Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: KLIMŠA: Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.07.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

KLIMŠA: Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru


KLIMŠA: Vítej konečně ve 21. století, aneb můžeme i bez papíru
Před 11 lety byl schválen zákon č. 227/2000 Sb., který umožnil nahradit papírové dokumenty elektronickými. Výhody jsou jasné … bez komentáře. V té době však nebyla tak snadná a jednoduchá řešení, která máme dnes. Pokusím se bez zbytečných řečí kolem popsat, jak lze jednoduše a snadno vytvořit a elektronicky podepsat revizi nebo jiný dokument ...
David Klimša, ze dne: 7.07.2011

Před 11 lety byl schválen zákon č. 227/2000 Sb., který umožnil nahradit papírové dokumenty elektronickými. Výhody jsou jasné … bez komentáře. V té době však nebyla tak snadná a jednoduchá řešení, která máme dnes. Pokusím se bez zbytečných řečí kolem popsat, jak lze jednoduše a snadno vytvořit a elektronicky podepsat revizi nebo jiný dokument. Ještě před tím však srovnám možnosti, které jako revizní technici máme.

1/ Revize na papíře
Revizní zpráva na papíře je snadno falšovatelná a dodatečně měnitelná věc. V případě problémů mohu jakékoliv stránky nahrazovat jinými. Těžko mi bude někdo dokazovat, že jsem to provedl nebo neprovedl. Revizní technik i klient mohou dle vlastních potřeb měnit obsah revizní zprávy, nejlépe závady, závěr apod. Jestli by měl někdo problém vyndat starou sponku a nahradit některé stránky za podobné, ozvěte se, rád předvedu. Pokud budete stát před spáleništěm a zpytovat svědomí za odfláknutou revizi, cinkněte, není nic jednoduššího, než změnit revizi a přinejhorším z toho vyjdete jako neřád, kterému ale nelze nic dokázat. I razítko lze vystrouhat z brambory a podpis není více, než inkoustová šmouha, o které můžeme diskutovat dlouho a dlouho a dlouho …

Tak proč se sakra tak něco slabého pořád drží na světle božím? Je to prostě přežitek z dob, kdy nebylo nic jiného a kdy si lidi trochu více stáli za svým ANO.

2/ Revize v PDF
Píšu v PDF, protože je to ten nejjednodušší a nejpravděpodobnější případ. Zpracovanou zprávu pošlu ne na fyzickou tiskárnu, ale na imaginární tiskárnu, která mi místo na papír vytvoří soubor PDF. Bezplatných PDF tiskáren je dnes ke stažení nepřeberné množství. Po té dokument elektronicky podepíšu. Elektronický podpis nesestřelitelně zaručí, že dokument podepsala konkrétní osoba a že se v jeho obsahu nezměnila ani tečka. U soudu byste mohli diskutovat, jak chtěli, ale pokud vyrobíte dokument a elektronicky jej podepíšete, nikdo vám nic neodpustí.

Není to to, co by mělo naše klienty lákat? Zbavovat obav a strachu? Neměl by se revizní technik pracující "bez papíru" více snažit?

Takže, jak na to a za kolik?
I když je možností více, popíšu jen tu z mého pohledu nejjednodušší, kterou zvládne i cvičená opice.

a/ Získání certifikátu k podepisování

Pak přišel mail. Vytiskl jsem jej a také vzal na poštu (přepážka Czech point). Zkontrolovala mi občanku a mailem poslala certifikát k elektronickému podepisování (lze i na USB disk).
 

Tak a mám legislativně a fakticky vše pro elektronické podepisování. Za kolik? 400,-Kč na rok a jedna cesta na poštu.

Jak podepsat PDF? Zdarma třeba program Print2PDF. Pro absolutní analfabety nejjednodušší prográmek za pár stovek pod názvem PDF Signer, který lze stáhnout a koupit na www.recomando.cz/objednat

Po instalaci jsem klepnul na ikonu programu a nastavil tyto volby.

Toť vše.

PDF soubor podepíšu tak, že na něj klepnu pravým tlačítkem myši a zvolím ELEKTRONICKY PODEPSAT, nebo ho uchopím myší a hodím ho na ikonu PDF Signeru.

Jak zjistím, že se podepsaný soubor nezměnil?
Prostě tím, že poklepu na elektronický podpis. Dokument je OK

nebo byl změněn

Kdy se budou revizní zprávy předávat "bez papíru" - jen v elektronické formě?
Kdykoliv, třeba hned od zítřka. Co na to inspektoři, dozorující osoby apod.?
Někteří již žijí ve 21. století a nejen respektují zákon a nové možnosti, ale vidí v nich krok dopředu. Jiní jsou jak žáby na prameni a nejsou ochotni nechat si během pár minutek osvětlit, jak se elektronicky podepisuje a podpis ověřuje. Škodí jak revizním technikům, tak především jejich klientům a nahrávají lumpárnám a podvodům.

Nechtěl bych být v kůži člověka, u kterého se netrpělivě čeká, až umře a s ním i jeho brontosauří mozek a povětšinou i tělo.

Na každém z nás je, jestli budeme těmi, kteří jdou s dobou, nebo těmi, kteří se bojí, co by nám pan brontosaurus řekl. Stojíme na vlastních nohou? Jsme si sebou jisti? Tak o co jde …

A ještě rada na závěr.
Nesnažte se problematice elektronického podepisování přijít na kloub. Vymýšlelo to mnoho chytrých hlav a docela to překombinovali. Variant je opravdu mnoho a radím, pokud se vám to bude někdo snažit osvětlit, nenechte se vtáhnout do něčeho, co vás jen doplete. Jak to udělat jednoduše, jsem popsal. Pokud něčemu v papírech nebudete rozumět, tak to na poště vyplní za vás. Osobně jsem si zahrál hru, že jsem u okénka Czech pointu na poště neřekl ani slovo. Doslova a do písmene. Jen jsem podal papíry a čekal. Když měla slečna sklon na něco se zeptat, sveřepě jsem mlčel a tupě zíral. Pochopila a poradila si úplně sama. Jen jednou ji napadlo, že mne pošle domů vytisknout ještě nějaký jeden papír. Stálo mne to jeden pomalý, hlasitý nádech a v tupém oku problikla jiskřička vzdoru. Slečna na 2 sekundy přestala žvýkat a pak se ohnula, chybějící doklad vytáhla a 4 kolonky v něm sama vyplnila. Já se opět vrátil do polohy tupce, hlasitě vydechl a neznatelně sklonil hlavu – něco jako napůl souhlas. Takže báječně jsme si pohráli a můžeme elektronicky podepisovat o sto šest.

Příště více o elektronických dokumentech, jejich ochraně a archivaci, časovém razítku atd.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
El soft - Klimša David - Hlavní třída 1063/3, Ostrava - Poruba - - klimsa@klimsa.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.