Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KNIHA: Elektřina na dlani (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.04.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KNIHA: Elektřina na dlani


KNIHA: Elektřina na dlani
Sbírka elektrotechnických milníků elektrotechnické historie. Pro vyznavače dějin tohoto oboru příležitost se obohatit o další historické příběhy, které daly vznik dnešním supermoderním technologiím. A tak můžeme opět zapátrat jak to kdysi začalo ...
Miroslav Minařík, ze dne: 21.04.2008

Klasickou poštou obvykle čekám spíše nepříjemné zprávy jako jsou složenky, faktury nebo předvolání. Jednoho dne bylo však odhalení poštovního překvapení příjemnější. Myslel na mne Honza Mikeš s knihou "Elektřina na dlani", kterou sestavil spolu s Marcelou Efmertovou. I když se spolu příliš dlouho neznáme, oba nás spojuje pátrání po stopách elektrotechniky.

Každý odborník by měl znát kromě technických znalostí svého povolání také související historii. Pokud se chce dobře orientovat a vědět kam lze s největší pravděpodobností ve svém životě dojít, je nutné znát také mnoho historických souvislostí.


Pro větší náhled kliknout!

Pojďme krátce na obsah ...
Za slunného počasí jsem vypnul mobil a pohodlně se usadil do křesla k balkónu abych se mohl ponořit do řádek popisující pionýrské začátky vědy, která kompletně zachvátila dnešní civilizaci.
Až po chvíli jsem si uvědomil, že bych mohl udělat alespoň několik poznámek.
... mnoho různých pokusů a obětí vynálezců muselo být uskutečněno, aby dnes vznikla jedna čtyřdílná norma o hromosvodech. Elektrické fluidum se shoduje s bleskem v těchto směrech ... dává světlo, má barvu světla, má křivolaký směr, rychle se pohybuje, je vedeno kovy ... zapisuje americká osobnost Benjamin Franklin. Hltám pro mne doposud neznámé historické střípky.
Následuje krátce popsaný rozdíl mezi Divišovým a Franklinovým hromosvodem. Rozbor dějinných milníků vzniku hromosvodu ukazuje opravdu na nejednoznačnost přisouzení prvenství vynálezu hromosvodu.


Pro větší náhled kliknout!

A tak po několika stránkách bylo zcela zřejmé propracované dílo mnoha faktů. Mezitím co jiné dějepravy se zmiňují především o známých osobnostech, zde nalezneme souvislosti mezi elektrotechnikou a jmény jako Rieger, Palacký, Petřina, Kodym, Koláček, Jungman, Nejedlý a další ...
Určitě jsem hodně ostřil řádky o vzniku elektrotechnické terminologie. Z podhoubí mnoha prvotních výrazů se vykrystalizoval dnešní elektrotechnický slovník. A věřili byste, že S.K. Neumann byl také "náš" člověk? Koho by napadla elektrotechnická poezie?

Podívejme se na Zpěvy drátů:

My dráty telegrafní, telefonní a elektrické
pavouka civilizace necitelné tvoříme sítě ...
My dráty telegrafní, telefonní a elektrické,
jsme kovové ruce moderní souvislosti,
věrné a spolehlivé, rychlé aenergické,
lhostejně řadíme ke zlu dobro ....

Dozvídám se další podrobnosti o naší doposud nepřekonané osobnosti v elektrotechnice, profesoru Listovi. Je až s podivem kolik práce se dá vykonat za jediný život. Svými skutky se List opravdu nesmazatelně zapsal do historie. Jeho věhlasu a oblibě se v současnosti přiblížil snad jen Václav Honys.

Od objevů až k využití elektřiny ...
Dočítám se o nápadech, pokusech při využití elektrické energie v praxi a také častém vystřízlivění z nastalých skutečností. Následující statě však jednoznačně dokazují, že rok 1900 byl zrodem silného elektrotechnického odvětví.

Pro zaryté české obhájce "českých zlatých ručiček" může být zklamáním, že se i čeští velikáni někde učili jako například doktor Kolben v Americe. A tak se pře další méně známé příběhy zvučných jmen jako Oskar Lapp, Josef Sousedík ... dostávám až ke jmennému rejstříku, jehož personality byly přímo, či nepřímo související s popisovanými dějinami.


Pro větší náhled kliknout!

Můj závěr?
Kniha se rozšiřuje mou sbírku elektrotechnické historie, zvětšila můj přehled, čímž se opět zmenšila šance se dopátrat všemu důležitému ...

Pokud jste opravdu elektrotechnici se zájmem o svůj obor, pak vám tato publikace určitě nesmí uniknout! Knihu vydalo nakladatelství Milpo media.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.