Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

KníŠka: Program na výpočet rizika Milana Kauckého


Document Actions
KníŠka: Program na výpočet rizika Milana Kauckého
Čtení těžkopádných vět z norem může být pro někoho tvrdým oříškem. Přitom některá z podpůrných řešení, jako například školení či software, umožňují uživateli snadněji pochopit danou problematiku. Stačí si jen vybrat, co komu vyhovuje ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.11.2009
reklama

Taky se vám tolik nechtělo do návrhu hromosvodu podle těch „tlustých“ norem ČSN EN 62305-1 až 4? Mě tedy vůbec ne! No, ale přišel únor 2009 a již nikdo nemá na vybranou. Samozřejmě nemyslím tím specialisty hromosvodáře, ti už jsou s normami dávno sžití, myslím tu docela početnou skupinu projektantů silnoproudu, kteří musí občas řešit hromosvody v rámci různých stupňů projektů elektroinstalace. A tak jsem začal studovat normy a bylo mi ještě hůř. Něco jsem pochopil, ale většinou jsem se do problému jen zamotával a ztrácel se po pár přečtených řádcích. Speciálně v části dvě, normy o řízení rizika. A proto jsem začal hledat pomoc.

Školení téměř s jistotou vždy kolidují s mými termíny, a tak jsem začal shánět nějaký podpůrný software. Hned na první dotazy na internetu jsem nalezl profesionální nástroj, ale pouze pro občasné navrhování hromosvodů se mi placená ostrá verze nevyplatí. Bohužel i obdržená demoverze byla spíše prezentací programu bez možnosti parametry měnit. Když jsem si chtěl otestovat nějaký svůj příklad, tak to prostě nešlo, nebo jsem nepřišel na to, jak. Ano, okýnka vypadají hezky, jsou k dispozici i výpočty v Excelu pro dostatečnou vzdálenost, jímací tyč, uzemnění a další moduly, jenže takováhle demoverze, kde je spousta voleb uzamčených a kde se nemohu podívat, co mi z programu vyleze v tištěné podobě nebo třeba v pdf, mi nedá možnost, abych se s programem opravdu seznámil. Věřím tomu, že to bude skvělý nástroj, ale dokud si ho nevyzkouším v plné funkčnosti v opravdovém návrhu, nebudu si ho přece kupovat.

Tak jsem hledal dál a narazil na další. Sice zase placený a demoverze opět s nefunkčními volbami pro tisk a uložení. Ale mohu si alespoň namačkat vlastní příklad, dokonce si mohu i přečíst nápovědu. Nemám sice k dispozici programy pro podporu návrhu hromosvodu, ale přece jen si mohu trošku vyzkoušet, jaký vliv mají jednotlivé volby na výsledné riziko, stále mi sice není úplně jasné, co vlastně počítám a co s tím dál, ale už mi začíná probleskávat poznání. Začínám mít rámcovou představu, jak by se mi s tím druhým software pracovalo, ale pořád nevím, co mi z programu vyleze na papíře nebo v pdf.

Úplně jinak bych mohl oba zkoušené programy ohodnotit, kdyby byly demoverze plně funkční, byť třeba s omezením na počet spuštění nebo na dobu užívání, ale bez tolika neznámých! No, zajíce v pytli se mi kupovat nechce. Stále doufám, že existuje něco, co by splňovalo mé potřeby. To se mi nakonec vyplnilo.

Už ani nevím jak, ale narazil jsem na stránky www.kniska.eu. Na tomto specializovaném portále pro hromosvodáře a všechny, co chtějí doopravdy chránit před bleskem, jsou k dispozici softwarové pomůcky Milana Kauckého. Kromě mnoha praktických variant Milanova SW výpočet dostatečné vzdálenosti pro různé typy jímacích soustav, krásně jednoduché, chytré a plně funkční! A další programy! Průvěs a posun valivé koule, výpočet ochranného prostoru, výpočet sběrné plochy … a všechno jasné a přehledné a volně nejen ke stažení, ale i k používání! A je tam i výpočet rizika! Prý taky zdarma, ale musí se o něj napsat. Tak jo, to bude zase určitě zablokovaná demoverze. Ale po zkušenostech s volnými programy mám takový pocit, že tady to bude všechno fungovat trochu jinak. Ten Milanův software se mi fakt líbí.


Rozdělení zón                                       Okolní budovy

A pak mi přišla demoverze výpočtu rizika. Přistupoval jsem k ní trošku s despektem, protože zase nebyl k dispozici tištěný výstup a tak jsem nevěděl, co mi z programu vyleze. Verze s tiskem se připravuje a bude prý placená. A je to tu zase. No, uvidíme, jak to bude a za kolik. Program je řešen obdobně, jako mnou zkoušená komerční verze s postupným otevíráním karet pro zadávání vstupních údajů pro chráněný objekt, související objekty, inženýrské sítě … nechybí mu nic, co by měli programy, se kterými jsem se povrchně (díky omezené demoverzi) seznámil již dříve. Práce s ním je velice příjemná, dá se pracovat intuitivně, je logicky stavěn a vede mě při zadávání dat. Jenže pořád je tu spousta údajů, které bych měl vyplnit a nevím přesně jak. Nějakou nápovědu bych tedy přivítal, ale zatím není. Tak nakonec asi rozhodne, kolik bude který program stát nebo jestli nenajdu ještě něco jiného. I když Milanův výpočet rizika mi je nejbližší, ale co ten výstup a nápověda? Kdyby tohle uměl, neváhal bych, i bez toho mě chytil. Jeho poměr výkon/cena je absolutní.


Určení rizik                                             Vstupní maska
a jejich zadání                                        Milanovy analýzy

Problém nastal (pro budoucí vývoj naštěstí!) když jsem začal používat VISTY a nejednou jsem měl skoro všechna okénka černá! A je to! Přišel jsem o favorita! Zkusím napsat autorovi! To byl druhý šťastný den v této kauze. Milan Kaucký mě nejen neposlal kamsi, ale poradil mi velice ochotně a velice podrobně s problémem výměnou za to, že provedu uživatelské testování. Navíc jsem se dozvěděl, že verze s tiskem je už připravená a budek dispozici zdarma! Tak to je bomba! Protože Milan je zkušený hromosvodář, dovolil jsem si ho požádat i o pár rad, jak s programem pracovat a hlavně co vlastně která volba znamená a jak s ní zacházet. To Milana inspirovalo k tomu, že pro takové skoro laiky, jako jsem já, doplní do programu nápovědu. A udělal to opravdu skvěle! V připravované verzi programu máte k dispozici kontextovou nápovědu téměř ke všemu, co by Vám mohlo dělat potíže. A tam, kde by byla nápověda moc obsáhlá, jsou uvedeny odkazy přímo na příslušný článek normy, nebo TNI (Technická normalizační informace). A to byla pro mne taky novinka! Vůbec jsem netušil, že k novým normám TNI existuje. Vyšla totiž pod číslem původní, dnes již neplatné normy jako TNI 34 1390. Taky o ní nevíte? Tak si ji sežeňte! Je tam tolik užitečných informací, vysvětlení a příkladů, že se vám najednou rozsvítí v hlavě a zjistíte, že máte k ruce nástroj, který vám odpoví na spoustu otázek. A takovým nástrojem se pro mne stal i Milanův výpočet rizika.


Zadání objektu

Po zavedení intuitivní nápovědy se program stane nejen šikovnou a chytrou pomůckou pro výpočet rizika, ale zároveň skvělou učebnicí pro pochopení filozofie i postupů celého souboru norem ČSN EN 62305. V kombinaci s ostatními Milanovými programy tak máte k dispozici zcela zdarma kvalitní sadu programů, se kterou nejen ověříte rizika stavby, ale i navrhnete potřebná opatření pro vnější LPS.

Já jsem tedy svého favorita našel. Nebudu Vám program popisovat, je to zbytečné, vždyť ho můžete snadno získat na stránkách www.kniska.eu. Vyzkoušejte ho a uvidíte, že se zase s chutí pustíte do návrhu hromosvodů!


Licenční podmínky

Mně už zbývá jen jediné. Poděkovat i za vás lidem kolem „kníŠky“ (Nejsou anonymní! Na stránkách se vám představí) a zvlášť Milanovi (Ing. Milanovi Kauckému, http://www.kniska.eu/lide/milan-kaucky) za opravdu užitečnou a pro práci příjemnou pomůcku. A taky za to, že nám ji dokáží poskytnout zdarma, což neumí ani "velcí" výrobci v oboru ochrany před bleskem a přepětím.
Nevím jak vy, ale já vyrážím s Milanovým vybavením na blesky.

Cílem portálu www.kniSka.eu je poskytnout všechny informace o ochraně před bleskem na jednom místě, a to každému, kdo chce.

Autor článku: Ing.Oldřich Mračno
 

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933