Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Kdo maže, ten jede!


Document Actions
kdomaze4.jpg
Toto rčení platí v mnoha oborech. V elektrotechnice také. Tedy co vlastně mazat, proč a čím je tedy předmětem diskuze. V žádné literatuře jsme doposud nenašli žádný oficiální návod.....
Jaroslav Borovec, ze dne: 14.07.2003
reklama

Řeč bude opět o protahování vodičů a kabelů v elektroinstalačních trubkách. V jiném pojednání jsem se již zmiňoval o aspektech, které je nutné dodržet abychom se dočkali očekávaného začátku protahovaného vedení na konci instalované trubky.
Možná někdo namítne, že se jedná o "prkotinu", ovšem pokud onen dotyčný bude stát před problémem "péci nepéci, vařit nevařit.... apod.", pak mu možná bude každá rada drahá. Samozřejmě, vždy je ještě možnost vše vysekat nebo natáhnout lištu, že.....
Tedy zpět k tomu mazání. Milan Bureš se v tomto (zde) článku zmiňoval teoreticky k používání trubek obecně. Já bych jej chtěl pouze doplnit o mé praktické zkušenosti.

Při jednom protahování vedení delší trasou, samozřejmě dlouhá délka a několik mírných záhybů, mne polil studený pot, když jsme se zastavili zhruba uprostřed. Pot mne polil proto, že se tomu nechtělo vpřed a bohužel ani vzad. Důležité vedení, dlouhá trasa.... "průšvih" na obzoru. Ovšem při společném úsilí všech zúčastněných a za použití páky se činnost za dvacet minut zdařila.

Co bylo příčinou potíží?
Jak jsem se již zmínil, trasa byla dlouhá a na ní bylo pouze několik drobných ohybů. To ovšem stačilo. Protahované vedení nebylo namazáno!

Mažou ostatní?
V takových případech mažou i ostatní. Někdo používá olej, někdo nastrouhané mýdlo.....

Co jsem použil?
Inu dal jsem na radu svého staršího, dobrého kamaráda. Použil jsem, lubrikant. To je produkt vyrobený pro splnění našeho cíle!

Jaký a kde jsem jej pořídil?
Možná by vaše kroky vedly pro lubrikant do jiného shopu, ale moje zamířily do stavebnin. Trošku jsem svým dotazem na lubrikant starší prodavačku rozladil. Ovšem později, kdy pochopila, že můj požadavek je opodstatněný, mě k mé spokojenosti obsloužila.
Stál cca 80.-Kč včetně DPH, nevábně voněl, ale klouzal!

Jak takový prostředek použít?
Někdo vléval do trubky třeba "deci" oleje, kolega dokonce chtěl tento lubrikant do trubek vtlačovat. Ovšem ke splnění účelu postačuje namazat místo úvazu na nylonové pero a zhruba 1m za něj. Pokud bych měl vyjádřit použité množství, tak cca 2-3cm z tuby.
Po vtažení zhruba dvou metrů takto ošetřeného vedení, je dobré pomáhat kolegovi tím, že kabel tlačím. Tedy mít ruce od lubrikantu suché.

První ohnutí, pak následuje zpevnění páskou!
Takto ohnutý konec se musí zajistit několika závity tenké a hladké lepící pásky, aby nedošlo k vysmeknutí. Vrstvu lubrikantu naneseme na tento začátek a do cca jednoho metru délky.

Samozřejmě určitě mnoho jiných, má jiné zkušenosti. Mohu pouze zopakovat, že je lepší volit vždy větší průměr trubek, abyste předešli těmto kritickým situacím. Pokud chcete poradit, nebo sdělit své zkušenosti, napište buď do redakce, nebo do níže uvedené diskuze.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933