Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Komentáře k WAGO 221 inline na Elektrické spojce 2.2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.09.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Komentáře k WAGO 221 inline na Elektrické spojce 2.2


Komentáře k WAGO 221 inline na Elektrické spojce 2.2
Malý plastový výlisek s pružinkou uvnitř a co na tom? Ano, malý nepatrný prvek elektrických instalací, který zásadně změnil způsob spojování vodičů! Jen pohleďte, kolik značek tento princip používá v různých obměnách. A WAGO si po tolika letech "nakráčí" s dalším vylepšením ohnutého plíšku. Co na tom všichni vidí? Samozřejmě opět jde o malou vychytávku! Ta pomáhá všem, kteří každodenně pracují s průřezy vodičů, pro které je svorka konstruována. Svorku jsme vložili do rukou lidí z praxe a následně si nechali vysvětlit výrobcem některé podrobnosti ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.09.2022



Tento model wagosvorky je alternativa ke klasické čokoládě, kterou tak důvěrně všichni známe. Z jedné stany vstup, z druhé výstup. Čokolády se dělaly ve více pólových provedeních a dle potřeby se ulamovaly. WAGO 221 inline se však vyrábí pouze v jednopólovém provedení s možností sestavit požadovaný počet svorek vedle sebe. Zajímají vás reakce těch, kteří wagosvorky používají? Využili jsme setkání na Elektrické spojce 2.2, kde se nám dostaly spontánní vyjádření ...




Malé shrnutí probíraných témat o svorce
  • alternativa ke krimpovaným spojům
    spojovat vodiče seriozně lze různě. V našem případě připadají v úvahu šroubové spoje, spoje tlačené pružinou, nebo krimpované. Pokud šroubové spoje z jakéhokoliv důvodů odmítneme, pak krimpování je také řešením. Ovšem to již není rozebíratelný spoj jako zbylé dvě varianty.
  • proč hliník už ne
    WAGO u typu 221 oficiálně již negarantuje funkčnost při použití hliníkových vodičů, protože kontaktní vazelína, která má zabránit přístupu kyslíku u místa spoje, se nedá snadno a jistě vyplnit. Funkce, pružina, princip je však stále stejný.
  • konektor je bezúdržbový
    u krimpovaného spoje to lze tvrdit také, ten však nelze bez destrukce rozebrat. Pokud je svorka 221 zapojena dle návodu výrobce, není na ní co k údržbě.
  • se správným jištěním přežije životnost budovy
    zpochybňování samotného spoje není vůči WAGU jako výrobci relevantní. Všechny vypálené spoje Wagosvorek lze vytvořit pouze vyšším proudem než výrobcem stanoveným. Pokud je tedy obvod správně jištěn, může se snadno stát, že Wagosvorky přežijí všechny technologie budovy.
  • vhodný, když je problém k přístupu k vodiči
    nová verze inline svorky má konstrukční výhodu ve dvou směrech připojování. Proto může být úzká a vejde se i do malého prostoru.
  • trošku matoucí označení pro japonský trh 20A/300V
    oko nepozorného uživatele snadno zaměří označení 20A/300V a už si nevšimne textu a loga před tím. JET znamená splnění normalizačních podmínek pro japonský trh. Pro nás je směrodatný text vlevo EN 450V/32A 0,2-4mm2.
  • vyrábí se pouze v jednopólovém provedení
    což je záměrem. Vyrábět alternativy vícepólového provedení, když existuje možnost spojování více svorek k sobě se ukazuje jako neekonomická alternativa.
  • doporučená délka je 11mm
    což je běžná délka odizolování vodiče stejně jako u jiných svorek
  • rozměr srovnatelný s lisovací dutinkou
  • pro odlehčení tahu existuje příslušenství


Pro větší náhled kliknout!


Inline wagosvorka doplňuje sortiment krabicovek a je jakým si potvrzením, že lze na stávajícím typu stavět nové alternativy. Přičemž ohlasy ve světě jsou jedním z podněcujících směrů vývoje. S nadsázkou lze říci, že to, co připomínkujeme, je zváženo a může ovlivnit vývoj nové řady. Ovšem připomínkování k případné nespolehlivosti, nefunkčnosti tohoto typu svorek WAGO, již za dvě desítky let nepovažujeme za téma k diskusi. Uváděné vlastnosti výrobcem jsou za dodržení montážního návodu skutečně funkční a závazné hodnoty, mají navíc rezervu jistoty. Zkušenosti s instalací těchto svorek, které nejsou v souladu se závazným montážním postupem, přenecháváme jiným diskusním fórům.

Více dokumentace WAGO lze zde v redakční knihovně prohledávat a číst!
Více videoreportáží WAGO zde v archívu Elektrika.TV!






JAK SE TI PRACUJE S MALOU INLINE WAGOSVORKOU?
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
WAGO Elektro spol. s r.o. - Rozvodova 1116/36, Praha 4 - Modřany - 261 090 143 - info.cz@wago.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.