Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

KNIHA: Elektrická zařízení v prostorách s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů, par a prachů


Document Actions
KNIHA: Elektrická zařízení v prostorách s nebezpečím výbuchu hořlavých plynů, par a prachů
Málokdo si připouští, že se v prostorech s nebezpečím výbuchu pohybuje často a přece tomu tak je. Tato kniha má přinést čtenáři základní představu o tom, co je to prostor s tímto nebezpečím, jak se v něm chovat, jak v něm instalovat bezpečně. Kniha je vhodná nejen pro pracovníky ve zmíněných prostředích, ale také pro ty, kteří navrhují zařízení nebo i činnost v EXových prostředích.
Jaroslav Borovec, ze dne: 18.06.2013



Deflagrace je stav, kdy je rychlost reakce nižší, než rychlost šíření zvuku a detonace naopak, kdy je rychlost reakce vyšší, než je rychlost zvuku v daném prostředí.

Mezitím, co slovo detonace znají všichni, termín deflagrace naopak téměř nikdo. Inu ne každý přichází do styku s explozemi, naopak všichni posloucháme sdělovací prostředky, kde je detonace vítaným podstatným jménem. A tak velmi podobně je to se znalostmi o výbušných látkách a nebezpečných prostředích.



Pro větší náhled kliknout!

Vydavatelství IN-EL v pražské Vinoři vydává druhé aktualizované vydání tohoto titulu. Snad jako jediný titul tohoto zaměření na trhu informuje čtenáře o problematice výbušných situací. Dozvíte se jakými způsoby vznikají tyto nežádoucí situace a také jak jim chránit.

Autoři se řídí a odkazují na předpisy a normy platné pro uvádění nevýbušných zařízení na trh a také upozorňují na jejich připravované změny.


Pro větší náhled kliknout!

Představa o obsahu knihy
Nelze zde vypsat celý obsah knihy, pro představu uvádím alespoň část ...

... fyzikální vlastnosti, Výbuch, Hořlavá látka, Výbušná atmosféra, Klasifikace výbušné atmosféry, Zdroje iniciace, Horké povrchy, Obecná ochranná opatření pro všechny zóny, Plameny a horké plyny, Mechanické jiskry, Elektrická zařízení, Elektrické vyrovnávací proudy a katodické ochrany, Ochranná opatření pro zařízení s katodovou ochranou, Statická elektřina, Ochrana před bleskem, Ionizující záření, Ultrazvuk, Adiabatická komprese, Chemické reakce. Rozdělení do zón, Pravděpodobnostní princip hodnocení nebezpečí výbuchu, Koncepce ochrany proti výbuchu, Požadavky na zařízení do prostředí s nebezpečím výbuchu, Způsoby označování nevýbušných elektrických zařízení, Značení starších elektrických zařízení podle evropských směrnic starého přístupu, Značení elektrických zařízení podle americké NEC (National Electric Code), Hořlavé plyny a páry hořlavých kapalin, Hořlavé prachy, Příklady zařazení prostorů s hořlavým prachem do zón, výbušniny, Dovolené typy elektrických zařízení v jednotlivých zónách ...
Celý obsah shlédnete zde ...


Pro větší náhled kliknout!

Můj tip:
na tabulku od stránky 161. Vypovídá o základních vlastnostech hořlavých prachů. V levé části naleznete seznam materiálů, z kterých se tvoří prach a v pravé části se dozvíte u jednotlivých typů střední zrnitost, dolní mez výbušnosti, skupinu výbušnosti, teplotu vznícení rozvířeného prachu a také teplotu vznícení prachu ve vrstvě 5mm.


Pro větší náhled kliknout!


Autoři a cena:
Knihu napsali autoři Jan Pohludka a Jaromír Hrubý. Dnešní stojí 299,-Kč. Formát: A5, 238 stran, 41 obrázků, 33 tabulek, 2 přílohy.

Můj závěr:

Pěkně zpracováno! Tento titul ocení všichni, kteří se pohybují v uvedených prostředích nebo je navrhují, kontrolují. Kniha existuje samozřejmě i v elektronické verzi, což určitě využijí mnozí majitelé tabletů.


TUTO KNIHU LZE EXPRESNĚ OBJEDNAT
přímo u vydavatele IN-EL
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
E-knihu zakoupíte zde ...
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933