Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

DEHNshield, kombinovaný svodič pro rodinné domy


Document Actions
DEHNshield, kombinovaný svodič pro rodinné domy
Jaká je konstrukce kompaktního svodiče DEHNshield, když se často používá v místech, kde není mnoho prostoru a je nutné zajistit všechny prvky ochrany před přepětím? Jde o tzv. funkci vlnolamu pro bleskové proudy WBF. Jiskřiště v DEHNshield garantuje větší provozní spolehlivost a stálost parametrů, než jakou lze očekávat u varistorů. V normálním provozu se technologie ACI chová jako svodič s předřazeným jiskřištěm. Při vzniku poruchového/zkratového proudu dojde ke svedení proudu do zhášecí komory, kde je oblouk uhašen. Proto může vzniknout jen velmi malý proud, který nezpůsobí žádné negativní účinky v zařízení nebo instalaci ...
Autorský článek, ze dne: 4.11.2019



DEHNshield je svodič, jehož srdce tvoří jiskřiště a pro zpracování obloučku na elektrodách používá princip zhášecích komor. Tvarově uzpůsobené elektrody jiskřiště zabezpečí, že oblouček doputuje do části, kde je mezi oběma elektrodami spoj s vícenásobným jiskřištěm, na kterém se oblouk rozdělí na množství malých obloučků. Díky rozdělení na množství dílčích obloučků, je otázkou krátkého času, než jeden z obloučků zhasne a přeruší tak reakci svodiče. Svodiče DEHNshield mají takzvanou funkci vlnolamu pro bleskový proud – WBF a tak je možné je použít přímo pro ochranu koncového zařízení. Připojovací svorky mají v závislosti na druhu vodiče velmi široký rozsah a umožňují upevnění vodičů 1,5-35mm2.


Pro větší náhled kliknout!

Na každém pólu svodiče DEHNshield může téci bleskový proud až 12,5kA (10/350µs), což je hodnota, která je v uvažovaných LPL zcela dostatečná. DEHNshield patří mezi takzvané kombinované svodiče bleskových proudů, což v případě DEHN znamená, že se jedná o kombinaci schopnosti poradit si s bleskovým proudem a zároveň zabezpečit nízkou ochrannou úroveň Up ≤ 1,5kV pro jakékoliv koncové zařízení. Koncové zařízení musí být, tak jako v případě jakékoliv přepěťové ochrany, ve vzdálenosti nejlépe do pěti metrů od svodiče, aby bylo možné zanedbat vliv úbytku napětí na vodičích. DEHNshield je svodičem, který je tedy přímo koordinován nejenom s koncovým zařízením, ale i samozřejmě se svodiči typ 2 řady DEHNguard či typ 3 DEHNflex.

Díky svému kompaktnímu tvaru a chytře volenému vzhledu, je možné doplnit svodič rozšiřujícími svorkami STAK25, které umožňují osazení dvou vodičů až do průřezu 25mm2. Svorka se jednoduše zasune do stávající svorky a po zacvaknutí vytvoří se svodičem kompaktní celek, který šetří čas a náklady na instalaci svodiče.

                       
Jiskřiště v DEHNshield garantuje větší provozní spolehlivost a stálost parametrů, než jakou lze očekávat u varistorů a umožňuje provoz bez ověřování hodnoty miliampérového bodu při pravidelných revizích a to ušetří nemalé provozní náklady. Cena DEHNshield je pouze o třetinu vyšší, než u svodiče typ 2 a tak i počáteční náklady na celou výzbroj rozvaděče stoupnou pouze v jednotkách procent. 


Svodič přepětí DEHNguard ACI
Nová technologie ACI (přerušení obvodu s předstihem) znamená zvýšení bezpečnosti přístroje při současné větší disponibilitě zařízení (nejvyšší úroveň). Svodič typu 2 DEHNguard s novou technologií ACI, která v sobě zahrnuje integrovaný kombinovaný vypínač a jiskřiště, splňuje již nyní požadavky související se změnou energetické koncepce. V normálním provozu se technologie ACI chová jako svodič s předřazeným jiskřištěm. Tato přepěťová ochrana je schopná svádět velké impulzní proudy a zároveň zajišťuje nulové únikové proudy. Při vzniku poruchového/zkratového proudu dojde ke svedení proudu do zhášecí komory, kde je oblouk uhašen. Proto může vzniknout jen velmi malý proud, který nezpůsobí žádné negativní účinky v zařízení nebo instalaci. S novou technologií ACI není nutné instalovat předřazené pojistky. To umožňuje jednoduchou konstrukci a bezpečný provoz přepěťové ochrany.



  • Jistota při dimenzování – vyloučení montážní chyby: Svodiče ACI zabrání možným chybám v návrhu, ke kterým může dojít při dimenzování a výběru pojistek. Nová technologie ACI eliminuje potřebu předřazených pojistek v důsledku použité kombinace vypínače a jiskřiště. S technologií ACI je ochrana integrována přímo do svodiče, následkem čehož je její optimální přizpůsobení elektrických vlastností obvodu. Instalací svodiče DEHNguard ACI se automaticky vyloučí možná chyba při montáži nebo dimenzování.
  • Pevnost TOV, zvýšení disponibility zařízení: Dočasná přepětí (TOV) např. v důsledku přerušení vodiče N mohou zničit existující zařízení proti přepětí. Nový DEHNguard ACI výrazně zlepšuje odolnost proti TOV. Tím se zvyšuje připravenost systému a eliminují se náklady, stejně jako čas na řešení problémů souvisejících s opravami. Svodič je také odolný proti kolísání napětí.
  • Průřezy připojovacích měděných vodičů jen 6mm2: Postačují připojovací měděné vodiče o průřezu pouhých 6 mm2. Uspoří se tak montážní čas při dimenzování průřezu, což vede ke snadnější instalaci v důsledku menších poloměrů, a tudíž ke zkrácení možných tras.
  • Žádné únikové proudy: prodloužení životnosti zařízení: Přepěťová ochrana ACI nevykazuje díky nové technologii žádné svodové proudy, a tudíž se zabrání předčasnému stárnutí svodiče. Tím se dosáhne snížení nákladů
  • Úspora místa v rozvaděči: Nová koncepce instalace svodiče DEHNguard ACI generuje více místa v rozvaděči – asi 60% úspora místa, protože není třeba předřazené jištění. Z toho vyplývá také úspora nákladů týkajících se materiálu a montážního času.
  • Změna v oblasti energetiky: Stálá disponibilita elektrických systémů je v současnosti nutností. Přerušení napájení nebo selhání zařízení jsou nepřijatelné, a to nejen v době Průmyslu 4.0.


V současné době je nutné při vypracovávání návrhu přepěťových ochran správně posoudit vhodnou velikost předřazených pojistek a jejich selektivitu s instalovanými svodiči. Toto s novým svodičem DEHNguard ACI odpadá. Nová energetická koncepce, která podporuje obnovitelné zdroje, s sebou přináší i změnu parametrů napájecí sítě. Jde např. o ostrovní nebo bateriové systémy, ve kterých jsou zcela jiné zkratové poměry. Se svodiči, které jsou založeny na technologií ACI, je instalace připravena na tuto změnu již nyní.
Daniel Anděl, DEHN Česká republika

Více o Dehnshieldu v redakční knihovně zde!



Pokud pracujete v oboru,
máte možnost si zažádat o katalog svodičů přepětí
níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933