Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kombinované přístroje ABB ¡-bus KNX do rozvaděčů i pod omítku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.03.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kombinované přístroje ABB ¡-bus KNX do rozvaděčů i pod omítku


Kombinované přístroje ABB ¡-bus KNX do rozvaděčů i pod omítku
Víte, čemu se říká Room master? Co jsou jeho hlavní přednosti? Co hotelové pokoje, apartmány, byty, studentské koleje, domy pro seniory, nemocnice, domy s pečovatelskou službou nebo třeba školy z Room masteru využijí? Proč jsou výhodné pro investory, popř. uživatele, ale také pro projektanty a instalační firmy? ABB nově nabízí také kombinované přístroje určené pro montáž do elektroinstalačních krabic pod omítku, do dutých stěn nebo stropů. Jde o kombinaci akčních členů doplněných binárními vstupy. Tyto přístroje jsou nabízeny ve čtyřech variantách ...
ABB s.r.o., ze dne: 26.03.2014



Room Mastery
jsou kombinované přístroje využitelné v mnoha aplikacích. Jejich hlavní předností je, že propojují konvenční elektroinstalaci se systémovou instalací ABB i-bus® KNX. Výhodou tohoto spojení je nižší cena bez ztráty flexibility systémové instalace. V přesně daných oblastech použití, jako jsou hotelové pokoje, apartmány, byty, studentské koleje, domy pro seniory, nemocnice, domy s pečovatelskou službou, školy apod., zajišťují veškerá elektrická připojení a řízení pomocí jednoho přístroje.

Jejich využití je velmi variabilní. V apartmánech a bytech mohou sloužit např. ke spínání různých druhů osvětlení, k automatickému zastiňování či rychlé lokalizaci poruch a jejich signalizaci na ovládacím panelu. V nemocnicích zvyšují efektivitu provozu díky jednoduchému ovládání vybavení místnosti, zlepšují přehled o návštěvách v jednotlivých pokojích či usnadňují včasnou signalizaci na sesternu při komplikacích pacienta. V hotelích umožňují splnit požadavky kladené na systémovou instalaci i v těch nejluxusnějších pokojích - snadná a pohodlná obsluha, signalizace do recepce, přepínání mezi denním a nočním režimem atd.


Tyto přístroje jsou výhodné nejen pro investory, popř. uživatele, ale také pro projektanty a instalační firmy. Nabízejí standardizované řešení a kompaktní provedení s možností spínat osvětlení, ovládat rolety a žaluzie a využívat různé automatické, logické nebo centrální funkce. Velkou výhodou při jejich programování je interní propojení vstupů a výstupů. Není třeba vytvářet skupinové adresy pro vzájemnou vazbu mezi vstupy a výstupy. Nastavení parametrů je tak jednodušší.

Donedávna byly k dispozici dva takovéto přístroje: RM/S 1.1a RM/S2.1. Ty byly zaměřeny především na luxusnější systémy většího rozsahu. V současnosti je nabídka rozšířena o další dva přístroje - RM/S3.1  a RM/S4.1. Ty jsou naopak využitelné pro menší systémy.

ABB nově nabízí také kombinované přístroje určené pro montáž do elektroinstalačních krabic pod omítku, do dutých stěn nebo stropů. Jde o kombinaci akčních členů doplněných binárními vstupy. Tyto přístroje jsou nabízeny ve čtyřech variantách:






Uvedené přístroje se vyznačují malými rozměry, snadnou instalací a širokými možnostmi využití. Výstup spíná příslušný silový obvod, binární vstupy jsou využitelné pro připojení konvenčních spínačů, okenních kontaktů nebo jako vstupy pro externí signalizaci. K napájení stačí pouze sběrnicové napětí.

Tyto přístroje vhodně doplňují nabízený sortiment ABB s. r. o., Elektro-Praga, v tomto oboru.

Richard Müller, ABB s. r. o., Elektro-Praga

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.