Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KNIHA: Z inženýra manažerem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.01.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KNIHA: Z inženýra manažerem


KNIHA: Z inženýra manažerem
Nebojte se, pokud zrovna nejste inženýr. Jde o titulek, který v překladu říká, jak se stát z technicky smýšlejícího člověka manažer, který umí řídit další pracovníky. O tom, že být manažerem není jednoduché, se již přesvědčili mnozí z nás. Podívejte se na tento titul, který nazývám ochutnávkou z MBA.
Miroslav Minařík, ze dne: 17.01.2011

 

Tato kniha není sice primárně určena pouze elektrotechnikům, ale týká se to všech, kteří pracují v některé z vedoucích funkcí. Tedy se to týká i živnostníků řemeslníků.
Totiž i ten musí často sladit čas a motivaci ostatních ...
Knihu jsem ukázal několika přátelům a podivil jsem se, kolik z nich ji odmítlo číst již při pouhém pohledu na název. Několik z nich však pozorně prohlédlo obsah a rychle jim svitlo, že sice nepracují jako manažeři, ale uváděné informace jsou k nezaplacení.

Vše je o souvislostech a jejich spojování. Proto nemůžeme hledat jedinou kuchařku, která nám bude popisovat krok za krokem, jak být úspěšným. Možná je to důležitý moment, protože ten, kdo odmítá vnímat některá fakta si nevědomě přivírá dveře vlastního úspěchu.

Jakub Slavík je technicky vzdělaný, vystudoval MBA (Master of Business Administration) a své vědomosti vtěsnal do této publikace. Když jsem jej potkal na oslavě redakce časopisu SVĚTLO, dostal jsem výtisk i s věnováním. O MBA existuje mnoho literatury, to mi věřte, ne všichni však mají šanci, čas, či chuť se do studia MBA pustit. Pokud ovšem máte v plánu řídit jednoho, či více pracovníků, měli byste o tom něco vědět.

... mám §7, řízení činnosti, nepotřebuji MBA ... povídá mi spolužák.
Bohužel, má sice oprávnění z hlediska vyhlášky 50/78 Sbírky k řízení skupiny pracovníků, ovšem odborné znalosti z bezpečnosti, legislativy a oboru neznamenají, že umí automaticky strategicky uvažovat a motivovat své svěřence k výkonu. Tento příklad je v elektrotechnice velice častou mylnou domněnkou.


Pro větší náhled kliknout!

Podívejme se na tuto knihu ...
...
respektive na její obsah. Ten nám napoví mnohé.

V každé kapitole je uveden příběh ze života. Což dokresluje čtenáři představu o zasazení myšlenky do praxe.


Pro větší náhled kliknout!

Můj závěr:
Tato kniha není slabikářem, ale základním rozcestníkem, tedy ukazatelem mnohých směrů, kterými se musíte vydat, abyste zvládli řízení vlastního byznysu. A to, že byznys nejsou jen peníze, to už snad víme.
Protože je to opravdu "ochutnávka" z mnoha dalších znalostí, je tato kniha určena k pravidelnému opakování a připomínání, nač vše myslet!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.