Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Komentáře k WAGO 221 inline na Elektrické spojce 2.2


Document Actions
Komentáře k WAGO 221 inline na Elektrické spojce 2.2
Malý plastový výlisek s pružinkou uvnitř a co na tom? Ano, malý nepatrný prvek elektrických instalací, který zásadně změnil způsob spojování vodičů! Jen pohleďte, kolik značek tento princip používá v různých obměnách. A WAGO si po tolika letech "nakráčí" s dalším vylepšením ohnutého plíšku. Co na tom všichni vidí? Samozřejmě opět jde o malou vychytávku! Ta pomáhá všem, kteří každodenně pracují s průřezy vodičů, pro které je svorka konstruována. Svorku jsme vložili do rukou lidí z praxe a následně si nechali vysvětlit výrobcem některé podrobnosti ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.09.2022


Tento model wagosvorky je alternativa ke klasické čokoládě, kterou tak důvěrně všichni známe. Z jedné stany vstup, z druhé výstup. Čokolády se dělaly ve více pólových provedeních a dle potřeby se ulamovaly. WAGO 221 inline se však vyrábí pouze v jednopólovém provedení s možností sestavit požadovaný počet svorek vedle sebe. Zajímají vás reakce těch, kteří wagosvorky používají? Využili jsme setkání na Elektrické spojce 2.2, kde se nám dostaly spontánní vyjádření ...




Malé shrnutí probíraných témat o svorce
  • alternativa ke krimpovaným spojům
    spojovat vodiče seriozně lze různě. V našem případě připadají v úvahu šroubové spoje, spoje tlačené pružinou, nebo krimpované. Pokud šroubové spoje z jakéhokoliv důvodů odmítneme, pak krimpování je také řešením. Ovšem to již není rozebíratelný spoj jako zbylé dvě varianty.
  • proč hliník už ne
    WAGO u typu 221 oficiálně již negarantuje funkčnost při použití hliníkových vodičů, protože kontaktní vazelína, která má zabránit přístupu kyslíku u místa spoje, se nedá snadno a jistě vyplnit. Funkce, pružina, princip je však stále stejný.
  • konektor je bezúdržbový
    u krimpovaného spoje to lze tvrdit také, ten však nelze bez destrukce rozebrat. Pokud je svorka 221 zapojena dle návodu výrobce, není na ní co k údržbě.
  • se správným jištěním přežije životnost budovy
    zpochybňování samotného spoje není vůči WAGU jako výrobci relevantní. Všechny vypálené spoje Wagosvorek lze vytvořit pouze vyšším proudem než výrobcem stanoveným. Pokud je tedy obvod správně jištěn, může se snadno stát, že Wagosvorky přežijí všechny technologie budovy.
  • vhodný, když je problém k přístupu k vodiči
    nová verze inline svorky má konstrukční výhodu ve dvou směrech připojování. Proto může být úzká a vejde se i do malého prostoru.
  • trošku matoucí označení pro japonský trh 20A/300V
    oko nepozorného uživatele snadno zaměří označení 20A/300V a už si nevšimne textu a loga před tím. JET znamená splnění normalizačních podmínek pro japonský trh. Pro nás je směrodatný text vlevo EN 450V/32A 0,2-4mm2.
  • vyrábí se pouze v jednopólovém provedení
    což je záměrem. Vyrábět alternativy vícepólového provedení, když existuje možnost spojování více svorek k sobě se ukazuje jako neekonomická alternativa.
  • doporučená délka je 11mm
    což je běžná délka odizolování vodiče stejně jako u jiných svorek
  • rozměr srovnatelný s lisovací dutinkou
  • pro odlehčení tahu existuje příslušenství


Pro větší náhled kliknout!


Inline wagosvorka doplňuje sortiment krabicovek a je jakým si potvrzením, že lze na stávajícím typu stavět nové alternativy. Přičemž ohlasy ve světě jsou jedním z podněcujících směrů vývoje. S nadsázkou lze říci, že to, co připomínkujeme, je zváženo a může ovlivnit vývoj nové řady. Ovšem připomínkování k případné nespolehlivosti, nefunkčnosti tohoto typu svorek WAGO, již za dvě desítky let nepovažujeme za téma k diskusi. Uváděné vlastnosti výrobcem jsou za dodržení montážního návodu skutečně funkční a závazné hodnoty, mají navíc rezervu jistoty. Zkušenosti s instalací těchto svorek, které nejsou v souladu se závazným montážním postupem, přenecháváme jiným diskusním fórům.






JAK SE TI PRACUJE S MALOU INLINE WAGOSVORKOU?
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
WAGO Elektro spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Proč RTU? Kdo všechno do Zruče přijel a proč? Kdo je to RTUčkář a co má za znalosti a dovednosti? Jde o jednu z další znalostních profesí, která dnes nachází uplatnění v oblasti obnovitelných zdrojů. Je vaše podnikání spojené s dodávkami energie zpět do sítě? Sledujte krátké povídání s Filipem Cenefelsem, který událost za WAGO připravoval ...
Sledujte exkluzivní rozhovor, ve kterém prozkoumáme technologii RTU značky WAGO používanou především ve fotovoltaických elektrárnách! Prozradíme standardy a certifikace nutné pro bezpečnost a dostupnost energetických dat. Probereme také, jak lze využít cloudové technologie. Dozvíte se, jakou roli hrají systémoví integrátoři při nasazování RTU jednotek a proč je důležité nepodcenit výběr těch ověřených. Zároveň prozradíme, proč zvolit modulární systém WAGO jako platformu pro RTU. Podrobnosti včetně důležitých odkazů naleznete v tomto článku!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933