Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KBH: Kompenzace jalového výkonu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.05.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KBH: Kompenzace jalového výkonu


KBH: Kompenzace jalového výkonu
Povinnost na jedné straně kompenzovat jalový výkon odebíraný z rozvodných sítí a na straně druhé zamezovat jeho zpětné dodávce je vynucena penalizacemi, právně podpořenými zejména v zákoně. Zaměřme se nyní na zdaleka nejrozšířenější typ kompenzátorů, kterým jsou paralelní automatické stupňové kompenzace se statickými výkonovými kondenzátory.
Komerční sdělení, ze dne: 28.05.2009

Rostoucí cena elektrické energie a stále obtížnější ekonomické podmínky motivují management firem k zaměření pozornosti na energetické hospodářství. Povinnost na jedné straně kompenzovat jalový výkon odebíraný z rozvodných sítí a na straně druhé zamezovat jeho zpětné dodávce je vynucena penalizacemi, právně podpořenými zejména v zákoně 458/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů a příslušnou sekundární legislativou. Výše úhrad je pak každý rok v listopadu stanovena tzv. Cenovým rozhodnutím Energetického regulačního úřadu. Vynucení povinnosti kompenzace je realizováno procentní přirážkou k pořizovací ceně elektrické energie (až do výše 100%), nevyžádaná dodávka kapacitní práce do sítě je pak účtována na vrub odběratele příslušnou sazbou, v současnosti 400Kč/Mvarh. Z důvodu vysokých postihů jsou proto kompenzační zařízení běžnou součástí rozvoden odběratelů ze sítí vysokého napětí.

Nicméně přesvědčovat o nutnosti instalace kompenzačních zařízení je jistým anachronismem a rozhodně ani není tématem tohoto článku, neboť v současnosti lze existenci kompenzátorů na valné většině odběrů z hladiny vysokého napětí předpokládat. Zaměřme se nyní na zdaleka nejrozšířenější typ kompenzátorů, kterým jsou paralelní automatické stupňové kompenzace se statickými výkonovými kondenzátory.

Odběr elektrické energie bez zbytečných pokut za účiník předpokládá adekvátní funkci kompenzačních rozvaděčů. Tato je podmíněna zejména:


Kompenzační blok

I když fyzikální podstata kompenzace jalového výkonu zůstává stejná, zejména během posledních 15 let zaznamenaly komponenty pro kompenzaci nebývalý rozvoj. Co se týče kondenzátorů, moderní technologie MKP (pokovená polypropylenová fólie) umožnila výrobu výkonových kondenzátorů o výkonu až 50kvar (72A proud fází), v krabicovém provedení mající rozměry pouze 27x27x15cm. Bezpečnost proti explozi zajišťuje přetlaková pojistka, jako impregnant (brání korozi svitku) se využívají ekologicky nezávadné materiály (původně užívaný impregnant Delor na bázi polychlorovaných bifenylů je klasifikován jako karcinogenní, v ČR musí být takové kompenzace zlikvidovány do konce roku 2009, viz dále).


Chráněný kompenzační rozvaděč

Spolehlivý provoz kondenzátorů MKP však vyžaduje zejména:


Kompenzační rozvaděč

Rekonstrukce kompenzací
Jak již bylo uvedeno, legislativa stanovuje povinnost ekologicky zlikvidovat staré delorové kondenzátory. Prakticky to probíhá tak, že autorizovaná firma demontované kondenzátory naloží a odveze k likvidaci proti vydání potvrzení, kterým se dokládá kontrolním orgánům splnění zákonné povinnosti.
Nicméně na energetikovi zůstává problém řešit kompenzaci, což je obecně věc nákladná, z pohledu celosvětové finanční krize a očekávaného zdražování elektrické energie o to víc nepříjemná. Společnost KBH Energy s.r.o. si je vědoma tohoto trendu a vyvinula kondenzátory a postupy umožňující v mnoha případech pohodlnou a levnou modernizaci kompenzačních rozvaděčů, a to buď pro konečné zákazníky, anebo jako subdodavatel.
Nejvýraznějších úspor lze dosáhnout, pokud je nutné pouze vyměnit regulátor a výkonové kondenzátory. Společnost KBH Energy s.r.o. pro toto využívá regulátor společnosti Janitza Prophi, představující technickou špičku na světovém trhu a umožňující nasazení i v obtížných podmínkách (automatické uvedení do provozu i při neznámé konfiguraci zapojení) a krabicové kondenzátory FORTIS Pro spojující výhody moderních MKP kondenzátorů (vysoký výkon, bezpečnostní pojistka, ekologický impregnant) a původní koncepce (zejména velmi rychlá mechanická montáž, šroubové vývody pro původní kabelová oka, vynikající využití prostoru rozvaděče).


Panel kompenzačního rozvaděče

KBH Energy s.r.o.
Rekonstrukce kompenzačních zařízení KBH Energy s.r.o. realizuje pro koncové zákazníky nebo v subdodávce pro partnery na klíč, od demontáže původní kompenzace až po uvedení do provozu a revizi repasovaného zařízení.
Samozřejmostí je záruční a pozáruční servis, který je jednou ze silných stránek naší společnosti. Naši zákazníci očekávají nejenom výhodné ceny, ale také adekvátní služby a technickou podporu. Ne nadarmo se říká, že skutečnou kvalitu obchodního partnera prověří a ukážou teprve krizové situace a přístup k řešení problémů a nepříjemností. Naše společnost si je toho plně vědoma a disponuje potřebným technickým a personálním zázemím pro zajištění vysoké úrovně služeb k plné spokojenosti zákazníka.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.