Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

KNXfaq#8: Může cizí integrátor načíst projekt do svého ETS, pokud předchozí integrátor zemřel?


Document Actions
KNXfaq#8: Může cizí integrátor načíst projekt do svého ETS, pokud předchozí integrátor zemřel?
Nové technologie, nové možnosti, výhody, ale i nové vedlejší možné problémy. Stejně jako klíčový pracovník firmy by měl být nějakým způsobem zastupitelný, podobně i tak v případě systémového integrátora, který chytrému domu vytvořil pověstnou inteligenci. Co se stane pokud taková osoba, ať již z jakéhokoliv důvodu, zmizí z dohledu provozovatele? Může další integrátor nějakým programátorským kouzlem převzít práva předchozího administrátora? Dá se podobné situaci nějak předejít?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.05.2021




Přepis mluveného slova reportáže ...

Může cizí integrátor načíst projekt do svého ETS, pokud předchozí integrátor již není dostupný, nebo třeba zemřel?

Josef Kunc
Podmínkou je, aby měl verzi ETS takovou, ve které byl vytvořen nebo verzi vyšší. Pokud byl projekt vytvořen v ETS4 a on má ETS5, není problém, protože se přetransformuje ze 4 na 5. Jakým způsobem? Normální je, že každý systémový integrátor předává investorovi projekt na vhodném nosiči, který je vyexportovaný z ETS. Není to ETS jako taková, je to projekt vyexportovaný z ETS ve finální verzi, ve které byl předán uživateli, čili v aktuální verzi. Teď je problém v tom, jestli software má datový nosič, nebyl ztracen, nebo nebyla situace, někteří systémoví integrátoři neoprávněně tvrdí, že je projekt jejich duševní vlastnictví, což je nesmysl. A nechtějí to zákazníkovi dát. Tady se dějí různé věci, on se potřebuje systémový integrátor ujistit s v tom, že po předání projektu se v tom nezačal někdo hrabat a nepřegramoval tak, že to uživatel není schopen řádně používat a nebude se odvolávat na vás. Proto je důležité, aby projekt byl sice předán, ale zaheslován. Kromě toho heslo by mělo být uloženo v zapečetěné obálce a neměl by jí nikdo bez souhlasu a přítomnosti systémového integrátora otevírat pokud je dohodnutá záruční lhůta za správnost naprogramování instalace.

Mohlo by se stát, že pokud to někdo rozbalí, ztratí záruku na instalaci?
Josef Kunc
Ano. Je zapotřebí to mít smluvně zajištěno, když vytvářím smlouvu k zakázce, měl bych to tam vše mít uvedeno, aby to nebylo právně napadnutelné.




Stránky českého KNX zde.
Více videozáznamů KNX naleznete zde!
Principy systému KNX můžete prohledávat a stáhnout zde!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933