Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Knihy

Rekonstrukce instalace

  • 22.05.2003
Rekonstrukce instalace
Brněnské nakladatelství Era vydalo mou další publikaci. Tentokrát o problematice rekonstrukcí elektroinstalací v bytech a rodinných domech.

El. instalace v objektech se shromažďovacími prostory ...

  • 9.05.2003
El. instalace v objektech se shromažďovacími prostory ...
... pro služby a ve výškových budovách. Pro elektrické instalace v objektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách v současné době neexistuje ČSN ani EN.

Kabelové kanály, šachty, mosty a prostory

  • 14.04.2003
Kabelové kanály, šachty, mosty a prostory
Vyšla nová elektrotechnická pravidla Elektrotechnického svazu českého s názvem "Kabelové kanály, šachty, mosty a prostory - výstroj, vybavení a ochranná opatření". Můžete si je zde buď objednat, nebo pokud jste zákazníkem v systému iiSEL, stáhnout v pdf.

Tabulka dimenzování vodičů

  • 9.04.2003
Tabulka dimenzování vodičů
Vydavatelství IN-EL přináší další pomůcku, kterou buď zakoupíte spolu s literaturou, nebo ji pořídíte zcela samostatně.

Dodatek k seznamu norem

  • 8.04.2003
Dodatek k seznamu norem
Tato příručka přináší přehled změn v oblasti technických norem elektro, jež proběhly od vydání předchozího seznamu (svazek 58), tj. v období od 1. 1. 2002 do 1. 2. 2003.

Požadavky na elektrotechnické výrobky při jejich uvádění na trh

  • 10.12.2002
Požadavky na elektrotechnické výrobky při jejich uvádění na trh
Cílem této příručky je poskytnout výrobcům a dovozcům elektrotechnických výrobků přehlednou a souhrnnou informaci o právních povinnostech při uvádění výrobků na trh, a to v souvislosti s ochranou před výrobky, které by mohly ohrozit veřejný zájem, zejména v oblasti ochrany života, zdraví, majetku apod.

Praktická pomůcka IN-EL (č.8)

  • 18.10.2002
Praktická pomůcka IN-EL (č.8)
Nomogram rezistance (odporu) vodičů z mědi, hliníku a železa v závislosti na jejich průřezu, délce a teplotě.

Předpisy pro činnost v elektrotechnice (1.díl)

  • 2.09.2002
Předpisy pro činnost v elektrotechnice (1.díl)
Brněnský cech elektro vydal opět svou publikaci, výkladů důležitých norem ve druhém vydání. Kniha podlehla změnám...

KNIHA: Pohledy do minulosti elektrotechniky

  • 29.08.2002
KNIHA: Pohledy do minulosti elektrotechniky
Opravdu netradiční pohled do minulosti elektrotechniky. Kniha profesora Ing.Daniela Mayera, DrSc. z elektrotechnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Praktická pomůcka IN-EL (č.6)

  • 16.08.2002
Praktická pomůcka IN-EL (č.6)
Požadované hodnoty odporů, impedancí a unikajících proudů z hlediska revizí, kontrol a ověřování elektrických sítí, rozvodů, instalací, zařízení strojů, nářadí a spotřebičů.

Úplně nové příručky pro zkoušky elektrotechniků

  • 15.08.2002
Úplně nové příručky pro zkoušky elektrotechniků
Elektrotechnika je v současné době tak širokým oborem, že není možné, aby jedinec obsáhl její problematiku v celé šíři. Co brzy vyjde?

Kabelové kanály, šachty, mosty a prostory

  • 7.08.2002
Kabelové kanály, šachty, mosty a prostory
Elektrotechnická pravidla Elektrotechnického svazu českého. Byla zpracována tato pravidla, která vycházejí z původní ČSN 38 2156. Doplňují ji však o modernější provedení protipožárních přepážek a ucpávek i o nová provedení kabelových kanálů, které samy o sobě tvoří požární úsek.

Pomůcka IN-EL (č.5)

  • 23.07.2002
Pomůcka IN-EL (č.5)
Přibližné hodnoty odporu zemničů podle jejich rozměru a charakteru půdy.

Technický průvodce Energetika

  • 8.07.2002
Technický průvodce Energetika
Publikace obsahuje souhrn důležitých informací z oblasti elektrárenství a teplárenství, potřebných pro pracovníky energetiky a energetického strojírenství při řešení úkolů v předprojektové přípravě, stavbě, provozu a modernizaci energetických zařízení. Informace jsou využitelné pro úspěšné naplňování ustanovení nových zákonů ČR o hospodaření energií a energetického zákona.

Komfortní a úsporná elektroinstalace

  • 25.03.2002
Komfortní a úsporná elektroinstalace
Nakladatelství ERA vydalo odbornou knihu, která pojednává o domovních.... Knihu napsal náš odborník na problematiku domovních systémů Ing. Josef Kunc. Krátký popis knihy naleznete zde.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933