Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KNX: Instalace systému v průmyslu a domácnostech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.08.2017
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KNX: Instalace systému v průmyslu a domácnostech


KNX: Instalace systému v průmyslu a domácnostech
Základní odlišnosti v KNX instalacích lze nacházet při porovnání instalací v především velkých komerčních a podobných budovách s instalacemi v bytech či rodinných domech. V kterém typu instalací se používá častěji automatické řízení osvětlení? I když použité technologie mohou být stejné, existuje mnoho odlišností ve způsobech užití. Na brněnském elektrotechnickém veletrhu si povídali ve studiu Josef Kunc s Radimem Křůpalou o zajímavostech systémové instalace.
Tým portálu Elektrika, Josef Kunc, ze dne: 9.08.2017



Zajímavosti v KNX systémových instalacích



Základní odlišnosti v KNX instalacích lze nacházet při porovnání instalací v především velkých komerčních a podobných budovách s instalacemi v bytech či rodinných domech.

Zatímco v rodinných domech je spíše výjimečné
řízení osvětlení na stálou osvětlenost, v komerčních objektech je tento způsob činnosti osvětlení jednou z podmínek podílejících se na maximální energetické efektivitě budov. Stejně tak v obytných budovách není až natolik důležitý automatický provoz žaluzií se samočinným natáčením lamel pro zabránění oslnění v místnostech pracujících osob a současně spolupracující jak s osvětlením, tak i s vytápěním či klimatizací, což je opět běžné v budovách komerčních.
   
Určité rozdíly mohou být ve způsobu zajištění provozu žaluzií.
V komerčních objektech se nejčastěji používají vícenásobné KNX žaluziové akční členy, jejichž činnost je synchronizována speciálními logickými členy s časově náročným programováním tak, aby třeba i na vysokém počtu několika set oken na stejné fasádě byly v daném okamžiku lamely shodně natočeny, ve vazbě na data z povětrnostní centrály zpracovaná logickým členem a udávající úhel dopadu slunečního záření. V rodinných domech s nižšími počty oken na jednotlivých fasádách podobného účinku lze dosáhnout spoluprací dvou sběrnic: KNX a SMI1), přičemž programování je vždy pro jedno KNX/SMI rozhraní výrazně jednodušší.

V rodinných domech se pro osvětlení dříve využívalo výhradně komplexní řízení na sběrnici KNX,
nyní se stále častěji i v této oblasti využívá spolupráce sběrnic KNX a DALI, což je zcela běžné pro komerční oblast.
Naopak v rodinných domech přibývá celá řada funkčních oblastí zapojených do KNX instalace, které se v komerčních budovách vyskytují méně často. Je to např. společné ovládání audio a video zařízení, spolupráce s EZS, zalévání zahrady, kontrola využívání obnovitelných zdrojů energie použitých v objektu apod.

Společným rysem může být využívání různých vizualizačních systémů, přičemž v rodinných domech k tomu stále častěji přibývá i požadavek na vzdálené přístupy.

Můžeme tedy obecně říci, že v komerčních objektech je obvykle nižší počet typů funkcí, avšak s vysokými počty opakujících se činností stejného typu (např. spínání a stmívání i několika tisícovek svítidel, řízení několika set žaluzií apod.). Kdežto v rodinných domech bývá náročnější nastavení vyšších počtů různých typů funkcí, přičemž v jednom z typů se opakuje jen několik málo až několik desítek činností.

1) SMI = Standard Motor Interface = sběrnice pro řízení vyšších počtů SMI sběrnicových žaluziových pohonů

Poznámka:
Pro rodinné domy a menší komerční objekty může být výhodné i použití dalších typů žaluziových pohonů, jako jsou KNX pohony, nebo RF pohony.





VÍCE INFORMACÍ O ČESKÉ SKUPINĚ
KNX
SLEDUJTE
www.KNXcz.cz
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
KNX národní skupina České republiky, z.s. - Technická 3058/10, Brno - 730 521 526 - sekretar@knxcz.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.