Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Kompenzace sítí veřejného osvětlení


Document Actions
Kompenzace sítí veřejného osvětlení
Sítě veřejného osvětlení jsou prováděny vrchním i zemním kabelovým vedením. Vrchní vedení jsou většinou jednofázová, zemní většinou třífázová. Běžně však bývá třífázová síť rozdělena na několik jednofázových, nebo díky poruše zemního kabelu je část sítě provozována po dvou, nebo po jedné fázi.
Komerční sdělení, ze dne: 16.01.2013
reklama


Sítě veřejného osvětlení jsou prováděny vrchním i zemním kabelovým vedením. Vrchní vedení jsou většinou jednofázová, zemní většinou třífázová. Běžně však bývá třífázová síť rozdělena na několik jednofázových, nebo díky poruše zemního kabelu je část sítě provozována po dvou, nebo po jedné fázi.

Stejná situace je v oblasti účiníku. Svítidla mají jak elektromagnetické, tak elektronické předřadníky, některá jsou individuálně kompenzována, jiná ne. Někde individuální kompenzace byla, ale kondenzátory dávno zemřely. Hodnoty účiníku se pohybují od 0,98 až po 0,6.

Z následujícího obrázku je vidět kde a čím je vedení zatíženo.


 
Řekl bych, díky bohu, že energetika jalový odběr v RVO neměří. Co kdybychom dali do každého svítidla individuální kompenzaci?


 
Ideální. Problém je ale v tom, že po několika letech budou kondy ve věčných lovištích a jsme tam, kde jsme byli.
Co kdybychom dali kompenzaci do RVO?
 


Pro síť distributora je to ideální. Přenáší pouze činný výkon, za který zaplatíme, a další neřesti mu tam neběhají.
No a co takhle?



 
Není to na 100 %, ale:

  • distribuční síť je čistá
  • nejsou problémy s individuální kompenzací
  • vedení VO jsme docela odlehčili a díky tomu jsou
  • výrazně nižší úbytky napětí
  • výrazně nižší ztráty
  • instalace skříňky s kondenzátorem není problém ani u vrchního ani u zemního vedení
  • umístěním ne v RVO, ale na síti umožňuje ponechat stykač v RVO beze změn
  • vzhledem k tomu, že zátěž je konstantní, není potřeba kompenzaci regulovat
Pozor, aby nedošlo k překompenzování vlivem změny parametrů odběru při regulaci v nočních hodinách.
Jaký kondenzátor použít?

Klešťový přístroj, který dokáže změřit zdánlivý výkon (S ve VA), činný výkon (P ve W) a jalový výkon (Q ve VAr) stojí okolo 5.000Kč. Snadno dokážeme hodnoty změřit v RVO na jednotlivých větvích a v případě třífázových i na jednotlivých fázích.

Pokud na rovnoměrně zatížené třífázové síti naměřím třeba 3kVAr jalového odběru, měl bych použít kompenzační kondenzátor 3kVAr. Jeho umístěním ne v RVO, ale dále na větvi VO odlehčím nejen síť distributora, ale i část větve VO.

Pokud se jedná o jednofázovou síť nebo o velmi nerovnoměrně zatíženou třífázovou síť, mohu kompenzovat fáze jednotlivě. Kompenzační kondenzátory se však nabízí třífázové. Co s tím?

Naměřil jsem například na jednofázové větvi VO 3kVAr jalového odběru. Použiju běžný třífázový kondenzátor zapojený do trojúhelníku.



 
Jak jsem k těm číslům došel?
Na levé straně jsou hodnoty z katalogu. Vpravo zůstává pochopitelně rozměr a hodnoty kapacity.
Zapojení původního kondenzátoru 3 x 100 µF do trojúhelníku mi dá při jednofázovém zapojení kapacitu 150 µF. Ze vzorce Xc = 1/(314 . C) vypočtu proud 10,88 A při 231V a tedy 2,51kVAr jalového výkonu. Podle toho zvolím předjištění a přívodní vodiče.

Třífázové kompenzační kondenzátory se nabízejí v níže uvedené řadě. Uvedu jalový výkon při jednofázovém zapojení na napětí 231V.





Ideální je třífázový jalový odběr kompenzovat třífázovým kondenzátorem, no ale, když se to nedá, tak je dost dobré i toto. Cena kondenzátoru je okolo 1.200Kč.

Třífázová kompenzace se hodí na třífázové části VO, které mají stejně velký jalový odběr.

Je kompenzace jalového odběru v sítích VO významná? Odhadem spotřebuje celá síť VO ročně 600GWh, což je cca 1,5% z celkové spotřeby el. energie v ČR. Pokud bychom odhadli průměrný účiník na sítích VO na 0,8 tak mluvíme o 450GVArh jalového odběru. Sítí teče zbytečně o 25% větší proud. Kdyby každý pátý pasažér ČD jel na černo, asi by se to hodně řešilo. Ten sám jalový odběr na sítích VO zbytečně vyrábí ztráty na vedeních a snižuje napětí. Jen pro zajímavost uvedu poměr činného a jalového výkonu při různých hodnotách účiníku:




Když dělám pasporty VO v obcích, vždy měřím a tam, kde vidím, že lze soustavě VO odlehčit, rozhodně kompenzaci navrhuji. Přej a bude ti přáno.

David Klimša
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933