Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KNXfaq#6: Lze přístroje z ETS5 převést zpětně do ETS4, pokud chci projekt rozšířit?


Document Actions
KNXfaq#6: Lze přístroje z ETS5 převést zpětně do ETS4, pokud chci projekt rozšířit?
Update software na vyšší, novější verze se často pojí s problémy zpětné kompatibility. To se projevuje nemožností editace starších formátu v nových aplikacích. Program ETS, sloužící k naprogramování systémové instalace KNX, používáme k editaci systémů vytvořených i před mnoha lety. Pokud realizovaný projekt v ETS4 chci rozšířit o přístroje naprogramovatelné jen v ETS5, ale stávající projekt nechci převádět do ETS5. Lze přístroje z ETS5 převést zpět do ETS4? Ptáme se Josefa Kunce ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.03.2021





Přepis mluveného slova reportáže ...


Realizovaný projekt v ETS4 chci rozšířit o přístroje naprogramovatelné jen v ETS5, ale stávající projekt nechci převádět do ETS5. Lze přístroje z ETS5 převést zpět do ETS4?
Josef Kunc
Zpětný převod bohužel možný není. Ale když chci doplnit stávající instalaci vytvořenou v softwaru ETS4, nehodlám si zakupovat upgrade ETS4 na ETS5, chci jen připojit málo přístrojů nových, pro které je aplikační program vytvářen pouze v ETS5, mohu využít jen ETS5 demo, čili demoverzi, ve které můžu nanejvýš 5 přístrojů naprogramovat. Vytvořím malý projekt, musím použít všechny skupinové adresy, které používáme v ETS4 skupinové adresy, těmi se bude komunikovat s doplněnými přístroji v ETS5, ale fungovat to bude.

Akorát s tím, že pro jednu instalaci budu mít projekt sestávající ze dvou projektů. Původní, relativně velký projekt pro drtivou většinu přístrojů, který bude v ETS4 a potom pro doplněné přístroje, bude v ETS5.. jinak si to nedovedu představit, jestli to nechce převést do ETS5. Může mít problém časem v tom, že za několik let přestane mezinárodní asociace podporovat ETS4 a nebudou dostupné aplikační programy pro ETS4 atd. budou jen pro ETS5 a vyšší.

Pak se upgradům nevyhneme...

Stránky českého KNX zde.
Více videozáznamů KNX naleznete zde!
Principy systému KNX můžete prohledávat a stáhnout zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

KNX národní skupina České republiky, z.s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933