Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

KNIHA: Vnější a vnitřní ochrana před bleskem


Document Actions
KNIHA: Vnější a vnitřní ochrana před bleskem
Ochrana před bleskem je pro některé elektrotechniky směsicí neznámých kouzel a rituálů neznámého kmene šamanů. Pro ty zkoumavé, pečlivé a chytré badatele s tahem na branku jde naopak o logický sled technických opatření. Ta mají své významy a odkazují se na ve světě uznávané tradiční fyzikální zákony. Někomu stačí studium technických norem, knih, odborných seminářů, nebo školení. Jiným bohužel nepomůže vůbec nic. A pravděpodobně ani tato velice srozumitelně napsaná kniha ...
Jiří Macháček, ze dne: 3.08.2020


Nelehký úkol popisovat knihu o ochraně proti blesku v roce 2020. Tedy pokud se o tuto problematiku zajímám čtvrt století. Vždyť už bylo vše řečeno a objasněno. A i přes názory technických bezvěrců, kázající lišejníky a tanec kolem totemů, zůstávají v převaze názory klonící se ke všeoecně uznávaným fyzikálním zákonům. Ale nutno přiznat, že přichází noví, mladí a nezkušení elektrotechnici, ti nezatížení nikdy nedodržovanou ČSN 34 1390 a chtějí se chtějí dopídit vlastních závěrů z relevantních zdrojů.



David Klimša je pozoruhodný chlapík někde ze severní Moravy. Dobře se poslouchá. Jeho názory pramení z praxe a jsou podloženy relevantními informačními zdroji. Zda má tento člověk ještě čas na skutečné revize to se pohledem na jeho www stránky neodvažuji tvrdit. V každém případě můžeme očekávat lidové podání jinak složité problematiky. Viz příklad kategorií (chytrý dělník, technik, polochytrý, podržtaška ...). Vtipné, reálné ...



Pohledem na mé poznámky z knihy ...
  • Sympatické a logické rozdělení obsahu knihy
    - Názvosloví,
    - Proti čemu se chráníme stavbou hromosvodu,
    - Výpočet rizika a stanovení třídy LPS
    - Vnější LPS, materiály
    - Vnitřní systém ochrany před bleskem
    - Údržba a revize
    - LPS v případech staveb s prostory s nebezpečím výbuchu
    - Proti čemu se chráníme instalací vnitřního LPS
    - Typy SPD
    - Zóny bleskové ochrany a umístění SPD
    - Uzemnění a pospojování
    - Magnetické stínění a trasy vedení
    - Koordinovaná ochrana SPD
    - Kontroly a revize
    - Nejčastější chyby při instalaci koordinované ochrany SPD
    - Umístění svodičů bleskových proudů typu 1 v distribučních sítích nn
    - Vnější a vnitřní LPS ve stávajících objektech
  • Typy hromosvodu
    jsou tak pěkně a stručně popsány, že i ti, kdo této problematice do hloubky nerozumí, pochopí, proč hromosvod mít.
  • Materiály
    jsou logicky rozděleny v tabulce tak, aby bylo rychlým pohledem jasné použití a jejich chemická odolnost
  • Údržba a revize
    je pasáž, kterou by měl znát každý majitel hromosvodu. Světe div se, ale úředník si myslí, že se hromosvody rodinných domů po dobu své životnosti kontrolují právě podle uvedeného textu v knize. Úsměvné. Ve skutečnosti se hodnoty hromosvodu měří pouze při výchozí revizi a pak už nikdy ...
  • Uzemnění a pospojování
    bývá často buď nedostatečné nebo přehnaně dostatečné (viz klub šílených pospojovačů). Vůbec není od věci si jednou za čas zopakovat některé základní informace. Nebo že by to stačilo zaručeně jednou za tři roky při školení podle vyhlášky 50/78Sb.?



Tato kniha si rozhodně zaslouží být podtrhaná, poškrtaná, plná poznámek, zmačkaná a zničená, stručně řečeno, být použitá. Znám jednoho kamaráda revizního technika. Takový sběratel všeho, co vyjde. Podezřívali jsme ho, že obsah své sbírky vůbec nezná, ovšem na naše otázky zná přesné souřadnice, na kterých se nachází odpovědi. Patříte také do podobného klubu? :-) 

A nakonec jsme se zeptali na názor Jana Hájka ... a on odpověděl: "Je to knížka, která popisuje obsah normy pro ochranu před bleskem řady ČSN EN 62305. Je to publikace pro každého, kdo nemá přístup k službě ČSN online a nebo preferuje seznamování se s normativními požadavky formou výtahu toho nejzajímavějšího.".

Poznámka: Možná někdo nečte "to kolem", ale někdo určitě ano. Tato jeho poznámka, že jeho komentáře nejsou relevantní, jsou zajímavým názorem jak zrychlit čtení této knihy :-) A snad nakonec ... s autorem si u nás nepopovídáte :-)




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933