvapivě jednoznačné ...
ze dne: 17.04.2010


Jan Hájek - hromosvody a přepětí, Praha

RB: Myslíš že se stále vyplatí investice a rozšiřování FV zdrojů energie?
JH:Fotovoltaika je drahý, problémový a v současné době nepříliš efektivní zdroj, ale je potřeba mít více druhů energie. Rozhodně se vyplatí nám elektrotechnikům, protože je u FV potřeba kvalifikovaného personálu.

RB: Bereš v úvahu státní dotace, na které doplácí defakto každý občan?
JH: Pokud jde o státní dotace, jde o běžný způsob jak to funguje. Každý stát musí někam investovat v rámci dotační podpory, tak buďme rádi, že tato podpora míří do FV, respektive elektrotechniky a ne jinam.

RB: A kdo na FV podle tebe bohatne?
JH: Ačkoliv má na první pohled investor jistotu ziskovosti, tak v praxi je tu celá řada nejistých faktorů, které je nutno brát v potaz. Investor riskuje s vírou, že něco vydělá, ale určitě nezbohatne.


Radek Červený - montáže nn, Brněnsko

Normálním smrtelníkům se nevyplatí ani když si nebudou muset vzít úvěr. Tento program obnovitelných zdrojů je už svou podstatou určen jen pro velké investory a ti na tom také pěkně vydělávají. Navíc, aby se FV energie mohla prodat, musí se pro ni často uvolnit místo v distribuční síti, což znamená, že někde nějaká klasická elektrárna pojede naprázdno. Velmi neekologické, velmi neekonomické. Fotovoltaika není ekologie, ale ekoterror v praxi!


Aleš Dudek - montáže nn, Novoměstsko

Samozřejmě nejvíce zisková je fotovoltaika pro bankovní ústavy, ale i přesto, že je rozmach FV zdrojů v poslední době omezován, tak se stále díky státním dotacím investorům vyplatí. Osobně se mi nelíbí doplácení na tyto alternativní zdroje energie v podobě zeleného bonusu.


Zdeněk Pikhart - revize a montáže nn, Táborsko

Ta se vyplatí jen velkým investorům, protože náš stát jim až neskutečně nahrál, narozdíl od sousedních států. Rozhodně tu nejde o ekologii a obyčejní lidé na to jen doplácejí. Malé domácnosti o tom výkonu co tam bývá se to ani nevyplatí a tak na tom bohatnou zas jen banky a velcí investoři. Pokud je pronajímatel pozemku pro FV rozumný tak má ve smlouvě ošetřenu likvidaci po ukončení provozu a pokud ne, tak se ještě bude divit.


Jan Franěk - revize a montáže nn, Kolínsko

Rozhodně se FV nevyplatí majitelům, kteří mají na baráku 5kW. Záleží na rozsahu a podmínkách, ale vždy se investice vyplatí bankám, které mají své jisté bez rizik a takže nejvíce na tom vydělávají právě ony. Osobně nepatřím mezi zastánce FV zdrojů. Nepovažuji je za ekologické a když tak vídám ta pole panelů, tak si říkám kdo a hlavně jak je budou za 30-40let rušit. Zatím mi totiž nikdo neodpověděl, jak se FV instalace vlastně ekologicky likviduje. Dnes doplácíme na FV energii a za pár let budeme všichni připlácet za jejich odstraňování.

TEXT Z OBLASTÍ
  • Komentáře
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.