Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KNIHA: Reproduktory a reprosoustavy III (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.07.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KNIHA: Reproduktory a reprosoustavy III


KNIHA: Reproduktory a reprosoustavy III
Je tu léto a my můžeme konečně kouknout o několik odborných stupňů mimo naše primární zaměření. Ozvučovací technika je v instalační elektrotechnice podobně příbuzná jako například domovní komunikace. A tak dnešní progresivní elektrotechnik má i přes své odborné zaměření povědomost o všem, co se jeho "odborné stezky" týká. A vyluzování různých zvuků z dnes aplikovaných elektroinstalací se stávají stále běžnějším. Nejde pouze o tradiční plošné ozvučování akcí nebo administrativních či nákupních prostor. Původní hranice mezi silno a slaboproudem stále existují, ale v praxi novodobého technika se dokonale navíc mísí ještě s MaR, IT a třeba i se zmiňovaným ozvučováním ...
Miroslav Minařík, ze dne: 1.07.2019



I přes to, že Elektrika.cz není o bastlení a muzice, přece jen něco málo s reproduktory má. Ostatně mnozí z nás v dobách minulých jsme si stavěli "zesíky a repráky". Dnes na tehdejší počínání rádi vzpomínáme. Trh nabízí dostatek hudebních zařízení, které naše dávné snahy v mnohých případech předčí vyšší kvalitou a nižší cenou.


Pro větší náhled kliknout!


Přede mnou leží kniha Kamila Tomana o problematice reproduktorů. Jsem celá léta obklopen odborníky. Samozřejmě odborníky především v oblasti instalační elektrotechniky a automatizace, ale také zvukaři, fotografy a kameramany. Pokud ovšem ze svého pohledu označit někoho, kdo je i o půlnoci probuzen a schopen vysypat definici bassreflexu reproduktorové soustavy, pak je to právě Kamil Toman. Jeho nesčetný počet článků v médiích a odborné přednášky pak asi zcela logicky vyúsťují v knihu.



Pro větší náhled kliknout!


Co se v knize dozvíme?
Stručně jednou větou o stavbě a technologii reproduktorů, jejich parametrech, měření a jejich užití v praxi. Jsou posány jednotlivé pojmy a principy, které v celém nahledu tvoří pojem ozvučování. Autor si dal práci i s tím nejmenším detailem. Popsal technické konstrukce, uvedl schémata, fotografie, grafy, návody a výkresy. Za značkou DEXON je známý výrobce a distributor ozvučovacích systémů, proto jsou kompetence autora snadno ověřitelné. Původně jsem chtěl uvést i seznam kapitol, ale ty by asi přesahovaly můj komentář.


Pro větší náhled kliknout!


Pro každého bude jiná část knihy
Každý z nás má jiné znalosti a zkušenosti. Titul je obsáhlý, tedy podrobnosti na 400. stranách. Než knihou, možná bych to nazval příručkou. Nejde o beletrii, kterou přečtete od první po poslední stránku na jedno posezení. Vidím to tak, že v případě zájmu o určitou oblast nalistuji konkrétní části. 

Například otázka:
"Je stejná polarita připojených reproduktorů u všech použitých správná?" Jejíž odpověď mne osobně překvapila. "Ne, není, alespoň někdy." Více zde!


Pro větší náhled kliknout!


Pro koho je kniha určena
je možná jednoduché vyjmenovat, ale hůř definovat. Obsah skrývá mnoho informací, navíc platných k dnešnímu vývoji, že oslovuje poměrně široké spektrum techniků. Jak jsem uvedl, jde spíše o praktickou knihu, kterou použiji s odstupem času vícekrát. O to dřív bych ji chtěl spíše elektronickou. Protože alespoň má knihovna (ať již osobními, či firemními titly) se nedá již rozšiřovat. 

Podobnosti o obsahu a objednávku naleznete zde v e-shopu DEXON.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEXON CZECH s.r.o. - Na Novém poli 381/5, Karviná – Staré Město - 596321160 - podpora@dexon.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.