Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

EiA: Jak si stojí česká elektrotechnika 2006?


Document Actions
EiA: Jak si stojí česká elektrotechnika 2006?
Rozhovor s Františkem Hybnerem potvrdil má předchozí tvrzení. I v elektrotechnice chybí dost zásadně oblast služeb. Jak je to s vývojem odborného školství? Na kterém místě se nachází elektrotechnický průmysl v České republice? Tušíte kolik je zaměstnáno lidí v elektrotechnickém průmyslu?
Miroslav Minařík, ze dne: 29.09.2006
reklama

K příležitosti tiskové konference MSV 2006 jsem se při projevu Františka Hybnera zamyslel nad aktuálním stavem a blízkou budoucností zaměstnanosti v elektrotechnice.

Asociace považuje
Mezinárodní strojírenský veletrh za nejvýznamnější akci v oblasti elektrotechniky v průmyslu, a proto také k této příležitosti pravidelně vydává svůj katalog.Ten je složen ze dvou částí. Informace o asociaci, následuje rozbor vývoje odvětví. A to je právě ta část, která mě nejvíce zaujala. V závěru katalogu nalezneme seznam a popis členů asociace. Více zde ...

Zaujala mě zmínka o školství.
Samozřejmě diskuze o školství v obecné rovině stále neutichá, avšak pokud se podíváme na školství v elektrotechnické oblasti, pak je nutné konstatování, že křivka vývoje má opravdu sestupnou tendenci.

 

Na tuto informaci naváži další krátkou úvahou.
Pokud se bude českému elektrotechnickému průmyslu i nadále dařit, bude vzrůstat poptávka po kvalifikovaných pracovních silách. Bohužel naše učiliště, průmyslové a vysoké školy již neprodukují taková množství žádaných absolventů jako v dobách nedávno minulých.
Pokud tedy na jedné straně odchází jedna generace odborníků a na straně druhé není tomu příslušný počet příchozivších benjamínků, pak se musí vzniklá diference někde promítnout.

František Hybner:
Drtivá většina elektrotechnických odborníků po žádosti o práci na Úřadě Práce okamžitě dostává umístěnku ... je jich opravdu nedostatek ...

Pohledem na sousední Německo tvrdím, že tam již před deseti roky chyběli dělníci. Ty místní nahrazovali čeští, polští, ruští, turečtí ... "gastarbeitři". Vzpomeňme na nabízené "zelené karty". Situace u nás se ne náhodně podobá té německé.

Však pozor!
Tato skutečnost neznamená, že je automaticky vyšší poptávka než nabídka po elektrotechnických odbornících! V globalizované tržní ekonomice již nestačí pouze odborná znalost, zručnost a vysoké nasazení. Přibývají další vlastnosti profilu kvalifikované síly jako např. schopnost komunikace, empatie, obchodní dovednosti nebo také samozřejmá práce s pc. A právě nově vzniklé vlastnosti jsou často velmi opomíjeny.

Opomíjející dává šanci těm ostatním!

Lze tedy očekávat příliv zahraničních elektrotechniků?
To by bylo štěstí ... odpověděl mi ředitel asociace. Málokdo si uvědomuje, že mnozí zahraniční pracovníci jsou skutečně připravení. Mají odborná vzdělání, jazykové předpoklady a navíc velmi silnou motivaci prokázat své schopnosti.



Já sám Františkovi Hybnerovi zcela určitě věřím, že takové odborné síly jsou pro naši ekonomiku přínosem. Ovšem na české straně zůstává stále armáda elektrotechnických odborníků, kteří získali své znalosti a schopnosti v souladu s požadavky minulého režimu. Mnozí bohužel nezvládají adaptaci do jiného ekonomického a sociálního systému.
 
Dále František Hybner potvrdil má předchozí tvrzení,
že i v elektrotechnice chybí dost zásadně oblast služeb. Stále nefungující trh službami, byl po mém návratu z USA totiž opravdu velice viditelným prvkem, který je podle mého názoru důležitým činitelem v ekonomice každé společnosti.

Závěrem:
Tržně schopný a úspěšný elektrotechnik nemusí mít bohatou sbírku diplomů, vysvědčení, oprávnění ...
Nezbytný je především jasně vytýčený cíl, znalost všech i souvisejících činností a silná motivace k dosažení toho cíle.
 
Elektrotechnický průmysl v České republice.
Pokud vás zajímá asociací vypracovaná analýza elektrotechnického průmyslu, pak klikněte zde ...

 

František Hybner konstatuje ...
Produkce elektrotechniky 391 miliard korun. zaměstnává kolem 188 tisíc lidí (včetně dělníků). Je nutné podotknout, že v provozech typu "montovna", se dnes vyskytují pracovníci původně zaměstnaní v textilním průmyslu!

Tradičně nejsilnější je silnoproudá elektrotechnika, součástky a zařízení, výroba výpočetní techniky, regulační technika. Všechny oblasti rostou vyjma uvedené oblasti součástek. Tato oblast byla postižena známou problematikou ukončení výroby obrazovek v Hranicích na Moravě ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933