Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zařízení

RITTAL: Řadové skříně TS8, samostatně stojící skříně SE8 a jejich systémové příslušenství

  • 2.06.2015
RITTAL: Řadové skříně TS8, samostatně stojící skříně SE8 a jejich systémové příslušenství
Osvědčený systém řadových skříní TS8 v nedávné době dospěl k významnému jubileu. Je jím již desetimiliontá skříň z řady TS8, která sjela z výrobní linky. Toto zcela ojedinělé a pro mnohé nepředstavitelné číslo je pro firmu Rittal velmi důležité, jelikož je důkazem důvěry, věrnosti a spokojenosti jejích zákazníků. Naproti tomu její pracovníci věří, že toto číslo je i důkazem kvality, kompletnosti systému, a to včetně mnoha certifikací, které umožňují celosvětové využití uvedených skříní.

RITTAL: Malé skříňky a kompaktní rozvaděčové skříně

  • 13.05.2015
RITTAL: Malé skříňky a kompaktní rozvaděčové skříně
Jednou z věcí, která odlišuje prázdné skříně Rittal od jiných výrobců, je široká nabídka různých velikostí a provedení. Zároveň je to také například povrchová úprava rozvaděčů z ocelového plechu, která využívá nanotechnologii. Nanášení nanokeramické vrstvy na ocelový plech nahrazuje železité fosfátování. Tato nová povrchová předpříprava má znatelně kvalitnější ochranu proti korozi a zároveň optimálně ošetřuje povrchovou plochu pro další vrstvy laku.

RITTAL: Již více jak deset milionů vyrobených kusů TS 8

  • 23.02.2015
RITTAL: Již více jak deset milionů vyrobených kusů TS 8
V roce 1999, s mottem „nekonečné možnosti“, uvedl Rittal na trh systém rozvaděčových skříní TS 8. Ukázalo se, že jde o začátek úspěchu. V současné době se řadově spojitelné skříně TS 8, součást konceptu „Rittal – The System.“, staly zavedeným standardem pro řadu průmyslových odvětví po celém světě. S více než deseti miliony doposud vyrobenými kusy je systém TS 8 považován za nejúspěšnější na světě.

Frekvenční měniče společnosti Vacon

  • 16.02.2015
Frekvenční měniče společnosti Vacon
Na téma frekvenční měniče jsme na AMPERu 2014 hovořili s odborníky Danielem Otáhalem a Janem Gřundělem ze společnosti Vacon. Tato společnost se zaměřuje výhradně na frekvenční měniče. Díky tomu disponuje týmem odborníků na tuto oblast a navíc jedním z nejširších portfolií na trhu, které se pohybuje od provedení 200W až po 5,3MW. Jaké jsou hlavní cílové skupiny společnosti a do jakých oborů primárně dodává?

Bezkontaktní rotační senzor oceněný v soutěži Zlatý AMPER

  • 11.02.2015
Bezkontaktní rotační senzor oceněný v soutěži Zlatý AMPER
Bezkontaktní univerzální indukční rotační senzor s vysokým rozlišením od společnosti Turck získal v roce 2014 ocenění Zlatý AMPER. V čem je výjimečný? To prozradil manažer prodeje společnosti Turck Jaroslav Kočí. Senzor nepodléhá opotřebení a je imunní vůči magnetickým polím. Díky vysokému stupni krytí IP 69K a bezkontaktním principu jsou značně redukovány prostoje stroje a čas na údržbu, plynoucí z opotřebení senzoru, a to i u vysoce přesných a vysokorychlostních aplikací.

OEZ: Novinky v rozvodnicových skříních Distri

  • 29.01.2015
OEZ: Novinky v rozvodnicových skříních Distri
Jaké novinky představila společnost OEZ v oblasti rozvodnicových skříní? To ve své přednášce prozradil Jan Šikula. Jedná se o oceloplastovou rozvodnicovou skříň řady DistriTon s názvem RZA, která je inovací již dříve prodávané stejnojmenné skříně. Druhou novinkou je rozvodnicová skříň DZ54-...-EI30S z řady DistriSet, která je oproti své předchozí verzi nejen požárně odolná, ale také kouřotěsná. Podrobnosti o nových skříních se dozvíte v tomto článku s videospotem.

SCHRACK: Řada plošných spínačů VISIO

  • 7.01.2015
SCHRACK: Řada plošných spínačů VISIO
Produktovou řadu VISIO od společnosti SCHRACK Technik tvoří přístroje a datová technika, kryty a rámečky i kompletní plošné spínače. Řada se skládá z provedení VISIO 50, VISIO 45, nástěnného systému použitelného pro rekonstrukce a lištové rozvody VISIO IP 20 a systému pro prostory vyžadující krytí IP 54 nazvaném VISIO IP 54. Jaké součásti tvoří jednotlivá provedení a v jakých barvách se vyrábí, se dozvíte v přednášce Libora Bartoše.

Hensel představil novou instalační krabici s oblými hranami

  • 4.12.2014
Hensel představil novou instalační krabici s oblými hranami
Společnost Hensel představila na výstavě Sonepar 2014 instalační krabici s novým designem. V krabici jsou bajonetové zámky, takže stačí pootočit šroubovákem a je zavřeno nebo otevřeno. Krabice také splňuje vysoké krytí IP67 a je dokonce dočasně ponořitelná do jednoho metru pod hladinu. Jaké jsou další výhody této krabice a jak tento produkt ohodnotil elektrikář Olda Morávek? Sledujte tento článek s videoklipem.

SCHNEIDER ELECTRIC: Nové signalizační sloupky Harmony XVU

  • 2.12.2014
SCHNEIDER ELECTRIC: Nové signalizační sloupky Harmony XVU
Nové modulární sloupky Harmony XVU slouží ke světelné a zvukové signalizaci. Díky prokazatelně nejvyšší svítivosti na trhu dokážou nyní zajistit ještě lepší kontrolu nad všemi svěřenými procesy a stroji. Výrazné zlepšení viditelnosti po celém obvodu signalizačního sloupku – zejména v pracovním úhlu 45° – podporuje zrcadlový vzhled samotných světelných modulů. Jasnost čočky pak zabraňuje odrážení světla i ve velmi světlém prostředí.

CONTEG: Vstup na trh s průmyslovými rozvaděči

  • 27.11.2014
CONTEG: Vstup na trh s průmyslovými rozvaděči
Společnost Conteg je stále spojována zejména s IT a telekomunikačními rozvaděči a řešeními pro datová centra. To však již několik let není pravda a významnou část portfolia produktů Conteg tvoří venkovní a průmyslové rozvaděče. Conteg využil svých dlouholetých zkušeností z IT oblasti a rozšířil své podnikání i do průmyslu a elektrotechniky, pod značkou outTEG pro venkovní rozvaděče a inTEG pro kompaktní a samostatně stojící rozvaděče. Více o rozvaděčích firmy Conteg se dozvíte v tomto článku.

Nabíjecí stanice pro mobilní telefony Chargebox

  • 20.11.2014
Nabíjecí stanice pro mobilní telefony Chargebox
Každý někdy zažil, že se mu v nevhodnou chvíli vybil mobilní telefon. František Polák a Martin Kočica ze společnosti Friendlyway na AMPERu 2014 představili produkt, který tento problém řeší. Chargebox je stanice vybavená uzamykatelnými boxy, do nichž lze vložit mobilní telefon a nechat si ho zde dobít. Které mobilní telefony dobíjí? Jaké jsou druhy jejího provedení? A jakou funkci má LCD displej? Sledujte článek s videem.

Průmyslová sběrnice a komunikace IO Link

  • 19.11.2014
Průmyslová sběrnice a komunikace IO Link
Firma Balluff CZ letos slaví 20. výročí od založení zastoupení společnosti v České republice. Anton Gérer na AMPERu 2014 vyzpovídal obchodního ředitele této společnosti Tomáše Tvrzníka. Hovořili spolu o průmyslové sběrnici a komunikaci IO Link. Jaké jsou hlavní komponenty sběrnice a jaké má příslušenství? Jaké jsou možnosti rozšíření sítě na více modulů? Jak probíhá bezdrátový přenos údajů v síti? A v čem spočívají její výhody? Odpovědi se dozvíte v článku s videoklipem.

SCHRACK: Superkapacitorová UPS

  • 7.10.2014
SCHRACK: Superkapacitorová UPS
V čem jsou revoluční superkapacitorová UPS? O tom na AMPERu 2014 hovořil Jiří Šotola ze společnosti Schrack Technik. Jaké mají superkapacitory výhody oproti klasickým bateriím? Jak se liší superkapacitorová UPS od starší rotační UPS? Jak probíhá výpočet potřebné kapacity superkapacitorů? A jakými způsoby lze kontaktovat společnost Schrack Technik v případě dotazů? Odpovědi na tyto otázky a další informace se dozvíte v článku s videem.

ABB: Rozvaděč UniGear Digital oceněný ZLATÝM AMPEREM

  • 16.09.2014
ABB: Rozvaděč UniGear Digital oceněný ZLATÝM AMPEREM
Rozvaděč UniGear Digital společnosti ABB získal na AMPERu 2014 ocenění ZLATÝ AMPER. K čemu tento rozvaděč pro vysoké napětí slouží? To vysvětlil manažer obchodu společnosti ABB Leoš Michálek. Rozvaděč se využívá v rafinériích, spínacích stanicích, blokových rozvodnách elektráren nebo na vrtných plošinách. Jak a proč společnost rozvaděč vyvinula? Jak dlouho probíhal vývoj? A čím je způsobena kratší doba jeho dodání? To vše se dozvíte v článku s videem.

KROMEXIM: Chladící jednotka k odvodu tepelných ztrát v rozvaděčích

  • 23.07.2014
KROMEXIM: Chladící jednotka k odvodu tepelných ztrát v rozvaděčích
Zástupci společnosti Kromexim František Valášek, Stranislav Krč a Radek Hoza nám představili novou chladíci jednotku, která slouží k odvodu tepelných ztrát v rozvaděčích. Jak systém funguje a v jakých typech se jednotka vyrábí? A jaké jsou výhody tohoto řešení?
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933