Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Komora už používá také redakční systém (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.07.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Komora už používá také redakční systém


redgen3.jpg
Hospodářská komora České republiky zdokonalila svůj informační systém. Nový komorový design prozrazuje praktické rozvržení informací, které komora poskytuje své členské základně. Vše je poskytováno již na platformě redakčního systému.... Víte, co je to redakční systém?
Miroslav Minařík, ze dne: 9.07.2003

Jedním z prioritních cílů HK ČR je příprava podnikatelů na jednotný trh, k realizaci této ambiciózní myšlenky se soustředí řada aktivit hospodářské komory, mezi nejvýznamnější patří i projekt Informační systém pro malé a střední podnikání (IS MSP). Na jeho realizaci získala HK ČR tři miliony korun od Českomoravské záruční a rozvojové banky, další tři miliony poskytla z vlastního rozpočtu. V této fázi přípravy jsou již dvě třetiny prostředků vyčerpány, zbytek je určen na realizaci dalších fází.

Nový portál Hospodářské komory ČR – http://www.komora.cz, jehož 1. etapa byla spuštěna 14.5.2003, je určen především pro malé a střední podniky a podnikatele. Jeho cílem je zpřístupnit podnikatelské veřejnosti rozsáhlou databázi informací a služeb poskytovaných Hospodářskou komorou, ale i externí informace, které budou do portálu integrovány. Tento cíl by měl být naplněn prostřednictvím následujících činností:

Publikací portálu byla završena první etapa projektu, která zahrnovala výstavbu jádra portálu a velmi náročného redakčního systému, jenž umožní nejen členům Hospodářské komory ČR, ale i dalším organizacím, řízeným způsobem publikovat informace na portálu.

První etapa projektu řešila především potřebu zkvalitnit nabídku poskytování informací členům Hospodářské komory ČR i nejširší podnikatelské veřejnosti a dále si kladla za cíl výrazně posílit informační a komunikační procesy v rámci komorové sítě. V rámci dokončené 1. etapy projektu byly zprovozněny základní moduly portálu, jehož podstatnou výhodou je jeho robustnost, škálovatelnost (rozšiřitelnost) o další moduly a možnost napojit na něj stávající i budoucí informační systémy.

Redakční systém? Co to je?
Každý, kdo si zkusil vytvářet svůj nebo cizí web, tak tuší, co znamená tvorba .html dokumentů a pravidelně je aktualizovat tak, aby opakovaná návštěva nevzbuzovala dojem stagnace autorů.  
Z těchto a dalších důvodů musí dřív, či později u poskytování rozsáhlejších informací dojít k přechodu z pasivního aktivní databázový systém.

Co redakční systémy umožňují?
Jak název napovídá jedná se o jakési strojové zastoupení redakce, která by musela konat příliš mnoho administrativních úkonů. Při použití takového systému má uživatel RS k dispozici například tyto funkce:

Server Elektrika.cz přešel na redakční systém Genesis2 (dále RS) až po dvou letech působnosti (v roce 2000). Znamenalo to jednak uspořádání velkého množství informací, ale na stranu druhou se často stává tato skutečnost finančně náročnější.
Proto jsme také nabízeli tyto možnosti publikování cechům, svazů a společenstvům, které jsou neziskové. Pro tyto subjekty stačilo pouze dodávat texty a fotodokumentaci a prakticky bez jakékoliv znalosti internetového publikování. Bohužel tuto nabídku jsme po třech letech byli nuceni stáhnout, protože i přes vyřešenou otázku kde a jak publikovat, stále zůstával problém smysluplných a pravidelných autorských příspěvků.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.