Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zabezpečení tvorby norem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.06.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zabezpečení tvorby norem


(11.) Kdo je pověřen tvorbou norem? Kdo hradí náklady na tvorbu norem? Jaký je postih za neoprávněné šíření norem? Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 26.06.2002

Zákon stanovuje, že tvorbu a vydávání norem zaručuje stát. Tímto úkolem je pověřena právnická osoba, kterou pověřuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. V současné době je tou právnickou osobou Český normalizační institut. Pověření je nepřevoditelné a po dobu, po kterou je toto pověření platné, nesmí být touto činností pověřena jiná právnická osoba. Ministerstvo může pověření zrušit, jestliže právnická osoba neplní podmínky stanovené zákonem nebo jestliže o to sama požádá. Do doby, než je zvolena jiná právnická osoba, zabezpečuje plnění jejích úkolů Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Náklady na tvorbu norem hradí ten, kdo požaduje jejich zpracování. Náklady na tvorbu norem, především harmonizovaných norem, zpracovaných na základě požadavku ministerstev nebo jiných ústředních správních úřadů a náklady spojené s členstvím v mezinárodních a evropských normalizačních organizacích hradí stát.

Zákon upravuje také problematiku autorských práv. Dole na titulním listě jakékoliv české normy je uvedeno: „Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány je se souhlasem Českého normalizačního institutu.“

Jestliže někdo neoprávněně označí dokument značkou ČSN nebo neoprávněně rozmnoží či rozšíří normu, může dostat pokutu do výše 1 milionu Kč.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.