Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

KNIHA: Elektrická zařízení v prostorách s nebezpečím ...


Document Actions
KNIHA: Elektrická zařízení v prostorách s nebezpečím ...
... výbuchu hořlavých plynů, par a prachů. Exové prostředí není zrovna doménou řadového elektrikáře i když existují mezi námi skuteční znalci této problematiky, stále jsme tu my, kteří ji znají z doslechu nebo velice nesourodě. Kam jít pro více znalostí? Že by odskočit si dostudovat nějaký bakalářský obor? Ponořit se do technických norem? Navštěvovat kurzy a semináře? Zaměstnat se pro získání praxe? Ano, vše to jsou alternativy, které vedou k odborné kvalifikaci. Ovšem na počátku je vhodné si projít přehled všech zákoutí ...
Miroslav Minařík, ze dne: 18.12.2019
reklama


Pohodlně jsem se usadil ke svému pracovnímu stolu a zahleděl na dlouhý název knihy ... co napsat ke třetímu vydání jiného, než znovu obsah knihy. A tak můj rychlý komentář ...


Pro větší náhled kliknout!


Pokud se na obsah této knihy podívám pozorně, pak mne napadá, že jde o kategorii "vyšší dívčí". Protože proti konvenčnímu prostředí je potřeba znalostí potřeba mnohonásobně vyšší. Pak takový pracovník, znalý této problematiky, musí neustále studovat, protože v oblasti označované jako Ex, není radno získávat znalosti "a posteriori".


Pro větší náhled kliknout!


Odkud tuto problematiku studovat?
Znám osobně celou řadu odborníků, kterým plně dostačuje online přístup k technickým normám. Nutno však dodat, že jde o "staré, ostřílené kozáky" znalých mnoha souvislostí. Pokud se ovšem člověk specializuje na jiný segment elektrotechniky nebo je jednoduše začátečníkem, pak bude pro něj podstatně přívětivější tato celobarevná příručka s názvem „Elektrická zařízení v prostorách s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů, par a prachů", která vyšla ve třetím aktualizovaném vydání. Autoři jsou Jan Pohludka a Jaromír Hrubý.

Vybíráme z obsahu publikace
  • Podmínky pro vznik výbuchu, základní členění a značení nevýbušných zařízení
  • Klasifikace výbušné atmosféry
  • Rozdělení zón
  • Požadavky na zařízení do prostředí s nebezpečím výbuchu
  • Způsoby označování nevýbušných elektrických zařízení
  • Určování vnějších vlivů
  • Hořlavé plyny a páry hořlavých kapalin
  • Hořlavé prachy
  • Výbušniny
  • Konstrukční požadavky pro jednotlivé typy ochran předvýbuchem
  • Instalace v prostorách s nebezpečím výbuchu
  • Strojní zařízení pro prostory s nebezpečím výbuchu

Pro větší náhled kliknout!


Příručka vychází jak v tištěné, tak i v elektronické verzi, případně jako zvýhodněný balíček obou. Někteří zástupci mladších ročníku se ptají po formátech epub, mobi ... i když mne doposud žádný jiný formát než pdf nechybí, zavolal jsem Janu Lojkáskovi pro důvod. Samozřejmě by byl export do jiných formátů teoreticky možný, ovšem obsah ve verzi .pdf umí aktivní přímé normativní odkazy na ČSN online.

Testy znalostí ...
... jsou malou, ale zásadní novinkou. Ono čtení knihy je jedna věc, ovšem skutečnost, že se to v hlavě opravdu "zahnízdí", je věc druhá. Proto jsou krátké závěrečné testíky velice praktickým doplňkem.


Pro větší náhled kliknout!

Kdo tyto informace přivítá?
Dříve než vyjmenovat elektrotechnické profese jako projektování, montáže, údržba, či revize, bych to viděl na každého, komu by neměl ujet vlak. A pohledem na množství legislativních a normativních změn to vidím na neustálé studium, zda se náhodou na některé části problematiky něco nezměnilo.
Knihu pořídíte v e-shopu IN-EL zde!




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 12)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933