Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Kladení elektrických vedení do stropů a podlah (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.08.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Kladení elektrických vedení do stropů a podlah


podl1.jpg
Která ČSN řeší tuto problematiku? Co je nutné v konstrukcích se stropním nebo podlahovým vytápěním při zvýšení základní teploty okolního prostředí nad 25°C? Jaké znáte způsoby uložení vedení?
Milan Bureš, Jaroslav Borovec, ze dne: 25.08.2003

Kladení elektrických vedení do stropů a podlah ČSN 37 5245

Tato norma platí pro volbu druhů a způsobů uložení elektrických vedení nn a mn do konstrukcí stropů a podlah budov v prostorách s prostředím základním podle ČSN 33 0300 a ČSN 33 2000-3 stanoví podmínky pro jejich uložení tak, aby nebyla nebezpečná pro okolí a nebyla vystavena vlivům, které by je mohly poškodit.

V prostorách s prostředím jiným než základním musí elektrická zařízení splňovat kromě požadavků této normy i požadavky norem pro příslušná prostředí.

Elektrická vedení musí být provedena podle ČSN 34 1050, ČSN 34 2300 tak, aby nevzniklo nebezpečí úrazu elektrickým proudem, poškození vedení, přetížení vodičů a požáru.

Elektrická vedení uložena do konstrukcí stropů a podlah na hořlavé podklady nebo do hořlavých hmot musí vyhovovat požadavkům ČSN 33 2312.

V konstrukcích se stropním nebo podlahovým vytápěním je nutné při zvýšení základní teploty okolního prostředí nad 25°C snížit proudové zatížení vodičů.

Způsoby uložení vedení.

- do vápenné, sádrové nebo cementové omítky,
- do betonu,
- do podlahové vyrovnávací vrstvy,
- do drážky ve stropní konstrukci,
- do dutin,
- do prostoru mezistropu.

Jednotlivé části elektrického rozvodu ukládané do konstrukcí stropů a podlah musí splňovat požadavky platných předpisových a předmětových norem a musí odolávat nebo být vhodně chráněny před namáháním, kterému jsou vystaveny při montáži a provozu.

Elektrická vedení ukládaná do betonu musí odolávat:

- mechanickému poškození při montáži a fixaci do bednění,
- zatečení betonové směsi do trubek,
- tepelnému namáhání při ohřevu betonové směsi do + 90°C
- nízkým teplotám při montáži v zimním období do - 5°C, popř. - 15°C.

Elektrická vedení se nesmějí klást do dilatačních spár a do spár, ve kterých by byla vystavena nebezpečí mechanických poškození.

Části vedení vyčnívající ze stropu nebo z podlahy musí být ověřeny pro prostředí a mechanické namáhání předpokládané v daném místě. Volné konce vodičů a kabelů vycházející ze stropů a podlah na příčky a pod. musí být chráněny před poškozením během provádění stavebních prací.

Víka podlahových krabic a všechna vyústění vedení z krabic a podlahových kanálů musí být utěsněna proti vniknutí cizích předmětů a vody při mytí podlah.

Toto utěsnění musí v prostředí základním odpovídat aspoň krytí IP43. Při suchém způsobu úklidu podlahy stačí krytí IP41.

Vodivé části podlahových rozvodů vyčnívající z podlahy a nosné konstrukce,
na nichž jsou uložena vedení ve stropech, se chrání před nebezpečným dotykem.

Pro elektrická vedení nn dotýkající se vodivých částí nechráněných před nebezpečným dotykem se musí používat vodiče a kabely zkoušené napětím alespoň 4kV.

V prostoru mezistropu s odnímatelným podhledem musí být vedení kladena tak, aby jejich uložení nebylo závislé na odnímatelném podhledu.

Protahovací krabice a krabicové rozvodky ve stropech a podlahách musí být pro montáž přístupná tak, aby se daly kdykoliv snadno otevřít a zavřít. Víčka krabic musí být viditelná nebo jejich poloha označena tak, aby je bylo možno lehce najít.

Druh vedení kladených do konstrukcí stropů a podlah se volí se zřetelem k pokladu a prostředí v těchto stavebních konstrukcích:

- vedení jednožilovými a můstkovými vodiči podle ČSN 37 5051
- vedení v trubkách a lištách podle ČSN 37 5050,
- vedení šňůrová podle ČSN 34 0350 a ČSN 37 5053,
- vedení kabelová podle ČSN 37 5054.
- vedení kladená na hořlavý podklad se volí podle ČSN 33 2312.

Na půdách a v neobytných podkrovích lze při kladení na hořlavý podklad nebo do hořlavých hmot použít jen vedení s příslušenstvím v utěsněné soustavě s krytím aspoň IP42.

V hořlavých stropech nebo prostorech s nebezpečím požáru musí být trubky z celistvých kusů nebo musí být spojovány lepenými, závitovými nebo jim rovnocennými spoji.

.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.