Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Úloha revizního technika ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.10.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Úloha revizního technika ...


Úloha revizního technika ...
... při montážích a opravách se zaměřením na provedení revize a zpracování revizní zprávy. Revizní technik by měl být velmi důležitou osobou při montážích nových elektrických instalací či při opravách zařízení stávajícího. Žel bohu, ani jedna ze stran si to neuvědomuje dostatečně důrazně. Že výchozí revizní ...
Miloslav Valena, ze dne: 30.10.2009

Revizní technik by měl být velmi důležitou osobou při montážích nových elektrických instalací či při opravách zařízení stávajícího. Žel bohu, ani jedna ze stran si to neuvědomuje dostatečně důrazně. Že výchozí revizní zpráva provedená po ukončené montáži elektrické instalace je nedílnou součástí předávané zakázky, to snad již nikdo nezpochybňuje. Otázkou druhou je kvalita této provedené revize a vlastní vypracování revizní zprávy, a zejména její soulad se skutečným stavem. A to nemluvíme o takové maličkosti, jako je „skutečná dokumentace skutečného stavu“. Neboť požadavek na vydání „PAPÍRU“, o kterém již léta píši, je určující hybnou silou při různých kolaudačních řízeních v poslední době. Jeden by řekl, i díky publikační činnosti a prezentovaných zkušenostech v odborných časopisech, že si současný revizní technik dá větší pozor při zpracování výchozí revizní zprávy, že bude více tlačit na dodavatele montážních prací, na projektanta i na různé subdodavatele (například výrobce rozváděčů, dodavatele různých připojených zařízeních na revidovanou instalaci atd.). Jenže reálný stav je úplně jiný, na hony vzdálený od požadovaného (a tudíž stavu málo ohrožujícího revizního technika, v neposlední řadě vlastně i dodavatele elektrické instalace).
Ale o tom až dále.

  A co revize po provedené opravě? V podstatě žádný předpis či norma neříká, že se má provádět revize po provedené opravě stávajícího zařízení. A když revizi neprovede revizní technik, jak se doví majitel či provozovatel opravovaného zařízení, že zařízení po opravě je v pořádku, odpovídá příslušným předpisům a neohrožuje osoby či majetek úrazem elektrickým proudem či požárem elektrického zařízení?
Nijak!

Existuje sice pojem „Záznam o kontrole“ dle stále platné ČSN 331500, provedený odpovědnou osobou. Jenže řekněme si na rovinu, páni kolegové, kolikrát jste při své praxi s tímto dokumentem, zcela určitě velmi důležitým, setkali? Přitom je to doklad, který nejen že chrání montážní dodavatelskou firmu před reklamací provedené práce, ale ve svém důsledku i revizního technika, který má tu smůlu, že se „přimotá“ k ukončení opravy elektrického zařízení a má ten „dobrý nápad provádět revizi“! Abychom mohli „zabřednout“ hlouběji do problému, musíme si zopakovat některá známá fakta.

AUTOR:
ING. MILOSLAV VALENA
ELEKTRO SLUŽBY KLADNO ROZDĚLOV
Soudní znalec v oboru elektrotechnika
Místopředseda Unie elektrotechniků České republiky
Člen HK ČR a Komory BOZ a PO
Člen TNK 22 při ČNI Praha

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.