Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Kogenerační jednotky na bázi spalovacích motorů


Document Actions
Kogenerační jednotky na bázi spalovacích motorů
Kombinovaná výroba elektrické energie a tepla při použití spalovacích motorů je známa již desítky let. Současná technická propracovanost nabízených jednotek a jejich variabilita stran paliva je zajímavá především pro investory zaměřující se na zvyšování účinnosti výroby energií ...
Komerční sdělení, ze dne: 1.10.2009
reklama
Příspěvek je koncipován jako elementární průřezová rekapitulace ve vztahu ke kombinované výrobě elektrické energie a tepla (v některých aplikacích i chladu - TRIGENERACE) při použití spalovacích motorů. Samotný princip je znám již desítky let. To, co je v současné době - na prahu třetího tisíciletí - interesující nejen pro teoretické obory, ale zejména a hlavně pro reálné investory, kteří se zaměřují na zvyšování účinnosti výroby energií, je technická propracovanost nabízených jednotek, jejich variabilita stran paliva a zejména bezpečnost provozu z pohledu dodávek elektrické energie.

Typickým představitelem této technologie jsou výrobky společnosti TEDOM s. r. o., která je spolu se společností EKOL, spol. s r. o. akcionářem společnosti TENERGO Brno, a.s. Aktuální počet referencí již překročil 2000 jednotek a od původních "malých" jednotek se postupně propracovali až ke strojům o výkonu 4MW.

Výhody

  • Úspora paliva
    Použití kogeneračního způsobu výroby tepla a elektrické energie představuje zhruba 40% úsporu paliva. Převedeno na peníze to znamená, že za stejné množství energie zaplatí uživatel pouze 60% finančních prostředků
  • Úspora nákladů na nákup energie
    Ze stejného množství paliva získá přibližně dvojnásobné množství energie, z níž část může prodávat, a tím opět snižovat vlastní náklady.
  • Minimalizace nákladů na rozvod energie
    Teplo i elektrická energie navíc vznikají v místě své spotřeby, čímž odpadají náklady na rozvod energie i ztráty tímto dálkovým rozvodem způsobené. Teplo vznikající v kogenerační jednotce je využito k vytápění budov, přípravě teplé užitkové vody nebo k přípravě technologického tepla.
  • Ekologický způsob výroby
    Protože se při použití kogeneračního způsobu výroby elektřiny a tepla ušetří asi 40% paliva, zatěžuje kogenerace z ekologického hlediska přibližně o totéž procento méně životní prostředí.
  • Energie pro případ nouze
    Kogenerační jednotky slouží často též jako nouzové zdroje elektrické energie v místech její nepřetržité potřeby.
  • Výroba chladu
    Pomocí absorpčního výměníku je vyrobené teplo možno využít i k výrobě chladu pro technologické účely nebo klimatizaci. V takovém případě se hovoří o tzv. trigeneraci, kombinované výrobě elektrické energie, tepla a chladu.

Trigenerace
Kromě technické části, tedy popisu technického, je velmi interesující přínos ekonomický, který mimo aplikace průmyslové, kde je potřeba chladícího příkonu daná, je velmi podstatný v aplikacích, které se zaměřují na klimatizaci a vzduchotechniku, např. v administrativních centrech, hotelnictví, zdravotnictví apod. Pozitivním prvkem a i samotným důsledkem je samotný princip, tedy využívání odpadního tepla z kogenerace pro výrobu chladu v absorpčním výměníku.

Při vhodně navržené konfiguraci kogeneračního soustrojí a současně při vhodně přiřazené absorpci se docílí velmi potentního časového využití v rámci roku a tím i podstatného ekonomického přínosu.

Technika "absorpce" respektive "trigenerace"
Základním principem absorpčních oběhů je nahrazení komprese tepelným pochodem, ve kterém je chladivo za nízkého tlaku pohlcováno vhodnou látkou (absorbentem), potom se dopravuje do dalšího výměníku, který pracuje za vyššího tlaku a kde se chladivo přívodem tepla v roztoku varem znovu uvolňuje (vypuzuje). Výsledkem je chladivo s vyšším tlakem, který odpovídá podmínkám kondenzace. Děj v kondenzátoru a výparníku je podobný jako při parním oběhu.


Kogenerační blokové provedení                                              V kontejneru
s proti hlukovou kapotou                                                                                    

Absorpční chlazení má tři okruhy, mezi kterými probíhá výměna tepla. První okruh je okruh topné vody, která je hnacím médiem vnitřní výměny tepla. Tento okruh je napojen na zdroj tepla, v našem případě kogenerační jednotku. Druhý okruh je okruh studené vody, který je napojen přímo na okruh chlazení - podobně jako ústřední topení, ale místo teplé vody proudí voda studená, která pak v místnostech ochlazuje vzduch a odvádí se jím teplo z prostoru. Třetím okruhem je okruh chladicí vody, který odvádí vodu s teplem k ochlazení. Vychlazení se provádí nejčastěji pomocí chladicích věží.

Absorpční chlazení je také tiché, jednoduché a spolehlivé. Nevýhodami jsou především vyšší investiční náklady oproti kompresorovému chlazení, větší rozměry a větší hmotnost. Pracuje s teplotami potřebnými pro odvod tepla z prostoru, které se pohybují od 7 do 15˚C. Okruh chladicí vody, která odvádí teplo z chladicího zařízení, mívá teploty 20 až 45˚C.

Provoz kogenerační jednotky - "motorová verze"
Jedním z klíčových prvků provozu jednotky mimo palivo, odběr tepla a výrobu elektrické energie je zabezpečení servisu. Profesionální standard každé špičkové firmy pohybující se v oblasti motorové kogenerace je servis. Jeho náklady na vyrobenou kWh jsou větší než u "turbínových verzí", a proto je u "motorových verzí" věnována servisu odpovídající úroveň.


Jako zdrojové soustrojí - základ              V modulovém uspořádání - u ko-
 pro stavbu kogenerační jednotky     generačních  zařízení větších výkonů

Servis zahrnuje veškerou servisní péči o kogenerační jednotky. Jde o komplexní rozsah servisních služeb od provádění pravidelných činností, přes odstraňování nahodilých poruch, provádění běžných a generálních oprav až po dálkové monitorování jednotek a poradenskou službu.

Servisní činnosti jsou zajišťovány prostřednictvím servisních posádek rozmístěných v daném území. Veškerá servisní činnost je řízena zkušenými pracovníky z jednoho místa, a to z centrálního dispečinku. Dispečink je zabezpečen kontinuálně.

Servis mj. zabezpečuje pro zákazníky tyto služby:

  • a) Montáž a uvedení instalované kogenerační jednotky do provozu
    Po vyrozumění zákazníkem provedou pracovníci servisního střediska "dopojení" kogenerační jednotky a postupně ji uvedou do provozu.
  • b) Záruční servis
    Odstranění nahodilých závad kogenerační jednotky v záruční době.
  • c) Smlouva o servisní činnosti
    Provozovatel kogenerační jednotky si může formou pravidelných měsíčních poplatků, vypočítaných podle typu kogenerační jednotky a množství předpokládané vyrobené elektrické energie, platit prováděné služby a zároveň si spořit na budoucí servisní činnosti specifikované ve smlouvě.
  • d) Pravidelný servis
    Pravidelným servisem se rozumí veškeré práce uvedené v "Návodu k obsluze a údržbě kogenerační jednotky" pod názvem technická ošetření.
  • e) Pozáruční servis
    Je svým způsobem organizován podobně jako u servisu pravidelného. Rozsah prací je stanoven v objednávce, přičemž seriózní servisní posádka zareaguje na místě, ale mnohdy je pro splnění těchto přání nutné některé díly objednat nebo dovézt z centrálního skladu firmy.
  • f) Nadstandardní služby
    Jsou činnosti jako např. servisní prohlídky nouzových zdrojů, elektrických zdrojových soustrojí, revize plynových a elektrických celků a prohlídky pomocných zařízení, u nichž je třeba provádět prohlídky v pravidelných, např. ročních intervalech.
  • g) Opravy
    Zajištění a provádění běžných i generálních oprav všech typu kogeneračních jednotek. Proudění diagnostických prohlídek spalovacích motoru pomocí fibroskopu, repase použitých hlav spalovacích motoru, apod. U těchto repasí se používají pro ventilová sedla odzkoušené materiály, u nichž je trvanlivost hlavy téměř třikrát delší než u hlav repasovaných v běžné síti automobilových opraven či dokonce u hlav nových! Poněkud vyšší pořizovací náklady se zákazníkovi vrátí ve stabilnějším elektrickém výkonu (výkon neklesá), delší životnosti hlavy a v konečném důsledku v nižších servisních nákladech.
  • h) Prodej náhradních dílů
    Je identicky podobný jako v běžné obchodní síti. Aktuální informace o dodání náhradních dílu jsou uváděny na příslušných kontaktech.


Příklad standardního zakomponování kogenerační jednoty při výrobě tepla

Závěr
Aplikace kogeneračních jednotek na bázi spalovacích motorů v energetice mají svoje neoddiskutovatelné postavení. V zásadě lze konstatovat, že nejsou konkurencí "turbínové kogeneraci", ale jejím vhodným doplňkem. Navíc v samotné motorgenerátorové podobě se energeticky využívají i takové zdroje energie, jako jsou bioplyny (skládky TKO, čistírny odpadních vod, bioplynové stanice), ale i např. důlní plyn - degazovaný plyn. Moderní koncepce a konstrukce strojů umožňuje širokou škálu nasazení, nejen co do různorodosti jednotlivých aplikací z pohledu daných lokalit, ale i výkonová škála je velmi pestrá a umožňuje v kombinaci několika strojů efektivně a konkurence schopně dosahovat až:

  • 30MW elektrického výkonu (400V, 6,3kVa),
  • 35MW tepelného výkonu (teplá voda, horká voda, pára -250°C/1,6 MPa),
  • 25MW chladícího výkonu - ve vazbě na absorpci (studená voda 4-7°C/12-14°C).

Ing. Petr Horák, TENERGO Brno, a.s.,
Převzato z časopisu All for Power

Více o časopisu All for Power zde ...

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933