Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Chce Vergokan sám na český trh? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.07.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Chce Vergokan sám na český trh?


verg2.gif
Opravdu chce vstoupit na český trh další producent kabelových lávek? Nebo se jedná pouze o průzkum trhu konkurencí?
Miroslav Minařík, ze dne: 23.07.2002

Belgický výrobce ukládacích systémů pro kabelová vedení se v českých projektech doposud objevoval pouze sporadicky. A to díky stávajícímu českému zastoupení, které ovšem není ryze dceřinnou společností. Ovšem v posledních měsících přišlo z různých stran velkoobchodů a projekčních kanceláří několik shodných dotazů směřujících k poměrně podrobnému marketingovému studiu. Že se nejednalo pouze o nějakou základní poptávku, bylo zřejmé na základě detailních dotazů, které prozrazují skutečnost, že si někdo nechal vyhotovit poměrně nákladnou finanční analýzu.

Byly sbírány údaje jako, rychlost dodávky konkrétního sortimentu, skladové možnosti dotázaných, koncové ceny, obchodní prostor, porovnání se stávající konkurencí, .... Otázkou zůstává pro koho byla tato podrobná zpráva chystána. Pro české zastoupení CWS (podle slov Ing.Špáda) nikoliv a Belgičané ve Frankfurtu také jen mlčky krčili rameny. Teď je tedy otázkou kdo?

U nás jsme byli ne jednou svědky toho, že nějaká společnost s výhradním zastoupením např. pět let investuje do zastupované značky a pak najednou vyjede faxem oznámení o založení dceřinné společnosti. Proto již mnozí pohlíží na dlouhodobou perspektivu zastupování cizích značek skepticky.

Co vlastně Vergokan vyrábí?
Kabelové trasy, perforované a neperforované kanály včetně příslušenství jako jsou tvarovky, výložníky a stojiny.
Kabelové trasy, registry, žebříky s velkým rozpětím podpěr.
Drátěné kabelové trasy z kadmiovaného drátu a nerezi.
Parapetní kanály včetně kompletního příslušenství.
Podpodlažní systémy, sortiment podpodlažních kanálů, krabic s možností instalace standardních přístrojů.

Uznáte sami, že se nejedná o žádný neznámý sortiment, jen tak z hlavy můžeme vyjmenovat několik značek, Neoklas, Top Servis, Merkur, Kopos, Polyprofil, Malpro a zahraniční Niedax, Bettermann, Rico, Van Geel, Canalis, Rehau...  Tedy kdo chce významně ovlivnit tento trh? Úspěšnost na trhu zdaleka neznamená pouze vyrábět kvalitní produkty, ale také mít pokrývající síť prodejců, základní zboží lokálně skladem, konkurence schopné ceny, dobrou technickou podporu, zajištěnou logistiku, a v neposlední řadě vybudované podvědomí značky.  

 

Kdo tedy zkoumá takto dopodrobna konkurenceschopnost Vergokanu? Vergokan sám, mapuje trh, který bude jednou součástí EU? Další zastoupení? Konkurent Vergokanu? Stávající velkoobchodní prodejce? Investor?

Ještě jedna drobnost. Než byl dotázaný osloven, obdržel předem malý úhledný balíček obsahující plechovou krabici z perforovaného plechu. V té nalezl podrobné katalogy a prezentace v angličtině a němčině.

Pokud vás zajímají oficiální stránky belgického Vergokanu, máte možnost nahlédnout zde.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.