Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zařízení

WAGO výrobky v budovách (2.)

  • 29.03.2004
WAGO výrobky v budovách (2.)
S výrobky firmy WAGO se v budovách můžete setkat hlavně v oblasti připojení vodičů a automatizace. TopLon If Jaká je myšlenka tohoto nástroje? K čemu slouží programovatelný komunikační modul TOPLON PRIO? Který systém využívá počítačové sběrnice Ethernet pro řízení v budovách?

Stmívání (3) v.... klasických i systémových instalacích EIB

  • 26.03.2004
Stmívání (3) v.... klasických i systémových instalacích EIB
Stmíváme, protože požadujeme vyšší komfort. Přenos signálu v infračervené oblasti elektromagnetického spektra. Stmívání v ložnicích a dětských pokojích...

WAGO výrobky v budovách (1.)

  • 18.03.2004
WAGO výrobky v budovách (1.)
S výrobky firmy WAGO se v budovách můžete setkat hlavně v oblasti připojení vodičů a automatizace. Nejznámějším patentem je nejspíše krabicová instalační svorka. V rozvaděčích jsou to řadové svorky, reléové moduly,různé převodníky signálů a v posledních 8 letech i WAGO I/O SYSTEM. Tento článek popisuje použití výrobků WAGO v budovách, převážně prostředky pro automatizaci.

Docházkové systémy

  • 9.10.2003
Docházkové systémy
(1.) Invex 2003. Hlídání svých zaměstnanců, podobně jako kontrola vlastní peněženky.... Důvěřuj, ale prověřuj! Pryč jsou časy, kdy jsme obloudili vrátného např. čerstvou zeleninou ze své zahrádky, a on nám na oplátku ve správný čas "píchnul". Dnes se na tuto techniku můžeme pouze hněvat. Některou neobloudíme žádnými návrhy....

Bezdrátový přenos obrazu kamery

  • 22.05.2003
Bezdrátový přenos obrazu kamery
DECAM je originální novinkou pro bezdrátový přenos obrazu. Společnost SINIT, a.s. Vám představuje produkt v oblasti bezdrátového přenosu obrazu na bázi technologie DECT - DECAM (DECT CAMERA).

Staveništní mobilní rozvaděč

  • 8.04.2003
Staveništní mobilní rozvaděč
Na Amperu 2003 představen otřesuodolný stavební "antoníček" holandského výrobce HELAF. Pokud bude vystavovatel do prezentovaného produktu mlátit kladivem, také si jej všimnete!

Domácí vodní elektrárna

  • 4.03.2003
Domácí vodní elektrárna
Malé perpetuum mobile pro vaši peněženku. Vodní elektrárna, kterou vřadíte do vodovodního řadu a pak již jen hlídáte vodárnu aby dodávala patřičný tlak. Od něj totiž logicky závisí i výkon elektrárny!

Rozvaděče bez obav.

  • 26.02.2003
Rozvaděče bez obav.
Rozvaděče v různých provedeních tradičně prezentuje západočeská společnost ELROZ. Tentokrát byli k zastižení na druhém Celostátním setkání elektrotechniků, které probíhalo na brněnském výstavišti.

Přehled televizních a rozhlasových satelitních vysílačů

  • 5.12.2002
Přehled televizních a rozhlasových satelitních vysílačů
Hledáte informace o satelitních vysílačích, jejich zeměpisné poloze, programové skladbě, kanálové konfiguraci a technických parametrech? Máme pro Vás nápovědu.

Schrack nabízí HOME počítačovou síť!

  • 27.06.2002
Schrack nabízí HOME počítačovou síť!
Jak rozvést po bytě, domu telefony, počítačové přípojky, televizní signál? Jak vše kombinovat dle aktuální potřeby?

Videokonference po lince ISDN

  • 25.06.2002
Videokonference po lince ISDN
Videokonference nejsou v našich končinách příliš častou záležitostí. Přitom k provozování videokonference není potřeba nákladné ani složité zařízení. Stačí jen něco málo nového hardware do Vašeho současného PC, linku ISDN2 a je to.

Ruční tester spojitosti ochranných vodičů.

  • 20.03.2002
Ruční tester spojitosti ochranných vodičů.
Ruční tester zvaný "jednoručák", byl objeven v příslušenství měřících pomůcek revizního technika. Že je stále co objevovat se přesvědčuji stále. Často stačí, když se porozhlédneme na svoje nejbližší. V tomto případě, jsem byl náhodou na návštěvě u mistra cechu EŽS Brno Milana Bureše mu provést běžnou údržbu na PC, když mi padla do oka nezvyklá "udice".
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933